Home / Timp liber / Trasee de ciclism în Mureș. Trei drumuri pe care să te plimbi pe două roți
Trasee de ciclism în Mureș FOTO: MabelAmber/Pixabay.com
Trasee de ciclism în Mureș FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Trasee de ciclism în Mureș. Trei drumuri pe care să te plimbi pe două roți

Distribuie

Cei care vor să se plimbe cu bicicleta au la dispoziție câteva trasee de ciclism în Mureș foarte frumoase. Însă, înainte de a prezenta câteva trasee pe care puteți merge în Mureș, trebuie să știți că și în orașul Târgu Mureș se poate merge cu bicicleta. Traseele traversează de la nord la sud și de la est la vest.

Unul dintre ele începe din Zona Comercială – strada gheorghe Doja până la benzinăria Petrom. Mai departe, merge pe strada Rampei, unde este un culoar comun cu pietonii. Apoi, bicicliștii pot pedala pe strada Gheorghe Doja, intersecția cu strada Rampei și strada Budiului. Apoi urmează Piața Trandafirilor, strada Revoluției, Piața Revoluției, bulevardul Revoluției, Bulevardul 22 Decembrie 1989 până la limita administrativă a municipiului către Sângeorgiu de Mureș.

Al doilea treseu traversează orașul de la est la vest. Începe din cartierul Tudor Vladimirescu, pârâul Pocloș, zona stradăii Livezeni – interescția strada Înfrățirii – strada Năvodari. Apoi ajunge în zona centrală, traversează strada Substejeriș, strada Secerei, strada govora, strada Buday Nagy Antal, strada Grădinarilor, strada Petrila, strada Gheorghe Doja, strada Grivița Roși, strada Iuliu Maniu, strada Emil Dandea, strada Zărnești, strada Amurgului, strada Teilor, strada Nirajului, strada Bucegi, strada Bobâlna, strada Grapei, strada Semănătorilor, strada Plevna. Pista mai traversează strada Belșugului, strada Tamas Erno, Uzinei, Aleea Carpați și ajunge pânbă la zona de agrement „Mureșul”.

Ce puteți vizita pe bicicletă în Târgu Mureș

Dacă alegeți să faceți o plimbare de relaxare prin Târgu Mureș, puteți să și vizitați câteva obiective turistice interesante. De exemplu, trebuie neapărat să faceți o oprire la Palatul Culturii Târgu Mureș, care este o clădire reprezentativă pentru oraș. Aici mai funcționează și alte instituții culturale, precum Filarmonica de stat Târgu Mureș, Biblioteca Județeană sau Galeriile de artă din cadrul Muzeului Județean.

De asemenea, puteți face un popas pentru o plimbare și în Cetatea medievală Târgu Mureș, care se află în centrul orașului. În interiorul său se regăsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară, din Palatul Toldalagi, este unul dintre cele mai însemnate monumente ale orașului Târgu Mureș. Aici puteți admira colecții etnografice valoroase. Un alt obiectiv important din Târgu Mureș este Biblioteca Teleki-Bolyai. Aici pot fi găsite colecții de cărți științifice cu caracter enciclopedic. Scara Rakoczi este iar un obiectiv important de văzut.

Și, nu în ultimul rând, trebuie să vedeți Zoo Târgu Mureș, de pe Platoul Cornești. Este cea mai mare grădină zoologică din România. Aici le puteți admira pe cele două femele elefant, Tania și Hela, vedetele grădinii, dar și maimuțe, lei, crocodili de Nil, mufloni, vidre, vulpi, oi cu coamă, porci mistrți din America Latină, canguri pitici, pume, jaguari, leopard, tigri bengalezi și siberieni sau urși.

Trasee de ciclism în Mureș

Asociația Pro Biciclo Urbo recomandă câteva trasee cu plecare din Târgu Mureș. Pe primul traseu propus este din Târgu Mureș spre Sângeorgiu de Mureș, apoi prin Tofălău – Săcăreni – Călușeri – Pădureni – Gorneși – Chinari și înapoi în Târgu Mureș. Un popas important se face la Castelul Teleki, o construcție superbă în stil baroc, care are și un parc spectaculos. Se poate vizita între orele 10:00 și 18:00 și se pot organiza și tururi ghidate, la cerere, cu programare. Traseul se întinde pe o distanță de aproximativ 45 de kilometri. Puteți vedea harta traseului – aici.

Un alt traseu poate porni din Târgu Mureș, prin Sângeorgiu de Mureș, Tofalău, Săcăreni, Călușeri, Isla, Sâmbriaș, Beica de Jos, Iernuțeni, Reghin, Breaza, Voivodeni, Glodeni, Chinari, Curteni, Sântana de Mureș și înapoi în Târgu Mureș. Punctul important de vizitat pe acest traseu este Rezervația Pădurea Mociar. Este o priveliște superbă și poate fi admirată pe drumul dinspre Reghin spre Sovata. Traseul are o distanță de aproximativ 90 de kilometri, iar harta poate fi descoperită – aici.

Tot pe două roți ar mai putea fi făcut un traseu care să cuprindă Castelul Haller din Ogra. Este renovat și transformat acum în pensiune turistică. Se spune despre el că, după ce a fost refăcut a reușit să aibă din nou strălucirea vremurilor de demult. Traseul are o distanță de 71 de kilometri. Pornești din Târgu Mureș, se merge prin localitățile Nazna – Berghia – Band – Oroiu – Vaideiu – Dileu Vechi – Oarba de Mureș – Ogra – Sânărghita – Șăușa – Sântioana de Mureș, Nazna din nou și punctul terminus în Târgu Mureș. Harta completă a traseului poate fi analizată – aici.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mii de pietre la ediția de toamnă a expoziției  MINERALIA

Distribuie Mureșenii sunt invitați la o incursiune în minunata lume plină de formă și culoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.