Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Un nou referendum pentru independența Scoției

Un nou referendum pentru independența Scoției

Distribuie

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat că doreşte să organizeze un referendum „consultativ” privind independenţa naţiunii britanice în octombrie 2023, în pofida eşecului unei consultări anterioare în 2014 şi a refuzului guvernului britanic de a autoriza acest vot.

„Doresc să anunţ că guvernul scoţian propune ca referendumul privind independenţa să aibă loc pe 19 octombrie 2023”, a declarat premierul Sturgeon în faţa Parlamentului scoţian.

Pentru a organiza acest referendum, Nicola Sturgeon, lidera formaţiunii pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP), trebuie să obţină acordul guvernului britanic, care se opune ferm acestui demers.

Scoţienii au fost deja consultaţi pe această temă în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Pe baza acestui vot, premierul britanic Boris Johnson susţine că un astfel de referendum poate avea loc doar „o dată la o generaţie”.

SNP consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, scoţienii votând împotriva acestuia în proporţie de 62%. Scopul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Europeana ca stat independent.

Partidele pro-independenţă au obţinut majoritatea în parlamentul scoţian în urma alegerilor desfăşurate anul trecut, ceea ce în interpretarea şefei guvernului scoţian îi dă un ”mandat democratic incontestabil” de a merge mai departe cu planurile referendumului.

Reuters

( www.agerpres.ro )

Foto: www.dcnews.ro

 

De asemenea, verificati

Mii de credincioşi, omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

Distribuie Mii de credincioşi s-au adunat luni dimineaţa la Vatican pentru a-i aduce un ultim …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.