Adrian Giurgiu, USR Mureș: „Am depus două legi prin care repar răul făcut de vechea clasă politică” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 266 Vizualizări

Adrian Giurgiu, USR Mureș: „Am depus două legi prin care repar răul făcut de vechea clasă politică”

Deputatul USR Mureș Adrian Giurgiu a depus două proiecte legislative: unul prin care salvează de la dizolvare partidele politice mici, al doilea prin care salvează câinii fără stăpân, aflați în adăposturi, de la eutanasiere.
Partidele mici, salvate de la dispariție
Partidele mici, care nu participă în mai multe campanii electorale succesive sau care nu au deloc candidați la alegerile parlamentare pot fi considerate și inactive. „Consider că asta este o prevedere legislativă total antidemocratică. Avem de-a face cu o barieră ridicată de vechea clasă politică care condamnă astfel partidele mici la desființare,” susține deputatul mureșean.
Legea Partidelor Politice prevede declararea ca inactiv a unui partid politic dacă „nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare”.
„Legea această sună: reziști doar dacă ești un partid mare, un partid care activează la nivel regional sau național. Însă, în România, există și partide politice care vor să se implice exclusiv la nivel local – primării, prefecturi, consilii locale și județene – punând astfel umărul la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Luați de exemplu, partidul mureșean POL, în baza actualei prevederi, Ministerul Public a solicitat desfiinţarea sa. Nu cred că aceste formațiuni trebuie desființate, ba din contră consider că ele trebuie sprijinite și legislativ, iar reglementările abuzive care ar putea duce la dizolvarea lor trebuie eliminate din lege”, a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR Mureș.
Proiectul a fost co-inițiat împreună cu deputatul USR Bihor Silviu Dehelean si propune modificarea acestei prevederi în sensul ca un partid să fie considerat inactiv dacă „nu a desemnat niciun candidat, singur sau în alianță, în nicio campanie electorală pe parcursul a cinci ani, cu excepția celei prezidențiale”. Deputații USR consideră că astfel partidele mici sau partidele locale nu mai riscă dizolvarea, iar cetățenii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de formațiuni sau persoane pe care le pot alege.
„Legea partidelor politice nr. 14/2003, pe baza căreia funcționează acum partidele noastre, nu mai răspunde nevoilor de astăzi ale cetățenilor. România a evoluat mult în cei aproape 20 de ani de la adoptarea acesteia, iar acum această lege prăfuită trebuie modificată! Prin inițiativa pe care am depus-o, democratizăm viața politică românească și permitem accesul în politică tuturor cetățenilor, chiar dacă aleg să facă parte dintr-o formațiune locală”, conchide deputatul Adrian Giurgiu.
Patrupedele din adăposturi salvate de la eutanasiere
În acest moment fiecare câine care ajunge într-un adăpost pentru animale fără stăpân beneficiază de o „perioadă de grație” de 14 zile, timp în care trebuie să i se găsească un stăpân. În caz contrar cățelul este eutanasiat. Societatea civilă a atras atenția în nenumărate rânduri că această prevedere legislativă este extrem de restrictivă, cele 14 zile nefiind suficiente pentru implementarea unui proces de adopție.
Deputatul mureșan Adrian Giurgiu susține că proiectul de lege pe care l-a depus împreună cu colegul său USR Beniamin Todosiu, deputat de Alba, este un proiect care salvează viața câinilor fără stăpân.
„Prin noul proiect eliminăm posibilitatea eutanasierii câinilor care nu sunt adoptați la 14 zile după ce ajung în cadrul adăposturilor. În plus, devine obligatorie promovarea adopției câinilor aflați în adăposturi, atât la sediul adăpostului, cât și pe paginile de internet ale adăposturilor, rețelele de socializare, și în cadrul târgurilor de adopții și a altor evenimentelor organizate în mod frecvent cu scopul promovării adopției câinilor. Aceste măsuri sunt complementare și extrem de necesare dacă vrem să ne asigurăm că există șanse mai mari pentru ca patrupedele să-și găsească un nou stăpân. În plus, vaccinarea, sterilizarea și microciparea vor fi obligatorii în centrele de adăpost din momentul în care un câine va fi înregistrat în evidențele acestuia”, a explicat Adrian Giurgiu.
România este în urmă și la capitolul protecția animalelor, având nevoie de o legislație îmbunătățită. Ultima modificare majoră a OUG 155/2001, ordonanța care prevede gestionarea câinilor fără stăpân, a avut loc acum aproape 10 ani, în 2013, în grabă și presați de un context emoțional dificil.
„Până acum vechea clasă politică a vorbit mult pe acest subiect, dar nu a luat măsuri clare pentru a ajuta patrupedele. Măsurile pe care le-am cuprins în proiectul de lege depus săptămâna aceasta au rezultat în urma unor consultări extinse cu iubitorii de animale – simpli cetățeni, activiști și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale. Această inițiativă este un prim pas pentru o mai bună protecție a animalelor. Voi continua să caut soluții pentru ca viața necuvântătoarelor să devină mai bună”, a declarat deputatul USR Mureș, Adrian Giurgiu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE