Home / Slider / FOTO: Încă un atac de urs în Cotuș. Ce fac concret autoritățile pentru sătenii speriați și păgubiți?!

FOTO: Încă un atac de urs în Cotuș. Ce fac concret autoritățile pentru sătenii speriați și păgubiți?!

Distribuie

În noaptea de 3 spre 4 iulie, o gospodărie din Cotuș, sat care aparține de comuna Sângeorgiu de Mureș, a fost ”vizitată” de un urs. Acesta a sfâșiat un porc de circa 200 de kilograme aflat într-un coteț și a dispărut apoi în noapte, lăsând îngrozită o familie cu doi copii minori.

Povestea atacului ursului, deloc singulară în Sângeorgiu de Mureș, iscă mai multe semne de întrebare vis a vis de modul în care autoritățile competente își fac treaba în primul rând pentru ocrotirea vieții și bunurilor cetățenilor, iar pe de altă parte pentru acordarea de despăgubiri în timp rezonabil.

Reamintim cititorilor că un alt atac de urs a avut loc în urmă cu șase zile, tot în Cotuș, iar acum un an în zonă s-au înregistrat mai multe atacuri. Și, după spusele doamnei care ne-a trimis descrierea evenimentului din noaptea trecută, niciun gospodar afectat nu a fost încă despăgubit pentru animalele ucise… La fel cum niciun urs care a terorizat și încă terorizează localnicii nu a fost extras/relocat…

Redăm așadar, în rândurile de mai jos, textul primit luni, 4 iulie, pe adresa redacției Zi de Zi.

”Azi noapte în jur de ora 1 și 20 de minute un urs a intrat în cotețul din curte în care se afla în porc de aproximativ 200 de kilograme. După un apel la 112 au sosit jandarmii din Târgu Mureș, a venit și Ro-Alertul, dar ursul a rănit porcul, provocându-i răni incompatibile cu viața. Dispeceratul Jandarmeriei a încercat să ia legătura cu primarul sau viceprimarul să se poată convoca Comitetul pentru Situații de Urgență, dar aceștia nu au putut fi contactați. La acest Comitet mai trebuia să facă parte cineva de la fondul de vânătoare, nici acesta nu a putut fi contactat azi noapte. Poliția a venit mult mai târziu, spunând ca nu ține de ei acest caz.

Și pe veterinar l-am sunat azi noapte deoarece și el trebuia să vină la acest Comitet, a venit și i-a curmat suferința bietului animal, acesta anunțând DSV-ul și în cursul zilei de azi, pe la ora 12.30 au venit să îi preleveze organele pentru necropsie și ridicarea leșului în vederea incinerarii.

Ursul a stat în coteț efectiv vreo 10 – 15 minute timp în care a reușit să îi rupă trei picioare, să îl călărească și să îi smulgă slănina și ceafa de pe el, apoi fiind gonit de gălăgia făcută de noi, de vecinii care au auzit strigătele disperate ale noastre și ale porcului, și de petardele aruncate de către vecini.

Când m-am apropiat de coteț, i-am văzut capul imens și cum înfulecă din porc. Așa de aproape nu am mai văzut niciun urs, nici la zoo. Când a fugit, a sărit din coteț în fata soțului la vreo 3 metri de acesta.

De la Primărie au venit două persoane să „constate” incidentul de azi noapte, în jur de ora 9, și m-au pus să formulez o cerere către Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș în legătură cu atacul ursului și cu despăgubirea pe care ar trebui să o primim.

Am sunat și la Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv, ei spunându-mi că nu aparține cazul de ei și să iau legătura cu Asociația de Vânătoare Turul, pentru că ei se ocupă de așa ceva.

Încercând să sun la numărul de telefon găsit pe Google mi s-a dat ocupat de vreo patru ori, apoi brusc numărul de telefon nu a mai putut fi contactat. Am sunat și la Garda de Mediu Mureș și acolo răspunsul a fost că Primăria se ocupă de așa ceva.

Riscul de a fi atacat de urs chiar și în propria curte e destul de mare. Pericolul de a ataca și răni un om sau un copil e destul de mare. Nimeni nu îți poate garanta siguranță nici în propria casă.

Jandarmii sosiți la locul faptei au spus ca ei sunt ”legați la mâini și picioare” în astfel de cazuri, neavând voie să intervină decât cu semnale acustice și luminoase.

Sunt curioasa dacă statul ne va despăgubi la valoarea reală a pagubei, având în vedere că acum o săptămână ursul a ucis încă doi porci în gospodăria vecină și domnul primar a promis că se va efectua extragerea ursului din zonă. Din păcate nu este vorba de un sigur urs, fiind vreo șapte sau opt exemplare în zonă. În urma cu un an, tot așa au avut loc atacuri din care au rezultat mai mulți porci uciși dar niciun proprietar nu a fost despăgubit.

Sunt persoane care sunt obligate să circule noaptea, din cauza serviciului. Ce fac dacă se întâlnesc cu vestitul Moș Martin pe drum și sunt atacate?!?”

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.