Oferta G7 în materie de infrastructură Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 63 Vizualizări

Oferta G7 în materie de infrastructură

Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a abordat la iniţiativa SUA, un vast program de investiţii destinate ţărilor emergente, cu scopul de a răspunde imenselor şantiere finanţate de China, dar care are contururi încă vagi.

„Împreună cu partenerii din G7, avem în vedere să mobilizăm 600 miliarde de dolari până în 2027 pentru investiţii în infrastructuri pe plan mondial”, a declarat Casa Albă cu puţin timp înaintea unui discurs al lui Joe Biden, care urma să anunţe această propunere în cadrul summitului G7, în curs de desfăşurare în sudul Germaniei.

„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri” (Partnership for Global Infrastructure) urmează, potrivit aceleiaşi surse, „să furnizeze infrastructuri de calitate şi sustenabile”. G7 „şi-a propus ambiţia de a face lumii cea mai bună ofertă în materie de investiţii în infrastructuri”, a subliniat cancelarul german Olaf Scholz, prezentând proiectul alături de preşedintele american.

SUA însele promit să „mobilizeze” circa „200 miliarde de dolari” în cinci ani pentru acest program. Dar a „mobiliza” nu înseamnă că SUA vor vărsa ele însele aceste sume enorme, remarcă AFP. Washingtonul ajunge la totalul de 200 miliarde de dolari, combinând împrumuturi, finanţări publice – în parte deja existente- şi finanţări private, încurajate de executivul american, potrivit agenţiei franceze de presă.

Ţările occidentale doresc să se demarce astfel de China, care a investit masiv în numeroase ţări emergente pentru a construi infrastructuri în cadrul programului denumit „Noile drumuri ale mătăsii” şi pentru a-şi asigura un acces la anumite materii prime. Beijingul este acuzat totuşi că îşi realizează proiectele prin împrumuturi puţin avantajoase, chiar periculoase, care agravează problemele de îndatorare a unor ţări deja vulnerabile.

Ofensiva chineză „există de ani şi s-a tradus prin numeroase livrări în bani lichizi şi numeroase investiţii”, a spus un înalt responsabil al Casei Albe, „dar nu este prea târziu”, a asigurat el, referindu-se la iniţiativa G7.

„Multe ţări care au primit fonduri sau investiţii în cadrul programului BRI (acronim de la denumirea în engleză a Belt and Road Initiative) realizează acum, cu ani mai târziu, că sunt mai îndatorate, că PIB-ul lor nu a progresat în mod semnificativ, că aşa-zisele investiţii nu au ajuns la populaţiile lor”, a afirmat aceeaşi sursă, sub rezerva anonimatului.

„Africa subsahariană va fi clar o prioritate majoră” a parteneriatului lansat de G7, a mai spus acest înalt responsabil al executivului american, asigurând însă că America Centrală, Asia de Sud-Est şi Asia Centrală sunt de asemenea regiuni „extrem de importante”.

AFP

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE