Demers pentru un muzeu în memoria lui Gheorghe Șincai la Râciu Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 144 Vizualizări

Demers pentru un muzeu în memoria lui Gheorghe Șincai la Râciu

Aleșii județeni au aprobat marți, 21 iunie, într-o ședință ordinară de lucru, transmiterea unei solicitări către Consiliul Local al comunei Râciu pentru trecere unui teren din domeniul public al Comunei Râciu în domeniul public al Județului Mureș, în vederea realizării unui edificiu cultural în memoria lui Gheorghe Șincai.

Concret, Muzeul Judeţean Mureş a solicitat Consiliului Județean Mureș întreprinderea demersurilor necesare pentru trecerea unui teren în suprafață de 568 de metri pătrați situat în localitatea Râciu, identificat în C.F. nr. 54814/ Râciu, din domeniul public al Comunei Râciu în domeniul public al Județului Mureș, în vederea edificării unui muzeu în memoria lui Gheorghe Șincai.

”Muzeul Județean Mureș intenționează să demareze procedurile necesare pentru realizarea unui edificiu cultural în memoria lui Gheorghe Șincai, personalitate de seamă a ţinuturilor mureşene, care s-a născut la 28 februarie 1754 în localitatea Râciu. Gheorghe Şincai este cunoscut ca un mare istoric, filolog, traducător și scriitor român, dar mai ales ca reprezentant de seamă al Școlii Ardelene – mişcare culturală, de emancipare politico-socială, având o importanţă deosebită şi se înscrie cu cinste alături de marii corifei, cărturari ca Samuil Micu, Petru Maior, Ion Budai Deleanu ş.a. în panteonul nostru cultural. Acest edificiu cultural va găzdui o amenajare expoziţională care să reflecte aspecte reprezentative din viaţa şi opera cărturarului Gheorghe Şincai, în strânsă legătură cu a celorlalţi corifei ai Şcolii Ardelene, aspecte istorice şi etnografice privind etnocultura românilor din Râciu și împrejurimi, ca expresie a zonei etnofolclorice a Câmpiei Transilvaniei. De asemenea, va putea găzdui o bibliotecă documentar-ştiinţifică cuprinzând valoroasele opere ştiinţifice scrise de Gheorghe Şincai Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, Învățătură firească spre surparea superstiției norodului,alte studii și materiale de arhivă documentară, alături de lucrarea sa fundamentală redactată după documente cercetate şi culese în nu mai puţin de 34 de ani, intitulată Hronica românilor și a mai multor neamuri”, a precizat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE