Cinstire adusă eroilor din Dumbrava Sovata
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Cinstire adusă eroilor din Dumbrava

Credincioșii din parohia Dumbrava, protopopiatul Reghin, alături de oficialitățile locale au păstrat și în acest an tradiția din a treia zi de Rusalii, și au comemorat eroii martiri ai Revoluției Române din 1848.

„La fel ca și în anii precedenți, și în acest an, în marțea Rusaliilor, pe data de 14 iunie 2022, au fost comemorați eroii martiri ai Revoluției din urmă cu mai bine de un secol și jumătate. Astfel, în prima parte a zilei, în biserica parohială, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor de preoți și au fost pomeniți eroii martiri. După Dumnezeiasca Liturghie, a urmat procesiunea spre monumentul din „Podășel”, unde a fost oficiată slujba Parastasului în cinstea eroilor martiri uciși la Revoluție. La eveniment au participat un număr mare de credincioși îmbrăcați în straie populare, precum și reprezentanți ai autorităților centrale și locale”, a precizat pr. paroh Alin Șular.

Potrivit acestuia, în februarie 1849, la Dumbrava, au fost masacrați de către armata maghiară 200 de bărbați. Cu toții erau localnici din satele Dumbrava, Râpa de Jos, Râpa de Sus (Vătava), Maiorești, Cuieșd și Batoș. Comemorarea eroilor martiri de la Dumbrava a început imediat după Revoluția Română din 1848. La 90 de ani de la masacrarea lor, a fost ridicat un monument care astăzi se află pe locul numit „Podășel”, foarte aproape de biserica ortodoxă din sat și de locul în care au fost masacrați cei 200 de bărbați. „În februarie 1849, la Dumbrava, au fost masacrați de către armata maghiară 200 de bărbați. Cu toții erau localnici din satele Dumbrava, Râpa de Jos, Râpa de Sus – Vătava, Maiorești, Cuieșd și Batoș. Comemorarea eroilor martiri de la Dumbrava a început imediat după Revoluția Română din 1848. La 90 de ani de la masacrarea lor, a fost ridicat un monument care astăzi se află pe locul numit „Podășel”, foarte aproape de biserica ortodoxă din sat și de locul în care au fost masacrați cei 200 de bărbați”, a precizat părintele Alin Șular. A doua parte a zilei de marți, 15 iunie, a continuat pe platoul din vecinătatea monumentului cu un spectacol de muzică populară organizat de Primăria comunei Vătava, împreună cu Consiliul Local, prilej cu care a fost organizat tradiționalul târg de la „Podășel”.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE