Home / Sanatate / FOTOREPORTAJ. Cardio NET 2022: Predare de ștafetă la Școala de Cardiologie Benedek

FOTOREPORTAJ. Cardio NET 2022: Predare de ștafetă la Școala de Cardiologie Benedek

Distribuie

Cei mai buni specialiști din domeniul cardiologiei din România și invitați din alte opt țări au participat, în perioada 29 iunie – 1 iulie, la cea de-a 22-a ediție a Conferinței Naționale de Cardiologie Cardio NET. Evenimentul a fost organizat în incinta Castelului Teleki din Dumbrăvioara, de către echipa Centrului Medical Cardiomed Târgu Mureș, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Festivitatea de deschidere a Cardio NET 2022 a avut loc joi, 1 iulie, prilej pentru prof. dr. Benedek Imre, președintele conferinței, de a ura ”Bun venit” tuturor invitaților și de a explica motivele pentru care în urmă cu mai bine de două decenii a demarat tradiția organizării Cardio Net.

”Am reușit să înființez o clinică de cardiologie și am considerat că trebuie să îți dai seama ce ai făcut într-un an. Atunci, această formă de valorificare este sesiunea științifică”, a punctat reputatul cardiolog.

Totodată, prof. univ. habil. dr. Benedek Imre a prezentat un scurt istoric al familiei sale, una dintre cele mai vechi din Transilvania, arătând că înaintașii săi au înființat Universitatea din Cluj în 1572, iar tatăl său, prof. univ. Benedek József, bacteriolog și stomatolog, a fost promotorul fluorizării apei potabile în premieră în Târgu Mureș, în timp ce fratele său, apreciatul medic Benedek István, a fost pionier al hematologiei în România.

Nu în ultimul rând, președintele Conferinței Naționale de Cardiologie Cardio NET 2022 a punctat faptul că în ultimul an calendaristic echipa din care face parte a câștigat finanțări prin intermediul a patru proiecte, în cadrul unuia dintre acestea fiind director de cercetare.

Un moment special al festivității, încărcat cu emoții, l-a constituit fotografia în care prof. univ. habil. dr. Benedek Imre și-a invitat alături foștii studenți pe care i-a format de-a lungul anilor.

”Am reușit să formez o Școală, am colegi pe care i-am format și acum sunt șefi sau sunt subalterni”, a spus, cu satisfacția profesorului împlinit, prof. univ. habil. dr. Benedek Imre, care a predat astfel simbolic ștafeta de coordonator al Școlii de Cardiologie către prof. univ. habil. dr. Theodora Benedek.

Mesaje de apreciere

Din prezidiul festivității au mai făcut parte Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi – decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, dr. Mihaela Sălăgean – secretarul general al Societății Române de Cardiologie și prof. univ. habil.dr. Theodora Benedek – președintele Comitetului de Program al Cardio NET 2022 și șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

”Școala de Medicină din Târgu Mureș a format atât de mulți specialiști încât e greu să te duci oriunde în lume ca să nu găsești pe cineva momentan la un spital important care să nu fi terminat la acest institut. Bineînțeles că aici putem să vorbim de foarte multe personalități care au făcut foarte mult pentru acest domeniu, dar știm foarte bine că în special Cardiologia din Târgu Mureș este renumită și prin rezultate, dar și prin persoanele care le reprezintă”, a menționat Péter Ferenc.

”Este o plăcere și o onoare să fiu azi în fața dumneavoastră, să vă admir, să vă felicit și să vă încurajez să continuați. În acest loc plin de Istorie, dumneavoastră ați făcut Istorie în Târgu Mureș, și veți duce Istoria mai departe prin Școala de Cardiologie pe care ați întemeiat-o”, a spus prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

”De admirat, din punct de vedere profesional, este partea de cercetare pe care reușiți să o desfășurați aici, formarea cardiologilor care ajută Societatea să devină vizibilă, proiectele pe care le câștigați și care sunt vizibile în partea de Cardio Expo, o noutate pe care o apreciem în mod deosebit pentru că practic reprezintă ceea ce faceți dumneavoastră”, a rostit dr. Mihaela Sălăgean.

