Home / Politic / Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ședință de lucru la Târgu Mureș

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ședință de lucru la Târgu Mureș

Distribuie

La data de 18 iunie 2022 a avut loc la Târgu Mureș întâlnirea Consiliului Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș cu președinții principalelor asociații și fundații membre, având ca temă prioritățile de organizare a comunității românești din sud-estul Transilvaniei.

Au fost abordate pentru început aspectele ce țin de organizarea și buna funcționare a Forumului, precum comunicarea cât mai eficientă și mai intensă cu românii din cele trei județe, prin toate mijloacele precum presa scrisă, televiziune, radio și on-line, de asemenea s-a avut în vedere extinderea Forumului cu noi asociații românești.

”S-a propus susținerea și încurajarea comunităților adunate în jurul unor membri reprezentanți în sensul înființării unor noi asociații și instruirea cu privire la modul de organizare a acestora. Totodată, este extrem de indicată implicarea în sensul formalizării unor proiecte deja desfășurate pentru a putea aplica spre obținerea unor finanțări din partea autorităților locale și centrale. A fost abordată victoria juridică în cazul redenumirii pieței Memorandumului din Târgu Mureș. În urma mobilizării locuitorilor din strada afectată, a asociaților membre ale Forumului precum și a  unor consilieri locali, domnul profesor Nicolae Ploeșteanu, vicepreședinte FCRCHM alături de domnul avocat Ioan Sabău-Pop, membru în Consiliul de Onoare au reușit să obțină anularea hotărârilor de consiliu local prin care se redenumea Piața Memorandumului în Piața Gecse Daniel. A fost un parcurs juridic amplu și elaborat, dar în cele din urmă s-a obținut sentința definitivă iar marii memorandiști ardeleni au fost apărați la Târgu Mureș. Printre aspectele care necesită implicare și coordonare se numără și recenta inițiativă a primarului din Sfântu Gheorghe de amplasare a unei statui în memoria copilului din Sfântu Gheorghe ucis de o explozie în anul 1984. O tragedie cumplită care s-a petrecut la Sfântu Gheorghe, dar care nu trebuie să fie deturnată de la adevărul istoric. Întrucât chiar și în prezent există aspecte neclarificate cu privire la acest atentat cu bombă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită inițierea unui demers prin care să se consulte documentele oficiale din ancheta care a privit explozia, fiind necesară chiar desecretizarea documentelor din arhive”, au transmis reprezentanții Consiliului Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Conform surei citate, în cadrul ședinței s-a discutat și inițiativa recentă a Primăriei Sfântu Gheorghe de a înființa un muzeu al „Ororilor Comunismului” în clădirea fostei Fabrici de Țigarete.

”În acest sens, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită în mod imperios implicarea Academiei Române și Institutul Pentru Studiul Totalitarismului, astfel ca sub ghidarea și prin coordonarea acestor instituții de cultură perioada istorică extrem de dificilă a comunismului românesc să fie studiată și prezentată în mod corect. Pe această cale Forumul Civic solicită includerea în cadrul acestui muzeu a unei secțiuni dedicate unuia din cele mai negre episoade din istoria României și anume ocuparea Transilvaniei de Nord de către administrația horthystă în perioada 1940-1944. Această perioadă de anexare samavolnică a Ardealului care a avut loc în urma Dictatului de la Viena reprezintă o tragedie umană și este necesară condamnarea tuturor formelor de totalitarism care au provocat milioane de victime pe parcursul istoriei”, se menționează în comunicat.

De asemenea, un punct central abordat a fost cel cu privire la organizarea Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, iar ”toți participanții au transmis dorința de implicare astfel ca indiferent de greutățile financiare trebuie planificată o perioadă eligibilă și obținută finanțarea necesară, fie din fonduri private fie prin depunerea unui proiect.”

(Redacția)

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.