Home / Agricultura / FOTO: Expoziție-târg de produse tradiționale la Reghin

FOTO: Expoziție-târg de produse tradiționale la Reghin

Distribuie

Asociația Caprirom Nord, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor, filiala Reghin a organizat în perioada 18-19 iunie cea de a IV-a ediție a Expoziției – Targ cu vânzare de produse tradiționale.

În cadrul primei zile, cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța și-au prezentat rezultatele cercetărilor la speciile ovine și caprine. Printre cei care au onorat cu prezența s-a numărat și deputatul PSD, Dumitrița Gliga, care a salutat demersul Asociația Caprirom Nord de a pune în valoare rasele autohtone.

“Țurcana lui Pomeană de la Râpa”, un exemplar autentic din expoziția organizată cu ocazia sesiunii de lucrări științifice, la baza de cercetare pentru creșterea ovinelor și caprinelor de la Reghin. Protejarea și valorificarea raselor autohtone românești trebuie să fie o prioritate. Aceasta nu sunt mai prejos ca potențial decât multe dintre rasele europeane la care uneori unii se raportează cu invidie. După cum afirmă specialiștii, țurcana este o adevărată bogăție, constituind cel mai bun material biologic natural pe care îl are țara noastră, fiind urmată de țigaia românească”, a precizat Dumitrița Gliga.

Ziua de duminică a fost dedicată în totalitate publicului larg care a putut admira expoziția de animale și a putut achiziționa produse locale de la târgul organizat în curtea stațiunii de cercetare din Reghin.

„În mod deosebit vreau să mulțumesc celor care au venit de la distanțe mari, de la 500-600 de kilometri pentru a susține evenimentul nostru. Și aici mă refer la domnul Gheorghe Neață, director general al Registrului Genealogic al Rasei Țurcană Dacia Hunedoara, colegilor de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța, precum și colegilor de la Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România – Caprirom”, a menționat ing. Călin Ilișiu, președintele Asociației Caprirom Nord.

Țurcana, supra rasă

La rândul său, Gheorghe Neață a adresat felicitări gazdelor pentru organizarea evenimentului.„Dați-mi voie să de încep cu o felicitare pentru organizatorii acestui eveniment, în speță Stațiunii de Cercetare Reghin care a reușit să adune astăzi aici mai mulți crescători și procesator de produse din lapte de oaie. Încă o dată se dovedește că balada Miorița e adevărată. Nu există loc în România unde să nu fie implicate în procesul de exprimare la nivel local, regional, național, segmentul de creștere a oilor. Asta denotă că românul are în genom această preocupare. Sigur că expoziția prezentată este un început timid. Sper ca în anii următori să fie o diversitate mai mare de rase și când vorbesc de rase mă refer la componentele secvențiale ale supra-rasei țurcană.”, a precizat Gheorghe Neață.

Atmosfera de bună dispoziție a zilei de duminică a fost completată de un program artistic susținut de reprezentanții Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” și Forumului German din Reghin.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Fermierii cer suspendarea sistemului anti-grindină. „Face mai mult rău decât bine”

Distribuie Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.