Home / Cultură / Sărbătoarea de Sânziene la Muzeul Etnografic ”Anton Badea”

Sărbătoarea de Sânziene la Muzeul Etnografic ”Anton Badea”

Distribuie

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin păstrează și în acest an tradiția de Sânziene, moment care va fi marcat vineri, 24 iunie, începând cu ora 17. Programul evenimentului cuprinde reproducerea obiceiului popular de Sânziene, prezentări din farmacologia populară, dansul Sânzienelor, dansuri și muzică populară, recital folk, ateliere de împletit coronițe, expoziții de păpuși și de pictură, prezentare de ii. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin și al partenerilor: Liceul „Lucian Blaga”, Colegiul „Petru Maior”, Ansamblul Hodăceana, Angela Mariașiu, Farmacia Volscens Reghin și  Ferma M. Căpușan.

„În data de 24 iunie vom sărbători Sânzienele la muzeu, Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, prin mai multe activități în aer liber. La solstițiul de vară, fiind un prag și forțele întunericului sunt mai active, oamenii desfășurau acte de apărare, care vizau sănatatea lor, a animalelor, a recoltelor și apărarea spațiului habitual. Plantele culese acum sunt folosite în farmacologia populară, acum fiind și o perioadă când plantele ajung la maturitate, iar valoarea lor magică este potențată fiind folosite in practica descântatului. Florile de de sânziene erau puse în coarnele vitelor, sau împletite în coronițe și așezate pe ogoare, garduri, grădini. Împodobirea casei cu plante este un act de apărare, dar si cu nuanță augurală, care viza bunăstarea. Actele cu caracter de divinație erau înfăptuite de tinere pentru a-și afla ursita, iar de către gospodari pentru a-și afla norocul tot anul și semnele de moarte. În aceste momente de prag omul sonda starea materială, viitorul și durata vietii, se împleteau coronițe și se aruncau pe casă de către fiecare membru, cea care cădea avea semnificații funestre.Vă invităm cu drag, cu întreaga familie, să petrecem împreună această zi și sărbătoare deosebită a solstițiului de vară!”, a precizat Roxana Man, Managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.