Un nou proiect câștigător

În prezentarea sa, prof. univ. habil. dr. Theodora Benedek a anunțat un nou proiect câștigător în portofoliu, CARDIO-COV. Acesta vizează implementarea tehnologiilor noi de inteligenţă artificială pentru cercetarea miocardului pacienţilor post-COVID.
”Bănuiam după punctaj că va fi câştigător, dar anunţul că s-a început contractarea a venit doar săptămâna trecută, fiind poate predestinat pentru CardioNET. Contractarea s-a făcut practic săptămâna aceasta, în urmă cu câteva zile. Este un proiect finanţat de UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. CARDIO-COV este o colaborare între un centru privat de transfer tehnologic, UMFST Târgu Mureş şi Universitatea ”Transilvania” din Braşov, care îşi propun să implementeze tehnologii noi de inteligenţă artificială pentru a cerceta ce se întâmplă cu pacientul post-COVID”, a afirmat prof. univ. habil. dr. Theodora Benedek.
Totodată, prof. univ. habil. dr. Theodora Benedek a explicat că unul dintre obiectivele proiectului CARDIO-COV este să studieze ”ceea ce se întâmplă cu arterele pacientului care a avut virusul şi ce se întâmplă cu inflamaţia care a avut un răsunet la nivel local arterial şi produce un infarct miocardic.”
”Avem mulţi pacienţi care vin cu infarct după COVID. Dorim să vedem ce se întâmplă cu miocardul, ţesutul inimii la aceşti pacienţi, pentru că mulţi dintre ei dezvoltă, după COVID, insuficienţă cardiacă şi nu ştim de ce. Pentru asta vom aplica tehnologii avansate de inteligenţă artificială pe imagistică, CT şi RMN pentru a vedea ce se întâmplă la aceşti pacienţi. Este finanţat, aşa cum am spus, de Ministerul Educaţiei prin UEFISCDI, are o durată de doi ani şi sperăm că va aduce răspunsuri la nişte întrebări pe care ni le punem”, a afirmat prof. univ. habil. dr. Thedora Benedek.

Referindu-se la Conferința Națională de Cardiologie Cardio NET 2022, prof. univ. habil. dr. Theodora Benedek a spus: ”A fost un efort foarte mare din partea întregii echipe pentru a face posibil tot ceea ce vedeți astăzi aici, pentru a pregăti acest cogres. Este un congres făcut din forțe proprii. Această echipă foarte motivată a Clinicii de Cardiologie, cu foarte mulți tineri, foarte mulți discipoli, mulți rezidenți și cu oameni care au deja experiența a 22 de congrese. Pentru a face ceea ce se întâmplă aici nu sunt suficienți banii, nu e vorba de bani. Nu sunt suficiente relațiile, conexiunile pe care le putem avea în diferite medii. Pentru a face ceea ce se întâmplă astăzi aici trebuie suflet, trebuie inimă, și dacă ai o echipă care pune suflet atunci este posibil, pentru că această echipă dă totul. Fără suflet și fără motivație, fără dedicație, nu se pot întâmpla lucruri valoroase și fără să fii perfecționist.”

Propunere: Plan în domeniul cardiologiei

Au mai rostit mesaje reprezentanții centrelor universitare medicale din București, Cluj Napoca, Iași și Timișoara prezenți la eveniment, precum și Manuel Butiulca – director-președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, dr. Iuliu Moldovan – director executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, deputatul social-democrat Corneliu Florin Buicu – vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și conf. dr. ing. Domokos Jozsef – decan al Facultății de Științe Tehnice și Umaniste din cadrul Universității Sapientia Târgu Mureș.

”În urmă cu o săptămână, la dezbaterea unui site medical, doamna profesor Benedek a avut propunerea de a avea în domeniul cardiologiei așa cum avem în domeniul cancerului un Plan de cancer sau cum avem în domeniul diabetului o Lege a diabetului, un Plan privind afecțiunile cardiovasculare care să reuneascăde la prevenție, diagnostic, metode terapeutice, recuperare, aprobate prin lege. Această inițiativă pe care doamna profesor a exprimat-o în cadrul conferinței cred că e un lucru bun și profit de prezența distinșilor membri ai Societății de Cardiologie pentru a face o invitație deschisă de a constitui un grup de lucru astfel încât cât de repede se poate să avem și în domeniul afecțiunilor cardiovasculare un Plan care să reunească aceste lucruri”, a punctat deputatul Corneliu Florin Buicu.

Trei miniștri ai Sănătății, alături

Oaspeții prezenți în sala principală a Castelului Teleki din Dumbrăvioara au fost salutați și de către Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din România, care a avut în acest sens o intervenție specială, online.

”Vă mulțumesc pentru invitația de a vă spune câteva cuvinte, vă mulțumesc în primul rând pentru activitatea dumneavoastră îndelungată și pentru faptul că ați creat o Școală, lucrul acesta e cred cel mai important și ar trebui toți să ținem cont de nevoia de a crea Școli, de a lăsa urmași profesional care să poată să răspundă nevoilor de sănătate ale populației din România”, a transmis ministrul Sănătății din România, care a mai punctat necesitatea dezvoltării de programe de sănătate și de politici preventive viabile, precum și nevoia de adaptare a schemelor terapeutice la specificul autohton.

Totodată, Alexandru Rafila și-a manifestat încrederea că sectorul medical deservit de specialiștii în boli cardiovasculare va reuși ”să mărească încrederea populației în sistemul de sănătate din România.”

De precizat că la Cardio NET 2022 au participat și doi foști miniștri ai Sănătății: Daniela Bartoș, respectiv Victor Costache.

CardioExpo și Gala CardioMedia

Oaspeții Castelului Teleki din Dumbrăvioara au fost apoi invitați să viziteze expoziția sugestiv denumită CardioExpo, după care evenimentul a continuat cu un bogat program artistic susținut pe scena amenajată în curtea imobilului, încununat cu un moment în premieră pentru Conferința Cardio NET, asupra căruia vom reveni, intitulat Gala CardioMedia.

Text: Alex TOTH

Foto: Cristina GÂNJ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.