Home / Luduș / Amenajare model în jurul unui bloc din Luduș

Amenajare model în jurul unui bloc din Luduș

Distribuie

Blocul nr. 4 de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918  a fost construit în deceniul 6 al secolului trecut, fiind printre primele locuințe la comun destinate angajaților Fabricii de zahăr. Pe vremea aceea, cartierul de blocuri a constituit mândria localității și a locatarilor și s-a bucurat de  atenția cuvenită din partea tuturor.

Anii au trecut, la fel ca și entuziasmul primilor locatari și încet, încet totul a intrat într-o rutină care părea că nu mai poate fi schimbată în bine de nimic și de nimeni. Vegetația din spațiul generos aflat în jurul blocurilor creștea și se dezvolta independent de indiferența locatarilor, dar la un moment dat, influența și exemplul „străinătății” a produs un ecou și la Luduș.

Mai întâi au fost trei tineri care au dorit să dea o nouă față spațiului în care viețuiesc cea mai mare parte a timpului. Venczel Lajos, soția sa Brigitta și cumnatul Lorinczi Tamas au decis că terenul din proximitatea blocului, spațiul care nu a mai fost îngrijit în ultimii 20-30 de ani, merită mai multă atenție. Au început lucrul prin defrișarea unui pâlc de arbuști, au săpat pământul, au amenajat ronduri cu flori, apoi au adăugat câteva elemente de decor peisagist: trei anvelope auto colorate, o bicicletă vopsită în alb, un aranjament alcătuit din stânci și flori, multe flori primite de la serele orașului prin Liviu Popa. Ideea celor trei a fost receptată în mod favorabil și de vecinii Mihaela Man, Carmen și Cosmin Zehan, Antal Irina, Pulpă Ioan și de copiii lor care se bucură acum de o ambianță plăcută. Și, mai mult, a apărut în apropiere și o mică piscină gonflabilă pentru bălăceala copiilor, o minunată realizare în aceste zile toride.

Acum, ceea ce la început părea doar o simplă amenajare a spațiului din fața blocului, a devenit o mică atracție pentru vecinii care, poate, că se gândesc să facă ceva similar și la blocurile lor. După această experiență pozitivă este posibil ca administrația publică locală, Primăria să încurajeze asemenea inițiative gospodărești prin orice moduri. Desigur, nu cu tente de întrecere socialistă, ci bazate pe noile realități pe care le trăim în aceste zile.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.