Home / Invatamant / VIDEOREPORTAJ: 2×10 înfloritor la Bacalaureat, la ”Unirea”

VIDEOREPORTAJ: 2×10 înfloritor la Bacalaureat, la ”Unirea”

Distribuie

La Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș, examenul de Bacalaureat a fost și în acest an productiv. Elevii colegiului au reușit să obțină punctaje înfloritoare, iar în topul mediilor s-au remarcat patru elevi, care au obținut media 10. Echipa cotidianului Zi de Zi a reușit să intre în legătură cu doi dintre aceștia. În cele ce urmează, se va desfășura o discuție cu aceste absolvente ale Colegiului Național „Unirea”, în care dedicarea și dorința de a ajunge cât mai departe, se vor resimți încă din primele lor răspunsuri.

Reporter: Astăzi stăm de vorbă cu două eleve foarte bune, absolvente de la Colegiul Național ”Unirea”, Delia Mera, care a absolvit profilul Matematică-Informatică și Daria Roman, care a absolvit profilul Științe ale Naturii. Fetele au reușit să obțină anul acesta media 10 în examenul de Bacalaureat. Bună, fetelor, spuneți-ne câte ceva, pe rând, despre experiența liceului și despre experiența examenului de Bacalaureat.

Delia Mera: Mie mi se pare că aceste două lucruri se cam leagă, pentru că unul dintre cele mai importante lucruri ce le-am învățat în liceu a fost să mențină o rutină și într-un fel am devenit eu cel mai mare critic al meu. Și atunci asta m-a ajutat foarte tare și la Bacalaureat.

Daria Roman: Pentru mine, liceul rămâne o experiență foarte dragă mie, atât prin colegii pe care i-am avut, prin profesori… Încă din clasa a IX-a îmi amintesc că a venit profesoara de matematică la noi și ne-a spus: „Învățați, faceți variantele că în 3 ani aveți Bac și trebuie să vă pregătiți”. Și atunci am fost întotdeauna foarte bine pregătiți de către profesori și nu doar că am fost foarte bine pregătiți de ei, dar am și avut o relație și o conexiune foarte specială. Clasa mea, personal, atât cât pot să vorbesc din perspectiva mea, știu că am fost foarte apropiați de toți profesorii pe care i-am avut și atunci lucrul acesta n-a făcut decât să ne împingă în față, în pregătire și să ne motiveze mai tare.

Rep.: Cât de mare a fost presiunea exterioară, dar și presiunea pe care v-o puneați voi asupra voastră?

D.M.: Nu știu dacă aș numi-o în mod special presiune, dar exact cum a spus și Daria, mereu am primit suportul profesorilor și într-un fel simțeam că prin a lua note bune la Bacalaureat este un fel de recompensă, într-un fel să le arătăm că prin tot ce ne-au ajutat au făcut un lucru bun și că de fapt ne-au ajutat să ne formăm așa cum suntem astăzi. Așa că n-aș numi-o neapărat presiune. A fost mai mult un mod de a-i recompensa, cel puțin pentru mine.

D.R.: Exact, nici în cazul meu nu cred că se poate vorbi de presiune. Niciodată nimeni nu ne-a presat sau stresat. Au vrut să ne motiveze pentru că știau de ce suntem în stare. Și atunci, prin motivația asta, ei ne-au motivat și pe noi.

Rep.: Și cum vă destindeți, cum vă petreceți timpul liber? Ce vă place să faceți?

D.M.: Acum că mă gândesc, nu am mai avut foarte mult timp liber chiar în ultimul timp, dar mie îmi place foarte mult să mă implic în diferite acțiuni. De exemplu, anul acesta am fost în echipa de recrutare pentru un program și mi se pare că genul acesta de activități, cel puțin pe mine, m-au ajutat foarte mult, mai ales în pregătire. Pentru că simțeam că fac ceva pentru mine și într-un fel era așa o relaxare de la învățat și școală.

D.R.: În timpul liber citesc, cu toate că, cum a spus și Delia, am neglijat, din păcate, acțiunea asta în ultima vreme… Îmi place să pictez, am și făcut cursuri de pictură în timpul liceului. Și eu am făcut activități de voluntariat la Interact Renașterea, doar că anul acesta nu m-am putut implica atât de tare. Îmi place să stau cu prietenii și cu familia, pentru că chestia asta chiar mă relaxează după o zi în care înveți de dimineața până seara, e o deconectare bine meritată.

Rep.: Care este secretul, revenind înapoi la note și la reușite, care este secretul ce se ascunde în spatele reușitelor?

D.M.: Nu știu dacă este în mod special un secret, dar mie mi se pare cel mai important nu neapărat să începi foarte repede să înveți pentru bacalaureat în clasa a douăsprezecea, cât să înveți consistent în toți cei 4 ani. Pentru că, cel puțin eu consider că am început să învăț la română, de exemplu, destul de târziu. Dar mi se pare că, având în vedere că am învățat toți cei 4 ani mi-a fost destul de ușor să rețin tot ce trebuia să rețin. Și atunci acesta mi se pare secretul, pur și simplu o muncă consistentă timp de 4 ani.

