Promisiuni pentru reabilitarea Teatrului Național Târgu Mureș Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

Promisiuni pentru reabilitarea Teatrului Național Târgu Mureș

Ministrul culturii, Lucian Romaşcanu aflat în vizită la Târgu-Mureş, a susținut o conferință de presă pe teme generale, miercuri, 22 iunie, în foaierul Teatrului Național Târgu Mureș, în prezența echipei de conducere a teatrului, formate din directorul general Gáspárik Attila, directorul artistic Nicu Mihoc și directorul general adjunct, Nicolae Cristache.

În cadrul conferinței de presă, ministrul culturii a prezentat principalele obiective realizate în domeniul cultural, priorități pentru care se caută soluții de rezolvare, menționând că anul acesta Ministerul Culturii beneficiază de cel mai mare buget din ultimii ani.

„Suntem bucuroși că în acest an am reușit să avem cel mai mare buget pe care l-a avut Ministerul Culturii de multă vreme încoace, bani care s-au regăsit și în zona de protecție prin schema de ajutor pe care o vom da în trimestrul trei către instituțiile de cultură independente afectate de pandemie, sunt bani care vor merge către Timișoara-Capitală Culturală Europeană, dar și bani , sigur că nu sunt suficienți, dar mai mulți, semnificativ mai mulți către zona de proiecte în instituțiile de spectacole pe care le are Ministerul Culturii. Anul trecut cred că undeva la 87% din totalul bugetului Ministerului a mers pe salarii, deci foarte puțini bani către proiecte, foarte puțini bani pentru ceea ce înseamnă cultură. Anul ăsta am reușit să reparăm acest lucru. Tocmai ce s-a semnat acordul de împrumut cu Banca Dezvoltare a Consiliul Europei, care înseamnă 216 milioane de euro de investiți în clădiri de patrimoniu aparținând Ministerului Culturii. Cea mai importantă investiție va merge către refacerea în Muzeului Național de Istorie al României, care rămâne o rană deschisă a culturii și a memoriei noastre. Vor fi bani care vor merge și către Teatrul și Opera din Cluj, vom face de la zero Operă la Iași, către Așezămintele Brătianu din Capitală și Vila Florica Brătienilor din Argeș. Cam cu acest program sperăm să ne apropiem de refacerea tuturor monumentelor sau tuturor clădirilor pe care le are în portofoliu Ministerul Culturii”, a explicat Lucian Romașcanu.

Planuri de reabilitare pentru clădirea Teatrului Național Târgu Mureș

Totodată, Lucian Romașcanu a declarat faptul că există în plan introducerea Teatrului Național Târgu Mureș în planul de reabilitare al unor clădiri de patrimoniu ce aparțin Ministerului Culturii.

„Vrem să luăm la Ministerul Culturii și avem discuții avansate cu cei de la RAPPS, să luăm Sala Palatului. Cu această ocazie, când vom renegocia acordul de împrumut pentru a pune banii și pentru Sala Palatului, vreau să introducem și Teatrul Național din Târgu Mureș în acest acord de împrumut pentru a reface într-un final ceea ce am promis că vom face, acest teatru extrem de important(…) Din păcate, în acordul de împrumut care se negociază de ceva vreme, Teatrul Nașional Târgu Mureș nu a fost prins și repet, prin unitatea de management a proiectului, care a derulat până acuma peste 600 milioane de euro în fonduri din BDC, fonduri norvegiene, fonduri elvețiene, luând Sala Palatului, o să luăm sper și Castelul Regina Maria de la Mamaia, voi vrea și dacă vom reuși să renegociem acel acord, vom introduce cu certitudine și banii necesari pentru Teatru Național din Târgu Mureș. Resurse bugetare în acest moment nu avem pentru refacere integrală. Am vorbit cu domnul manager să-mi trimită prioritățile de investiții pentru următoarea perioadă astfel încât lucrurile să fie în siguranță aici. Dar o restaurare integrală a acestui teatru se va face doar dacă vom reuși să obținem această finanțare(…) Cu certitudine va fi în toamnă pentru că noi va trebui ca acest obiectiv, care este Sala Palatului și care este principala sală de concerte pentru Festivalul Enescu, va trebui să începem să lucrăm la ea cât de repede, deci dacă facem repede, vom vom lucra și pentru acest lucru”, a declarat ministrul.

De asemenea, Lucian Romașcanu a oferit informații importante despre schimbările în cazul salariilor din domeniul culturii.

„Am reușit prin două amendamente la Legea 153 a Salarizării Unitare, o dată către Ministerul Culturii și instituții deconcentrate, să creștem salariile cu un spor pe care celelalte ministere îl aveau deja și să aducem un sfert din ceea ce ar fi trebuit să se plătească în anul 2022, conform salarizării unitare. Din păcate, niște politicieni care își înțeleg meserie altfel decât ar trebui și o să-i și numesc pe cei de la USR, au contestat la Curtea Constituțională aceste legi. Eu sper Curtea să se pronunțe totuși în favoarea celor care merită acești bani și pe 6 iulie aceste salarii să fie în vigoare și oamenii să câștige mai bine”, a declarat ministrul. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE