Home / Reviste / Reghin / Andreea Suciu, dragoste nesfârșită pentru dans sportiv

Andreea Suciu, dragoste nesfârșită pentru dans sportiv

Distribuie

Dansul sportiv la Reghin a scris numeroase pagini frumoase grație Clubului Sportiv ”Dansul Viorilor”, adevărată pepinieră de campioni, naționali, europeni și mondiali, sportivi care și-au dedicat din plin timpul și talentul în slujba acestui minunat sport considerat de mulți o adevărată artă. Din frumoasa poveste a dansului sportiv reghinean face parte și Andreea Diana Suciu, cea care se îngrijește în prezent, atât de orele de dans sportiv din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mirona” cât și în ce privește pregătirea tinerilor dansatori din cadrul Clubului Sportiv ”Dansul Viorilor”.

„Am început să dansez de mică pot spune. Aveam patru ani și jumătate când părinții m-au dus la Casa de Cultură din Reghin la dans. Acolo practic am avut primul contact cu ceea ce înseamnă dansul. Am continuat să merg acolo până în anul 2000 când am ajuns în clasa 1 la Gimnaziul ”Mirona”. Se întâmpla în vremea în care tocmai ce s-a deschis prima școală privată din Reghin. Părinții m-au înscris la clasa 1 a Gimnaziului ”Mirona” unde am început să fac dans sportiv. Mi-a plăcut ideea de a urma o școală unde se face dans, plus că o vedeam la televizor pe Mirona cum participa cu succes la competițile sportive, aspect care mă fascina pur și simplu. Pot spune că am optat pentru dans sportiv pentru că mi-a plăcut în primul rând, și pentru faptul că, prin prisma părinților, am știut că școala de la Reghin este una extrem de bună și potrivită pentru a face dans sportiv de performanță”, ne-a declarat Andreea Suciu.

5 titluri naționale, 8 prezențe la Mondiale

De evoluția în plan sportiv a Andreei se leagă numele unor antrenori care au pus umărul la construcția sănătoasă pe plan sportiv, Slava Bularca, Vladimir Rusu, Alexandru Rusu și terminând cu Mirona Gliga și Roman Cificli. Munca acestora a început să dea roade când Andrea a început să simtă gustul succesului, atât la competițiile naționale cât și la cele internaționale. „Am obținut titlul național de cinci ori, în 2005, 2006, 2007, 2008 și 2009, la care se adaugă nouă titluri de vicecampioană națională, toate obținute cu același partener, Cristian Tomșa. Am dansat împreună aproape 12 ani, alături de care am obținut cele mai bune rezultate, la junior I (12-13 ani), junior II (14 -15 ani) și Youth (16-18 ani). De asemenea, am avut prezențe la opt Campionate Mondiale, în Irlanda, Rusia, Canada, Letonia (2006 și 2007), Spania (2006 și 2007) și Danemarca. Primul meu Campionat Mondial a fost în 2006 în Irlanda unde am obținut locul 18. De asemenea, am avut Campionatul Europei de Sud în Alassio, Italia, competiție la care am ocupat locul 4. Un rezultat foarte bun pe care l-am obținut a fost în anul 2004 la German Open Championship de la Stuttgart, competiție extrem de bine cotată în lumea dansului sportive, unde la categoria de vârstă Junior 1 am obținut locul 8 din 83 de perechi”, și-a continuat Andreea Suciu povestea.

Pasul spre antrenorat

După ce a făcut pasul la categoria de vârstă adulți, Andreea Suciu s-a orientat și către pregătirea tinerilor dansatori, atât în cadrul Școlii Gimnaziale ”Mirona” cât și în cadrul Clubului Sportiv ”Dansul Viorilor” din Reghin. „Eram în perioada liceului, undeva prin 2009, mă antrenam, aveam competiții, dar deja începeam să lucrez și cu perechile de tineri dansatori. Partea de antrenorat am început-o la modul serios din 2012 – 2013 când am început să lucrez cu perechile de sportivi, să am mai multe ore de pregătire cu ei în cadrul Clubului Sportiv ”Dansul Viorilor” și nu în ultimul rând, să particip cu ei la concursuri. În prezent, lucrez săptămânal cu 300 de copii, de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Aici intră atât școala și clubul. La club suntem trei antrenori, Mirona, Roman și cu mine. La școală lucrez doar eu, de la 8 dimineața până la 4 am orele de dans la școală unde sunt doar eu cu copiii. În fiecare oră am o clasă diferită. Dacă mai am câte o fereastră așa, o oră pauză, mai lucrez cu câte o pereche de la club iar după ora 4 am doar orele de la club. Aici avem grupe de începători, avansați, performanță, grupele unde facem finale, unde pregătim următorul concurs. Lucrăm toți trei cu perechile prin rotație, colaborăm, ne sfătuim, astfel ca pregătirea să fie una cât mai bună”, a arătat Andreea Suciu.

Sportiv vs antrenor. Unde e mai mare implicarea?

