Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Belgia face un gest impresionant

Belgia face un gest impresionant

Distribuie

Şeful parchetului federal belgian, Frédéric Van Leeuw, a predat, la Bruxelles, familiei lui Patrice Lumumba o cutie care conţinea un dinte al eroului independenţei congoleze asasinat în 1961, relatează AFP.

„Vă mulţumesc pentru demersurile legale pe care le-aţi întreprins pentru că, fără aceste demersuri, astăzi nu am fi aici, ceea ce a permis justiţiei ţării noastre să poată înainta”, a declarat Van Leeuw înmânând cutia de culoare albastră care urma apoi să fie depusă într-un sicriu.


La ceremonia organizată la Palatul Egmont din Bruxelles, transmisă în direct la televizor, au participat circa zece membri ai familiei Lumumba. Unul dintre fiii săi a luat cutia, fără să facă vreo declaraţie. O ceremonie oficială prezidată de premierii belgian şi congolez a fost programată după partea „intimă şi privată” a restituirii.


Referindu-se la procedurile judiciare aflate în curs pentru „crimă de război”, după plângerea depusă în 2011 de familie pentru a clarifica condiţiile asasinatului, Frédéric Van Leeuw a adăugat: „Sunt de acord evident cu judecătorul de instrucţie să continue să încerce să avanseze (…) este în continuare o luptă”.


Dintele fusese confiscat de justiţia belgiană în 2016 de la fiica unui poliţist belgian care a participat la dispariţia cadavrului lui Patrice Lumumba.

AFP

( www.agerpres.ro )


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Preparat culinar interzis de Regele Charles

Distribuie Organizaţia pentru drepturile animalelor Peta a anunţat că a primit o scrisoare care confirmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.