Beneficiile apelor de la Sovata Turism in Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2866 Vizualizări

Beneficiile apelor de la Sovata

Sovata a început să-și câștige renumele de stațiune balneoclimaterică la nivel european de la jumătatea anilor 1800. A devenit rapid o destinație de tratament și de vacanță, indiferent de sezon, datorită lacurilor cu ape clorurate și sodice, dar și pentru nămol. Care sunt beneficiile apelor de la Sovata?

Înainte de a răspunde la această întrebare trebuie știut și care sunt lacurile stațiunii. Cel mai important, de departe, este lacul Ursu, însă ape cu proprietăți terapeutice sunt și în Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor.

Despre apele din stațiunea Sovata se spune că pot fi de mare ajutor în tratarea unor probleme ginecologice. Cercetările arată că nămolul și apa sărată de aici au un efect puternic antiinflamator, influențează pozitiv endometrul și calitatea ovocitelor. Sunt recomandate tratamentele cu nămol și apă sărată la Sovata mai ales pentru cuplurile care au un nivel de fertilitate scăzută.

De asemenea, tot din sfera intimă, cercetătorii au descoperit că beneficiile apelor de la Sovata sunt și pentru cei care suferă de infecții cronice pelvine sau pentru femeile care suferă de trompe înfundate. Mai mult, apa și nămolul de aici reduce considerabil simptomele menopauzei și premenopauzei.

Beneficiile apelor de la Sovata. Alte boli care pot fi tratate

Apele și nămolul de la Sovata sunt de ajutor și în cazul unor afecțiuni neurologice. De exemplu, tratamentele pot ajuta în recuperarea după poliomelită, pareze, polineuropatii, dar și în diverse alte afecțiuni endocrine, precum hipotiroida.

De asemenea, se pot trata aici reumatisme degeneratice sau boli cariovasculare. Vin și cei care suferă de artroze, spondiloze, tendinoze sau afecțiuni ale membrelor, precum luxații, entorse sau care se resimt după intervenții chirurgicale la articulații. În stațiune se fac băi cu ape sărate, împachetări cu nămol, kinetoterapie și gimnastică medicală, electrotarapie, hidroterapie sau saună.

Însă, foarte important, trebuie precizat și că sunt persoane cărora nu le este indicat să facă tratamente la Sovata. Potrivit medicilor, este vorba despre cei care suferă de boli în stadiu acut sau subacut, au stări febrile sau au fost diagnosticați cu boli infecțioase contagioase acute, cum ar fi TBC.

De asemenea, nu le sunt indicate tratamentele la Sovata nici celor care suferă de leucemii sau tumori maligne. Cei din urmă ar putea merge la Sovata să se trateze doar după controale medicale riguroase, la 5 ani de la îndepărtarea tumorii și doar la indicația medicului, pentru că există riscul reapariției tumorii. Nu au voie nici cei care suferă de hipertensiune arterială necontrolată prin medicament, au inuficiență cardiacă, tromboflebită, tromobză venoasă profundă sau prezintă ulcerații cutanate, epilepsie. Medicii spun că nici femeilor însărcinate nu le se recomandă cure de tratatement la Sovata.

Un bilet de acces în Lacul Aluniș, care are o capacitate de 800 – 1.000 de persoane este de 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii. La Ursu tarifele sunt de 40 de lei pentru adulți și de 30 de lei pentru copii. Potrivit administratorilor, la Lacul Ursu cam 3.000 de oameni se schimbă într-o zi, iar la sfârșit de săptămână există un plus de 10 – 20%.

Cel mai mare lac helioterm din lume

Cel mai important lac din stațiunea Sovata este Ursu. Are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncime de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame pe litru. Ca nivel de salinitate se apropie de cel din Marea Moartă din Israel spre suprafață. Numele vine de la faptul că are forma unei blăni de urs.

Unicitatea sa este dată și de faptul că este singurul lac sărat înconjurat de vegetație bogată. În pădurea din zonă pot fi admirate, în funcție de sezon, mai multe flori, precum papucul doamnei, morcoveanca, coada calului sau ciuboțica cucului. De asemenea, datorită vegetației bogate s-a dezvoltat și viața sălbatică, iar aici pot fi văzuți câteodată căprioare, cerbi, mistreți, râși, pisici sălbatice sau urși.

Potrivit istoricului Jozsa Andras, se știe exact momentul în care s-a format lacul Ursu. Pe 27 mai 1875, la ora 11:00, o ploaie puternică a strâns fânul și a acoperit o gaură săpată în munte în care două pârâiașe se scurgeau. Gaura a fost atât de bine acoperită încât a dus la formarea lacului Ursu.

În zonă este și rezervația „Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături” se întinde pe 79 de hectare. În rezervație poate fi vizitat și un alt lac amenajat, Aluniș, dar și patru lacuri neamenajate, numite Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei. Ultimul își trage numele de la o pasăre a cărui tril poate fi auzit adesea în rezervație.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE