Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Josep Borrell acuză Rusia de ”crime de război”

Josep Borrell acuză Rusia de ”crime de război”

Distribuie

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat luni Rusia de comiterea unei „adevărate crime de război”, prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene, cu riscul de a amplifica foametea în lume.

„Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populaţiei mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze şi mai mult: aceasta va fi într-adevăr un lucru de care Rusia se va face vinovată”, a declarat Borrell la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din UE.

„Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume”, a avertizat la rândul său şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna. „Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturi ale Ucrainei şi să înceteze să distrugă infrastructurile de stocare (de cereale) din Ucraina”, a adăugat ea.

„Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar şi militar. Rusiei i se trimite un mesaj şi trebuie să înţeleagă acest lucru”, a spus Colonna.

„Franţa susţine în mod ferm eforturile secretarului Naţiunilor Unite şi rolul Turciei în încercarea de a se ajunge la un acord între Rusia şi Ucraina” pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, a adăugat ea. „A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume”, a atenţionat şefa diplomaţiei franceze.

„Bătălia narativelor” dintre Occident şi Rusia care acuză sancţiunile împotriva ei de agravarea crizei alimentare se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de externe ai ţărilor din UE.

„Sancţiunile impuse de UE „nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, a insistat şeful diplomaţiei europene.

AFP

( www.agerpres.ro )

 

De asemenea, verificati

Mii de credincioşi, omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

Distribuie Mii de credincioşi s-au adunat luni dimineaţa la Vatican pentru a-i aduce un ultim …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.