Home / Timp liber / Ce poți face în Rezervația de la Breite, un colț de rai în apropiere de Sighișoara
Ce poți face în Rezervația de la Breite FOTO: ybernardi/Pixabay.com
Ce poți face în Rezervația de la Breite FOTO: ybernardi/Pixabay.com

Ce poți face în Rezervația de la Breite, un colț de rai în apropiere de Sighișoara

Distribuie

Cei care ajung în Mureș, la Sighișoara, după ce vizitează cetatea medievală și celelate atracții turistice, își pot reîncărca bateriile într-un adevărat colț de rai, în Rezervația Naturală Breite. Ce poți face în rezervația de la Breite? În acest articol îți dăm răspunsul la această întrebare și îți spunem cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre acest loc mirific.

În Rezervația de la Breite sunt stejari seculari, care au vârste cuprinse între 400 și 600 de ani, iar cei mai mari au diametre de până la 1,8 metri. Potrivit cercetătorilor, aici se află cea mai mare și mai bine conservată pășune împădurită cu goruni și stejari seculari din centrul și estul Europei. Rezervația se întinde pe o suprafață de puțin peste 130 de hectare, însă aici se regăsesc peste 380 de specii și subspecii de plante identificate la nivel național de cercetători.

Sunt și 115 specii de vertebrate, majoritatea fiind protejate de lege. De exemplu, la „Pasul lupilor”, în perioada de iarnă sunt deseori descoperite în zăpadă urme de lup, urs brun sau pisică sălbatică. De asemenea, cei care vizitează rezervația sunt rugați să nu intervină în niciun fel. Copacii, chiar dacă sunt aproape uscați în totalitate, sunt lăsați să cadă singuri, ajutați de natură, pentru că adăpostesc adevărate lumi pentru animale, păsări, insecte sau diverse plante.

Ce poți face în Rezervația de la Breite și cum ajungi

Rezervația poate fi descoperită la pas, cu bicicleta sau călare. Nu există o taxă de vizitare pe traseele care urcă spre platou. Se poate ajunge pe jos, pe două roți sau călare pe Via Transilvanica dinspre Sighișoara sau Criș/ Stejăreni, dar și dinspre Apold.

Cei care vor să ajungă în Rezervația de la Breite cu mașina din direcția Sighișoara, Brașov, trebuie să meargă pe drumul național DN14, în direcția Mediaș-Sibiu. După sensul giratoriu de la ieșirea din Sighișoara, la aproximativ 4 kilometri, după urcarea pe Hula Daneșului, primul drum la stânga, pe un drum forestier de 2 kilometri. Cei care vin din direcția Sibiu, pe drumul DN14, după ieșirea din comuna Daneș, se urcă Hula Daneșului și se face ultimul drum forestier la dreapta înainte de primul viraj.

Ce poți face în Rezervația de la Breite? Cei care au grijă de rezervație spun că există mai multe puncte de observare, iar în timpul excursiei pot fi mai multe specii de plante și animale, în funcție de sezon și perioada zilei.

La intrarea pe platoul Breite veți vedea un stejar viguros ale cărui crengi impresionante au fost legate cu o centură de siguranță, pentru a preveni ruperea în două a trunchiului. De asemenea, tot la intrare, în partea stângă se află alți doi stejari căzuți la pământ și unul pe care să se prăbușească.

În zona deschisă a rezervației, majoritatea arborilor au fost tăiați după Al Doilea Război Mondial, iar vegetația predominantă este iarba și târsa. Este un habitat potrivit pentru șopârla de câmp, iar toamna pentru călugărițe. În această zonă se află și un teren sătesc de fotbal.

Cel mai bătrân stejar din rezervație

În rezervație există și o cabană a paznicilor unde puteți găsi un punct de informare. În următorul punct este un stejar scorburos care s-a prăbuși în iunie 2009. Pe trunchiul lui se pot observa urma de foc și, potrivit cercetătorilor, în jur de 80% din stejarii rezervației prezintă urme de ardere provocate de oameni de necunoaștere sau pentru că au fost rău-intenționați.

La marginea pădurii se află poate cel mai bătrân stejar din rezervație. Are o circumferință de peste 7,1 metri și o vârstă estimată de peste 700 de ani. Potrivit celor care administrează rezervația, în jurul lui se poate vedea cu carpenul a invadat zona deschisă și a pus în pericol stejarii bătrâni. De aceea, au fost defrișate peste 15 hectare de carpen și a fost introdu pășunatul controlat.

În „Pasul lupilor” platoul se îngustează și cele două margini de pădure se apropie astfel încât poate permite trecerea animalelor sălbatice. Aici poate fi admirat și izvorașul cu burtă galbenă, o specie de amfibian protejată de lege.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mii de pietre la ediția de toamnă a expoziției  MINERALIA

Distribuie Mureșenii sunt invitați la o incursiune în minunata lume plină de formă și culoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.