„Ca și antrenor, e un pic mai greu pentru că lucrurile nu mai țin doar de tine. Ajungi la concurs unde copiii pot avea de o zi nu prea bună. Acasă știi că au făcut totul ok, le-a ieșit foarte bine după care mergi la concurs unde s-ar putea să nu fie la fel ca la sala de pregătire. În schimb, când concuram știam că ce ține de mine fac. În cazul unui antrenor, sunt factori care nu țin neapărat de tine, îți faci meseria 100 %, dar la concurs pot interveni multe lucruri în ce privește prestanța unui sportiv”, a precizat Andreea Suciu.

Cum cum reușești să-i motivezi pe copii?

„Îmi place să văd că își doresc ei în primul rând să reușească. În acest sport, dacă tu ca sportiv nu îți dorești să ajungi acolo sus în frunte, nu prea poți avea sorți de izbândă. Mereu le dăm copiilor exemple, cum ne-am antrenat noi, ce sacrificii am făcut pentru a putea avea rezultate, le arătăm trofeele noastre, filmări de la concursuri. În dansul sportiv, fără să îți dorești tu cu adevărat nu poți reuși. Sunt foarte multe ore de antrenament, nu-i ca în alte sporturi în care ai două ore pe zi antrenament după aceea ești liber. Sunt foarte multe ore de pregătire, în special înaintea unui concurs, avem orele de grup, orele particulare, pregătirea fizică, mentală și trebuie sa rămânem focusati pe întreaga pregătire si țelul propus”, a explicat Andreea Suciu.

Sportiv, antrenor și mai nou arbitru

Alt pas important pentru Andreea Suciu a fost cel spre arbitraj, postură care îi conferă o serie de beneficii în ce privește pregătirea tinerilor dansatori. „De când eram mică am știu că vreau să rămân în domeniul acesta, vreau să devin antrenor după ce nu mai concurez. Sunt sigură că voi rămâne în acest domeniu deoarece nu mă văd făcând altceva. Tot timpul și toată pregătirea mi-o dedic dansului sportiv. Mai mult de atât, am dat și primul examen ca să fiu și arbitru în dansul sportiv. Acest lucru mă ajută destul de mult. De când am început să arbitrez, în paralel cu activitatea de antrenorat, o practică necesară până să devii arbitru în totalitate, această postură de arbitru m-a ajutat să văd altfel lucrurile de pe margine față de cum le vedeam ca și antrenor, ca mai apoi, la pregătirea copiilor să-mi fie mult mai ușor, practic să văd cam ce vrea un arbitru de la un sportiv pe ringul de competiție”, a explicat Andreea Suciu.

Odată cu reluarea concursurilor după perioada de pandemie, au început să apară și performanțele dansatorilor sportivi reghineni pregătiți de antrenorii din cadrul Clubului Sportiv ”Dansul Viorilor”. Cel mai nou și mai răsunător rezultat este cel obținut de către perechea Andrei Sasebeș – Iulia Ababei, care a obținut la începutul lunii iunie titlul de vicecampion mondial la Latino, categoria de vârstă 14-15 ani, la Campionatul Mondial din Germania de la Bremen. „Suntem extrem de mândri de rezultatul celor doi. Andrei a terminat clasa a IX-a, Iulia clasa VII-a, la școala noastră. Sunt la noi la club de când erau în clasa 0, foști și actuali elevi ai Școlii Gimnaziale Mirona. În ce mă privește, cu ei lucrez dansurile Standard, iar la partea Latino se ocupa Mirona și cu Roman, în ce privește pregătirea de la club. Nu doar ei ne aduc satisfacții în cadrul Clubului ”Dansul Viorilor”. Ca și perechi mai mari cu rezultate bune îi avem pe Andrei Crișan – Diana Botărel, Soporan Gliga Vasile Horia – Mirona Maura Toncean, Rareș Adam – Beatrice Oprea, Ciflicli Gliga Cristian – Nicola Antal, Paul Todoran – Alexandra Pădurean, Alex Husar – Sonia Antal. Ne dorim ca acești talentați tineri să continue dansul sportiv și când vor face pasul la adulți, să ne bucure cu noi și frumoase performanțe în acest minunat sport care este dansul sportiv. Dorim să vină să ne ajute la club, și cine știe, poate cineva dintre ei să continuie munca începută de noi în ce privește antrenoratul”, a afirmat Andreea Suciu.

În loc de concluzie

„Pentru mine, cea mai mare satisfacție e faptul că am rămas alături de acest minunat sport, mă bucur în continuare de dansul sportiv, de faptul că am ajuns antrenor, și mai nou arbitru. Sunt convinsă că a fost alegerea cea mai bună, am avut continuitate și toată munca mea din anii în care am am concurat și apoi antrenat nu a fost în zadar. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la această minunată călătorie a mea, părinților, antrenorilor, clubului ”Dansul Viorilor”, prietenilor mei, elevilor și tuturor celor care fac ca dansul sportiv să fie în continuare parte din viața mea”, și-a încheiat povestea Andreea Suciu.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.