Home / Reviste / Ludus / Luduș: Conductă schimbată cu operativitate

Luduș: Conductă schimbată cu operativitate

Distribuie

Orașul Luduș este așezarea situată între două ape curgătoare, Pârâul de Câmpie și Mureșul și care a fost cunoscută odinioară ca beneficiară a apei potabile transportată cu sacalele. Despre acea perioadă își mai amintesc doar seniorii, cei tineri având nevoie de explicații de dicționar: „Saca – Butoi așezat pe două roți și tras de un cal, cu care odinioară se căra apă”. Dar, anii au trecut, iar sacalele au parcat doar în paginile prăfuite ale istoriei. Acum, apa potabilă, acest adevărat „sânge viu” circulă pe arterele orașului , pusă în mișcare de motoare cu mulți cai putere de la o modernă Uzină de Apă din oraș.

Moștenire grea

Despre realitățile cu care se confruntă Sucursala Luduș a Companiei SC Aquaserv SA Mureș, ing. Gelu Oaneș, șeful sucursalei, ludușean la a treia generație, spune că rețeaua de distribuție a apei potabile cuprinde toate străzile, lungimea totală fiind de 86 de kilometri de conducte. Rețeaua a fost executată în diferite perioade începând din anii 60 din conducte de azbociment, oțel sau PVC și în consecință uzura materialelor duce la avarii mai grave sau mai ușoare. Una dintre avariile care au pus probleme deosebite în cartierul de blocuri, Dacia, s-a produs la mijlocul lunii iunie, acolo unde a cedat o conductă de oțel cu o vechime de aproape o jumătate de secol.

„Datorită faptului că pe aproximativ 42 de metri pe strada Rândunelelor am avut 15 intervenții în ultima perioadă și am fost obligați să schimbăm acel tronson”, a explicat ing. Oaneș.

La avaria din strada Rândunelelor s-a schimbat conducta veche din metal cu una nouă din polietilenă PS. Cu această ocazie s-au refăcut cinci branșamente după care s-a procedat la refacerea străzii în starea inițială prin tasarea pământului, betonare și apoi refacerea stratului de 3 centimetri de asfalt.

În ultima perioadă s-au produs avarii și în strada Zăvoiului și există posibilitatea ca din fonduri de investiții să se reabiliteze 1,2 kilometri de conducte în mai multe zone ale orașului.

Spre bucuria ludușenilor în această perioadă se asigură un debit și o presiune corespunzătoare a apei în tot orașul, mai puțin în zonele ridicate, unde există apă la robinet, dar cu o presiune mai scăzută (străzile Școlii, Fundătura, uneori Nucilor și Ciurgău).

„Uzina de Apă funcționează la parametri normali, Mureșul având un nivel corespunzător la priza de apă, nu avem probleme cu aducțiunea apei din Mureș și nici cu tratarea acesteia pe care o livrăm în parametri proiectați. La fel funcționează și canalizarea menajeră și epurarea apelor uzate”, a menționat șeful Sucursalei Luduș a „Aquaserv” Mureș, ing. Gelu Oaneș.

În aceste condiții este firesc ca imaginea sacalei cu apă din trecutul orașului să rămână acolo, în istorie, pentru totdeauna.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție de istorie la Târgu Mureș, Jandarmeria Română 1850-2020

Distribuie Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.