D.R.: Cum a zis și Delia, nu există un secret, să spui faci chestia asta și gata, clar iei 10 în Bac. E o combinație de mult mai multe lucruri. Muncă, clar, muncă zilnică. Să fii constant e foarte important. Dar sunt și o grămadă de alți factori care intervin în chestia asta. Poți să ai noroc în ziua aia, poți să ai o zi mai bună, o zi mai puțin bună… Să fii constant, să înveți… Ok, nu chiar în fiecare zi dar să-ți reamintești anumite concepte în mod repetat, de exemplu, o dată pe săptămână repet o anumită chestie. Și atunci creierul tău clar înmagazinează altfel informațiile decât dacă, să zicem, nu știu, le-ai învăța în ultima săptămână. Pentru că atunci nu ai cum, oricât de inteligent ai fi, confunzi anumite lucruri între ele.

Rep.: Ce planuri aveți pentru viitor? O întrebarea care cred că vi se pune tot mai mult…

D.M.: Eu personal în viitorul foarte apropiat plenuiesc să mă relaxez. Și cum a spus Daria, mi-e foarte dor să citesc o carte. Și ca planuri de viitor, eu o să merg la o Facultate pe Biologie Moleculară în Germania și după aceea plănuiesc să merg în cercetare.

D.R.: Uitați că-mi vine și mie rândul să citesc, din păcate, nu chiar ce voiam eu… Cartea de admitere la medicină, că am încă vreo lună, tot asta o să lecturez de dimineața până seara și după cred că pot să mă întorc la beletristică, deoarece îmi e atât de dragă. O să dau la Facultatea de Medicină aici în Mureș și sper ca totul să decurgă la fel de bine cum a decurs și la Bac și apoi o să mă pot în sfârșit relaxa. Cu toate că și cititul și lecturatul acestei cărți e o relaxare pentru mine, pentru că îmi place foarte tare biologia și ce învăț.

Rep.: Ok, și ce v-a determinat să optați pentru aceste alegeri?

D.M.: Pentru mine pot să zic că a fost atât o dragoste la prima vedere cu biologia și au ajutat foarte mult și profesorii pe care i-am avut, deoarece mi se pare că am primit atât de mult suport în acest domeniu că pur și simplu nu m-aș putea imagina făcând altceva. Și referitor la plecatul din țară mi se pare că este important să ai și o altă perspectivă și este important să vezi puțin cum se fac lucrurile și în altă parte, să intri puțin în contact și cu alte culturi. Și atunci, de aceea eu cel puțin mereu mi-am dorit și pentru acea independență să îmi fac facultate în afara țării.

D.R.: Sunt total de acord cu Delia în ceea ce privește chestia asta. Eu pe de altă parte, sunt un pic mai momoasă când vine vorba de casă și de țara mea și știu că mi-ar fi foarte greu să mă integrez în altă țară, dar și eu îmi doresc să mă duc, nu știu, în anumite programe sau schimb schimburi de experiență în alte țări, cu medicina, pentru că sunt de acord, medicina este un domeniu atât de vast și ai atât de multe de văzut și moduri în care se pot face anumite lucruri și inovații și se schimbă de la zi la zi. În ceea ce privește modul în care am ales medicina, la mine a fost un fel de dragoste la a doua sau a mai multă vedere, nu a fost chiar din prima. Pe măsură ce înainta și în materia pentru admitere îmi dădeam seama că da, asta trebuie să fac, asta e pentru mine. Pentru că toate lucrurile se conectează între ele, e un lucru fascinant cum totul e interconectat. Și atunci am zic da, asta e pentru mine.

Rep.: Sunteți tare pasionate. Așa pe final, dacă ar fi să le transmiteți ceva celor care încă n-au trecut prin examenul de Bac, prin examenul de admitere, ce le-ați spune?

D.M.: Le-aș spune că cel mai important și în pregătire și și chiar în ziua examenului este să fii împăcat tu cu tine că ai învățat tot ce ai putut, că ai făcut tot ce ai putut și într-un fel să dai tot ce poți și într-un fel să știi că tu ți-ai făcut partea ta de muncă și restul e noroc.

D.R.: Exact, să fii tu foarte sigur de cât ai lucrat, să știi că până aici a depins de mine, de aici nu mai depinde de mine, să ai încredere în ce ai făcut, să lucrezi constant, să nu te strezezi așa cum mă stresez eu, de exemplu, la orice lucru mic, pentru că stresul te ajută într-o măsură foarte mică, în sensul că te face să fii prezent în moment și să ai încredere în tine. Asta e foarte important, să ai încredere în tine și în ce știi.

Rep.: Mulțumim frumos fetelor, vă urez mult succes și felicitări pentru rezultatele obținute!

A consemnat Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.