Home / Invatamant / Potenţial de dezvoltare ”foarte mare” pentru programul de inginerie medicală al UMFST

Potenţial de dezvoltare ”foarte mare” pentru programul de inginerie medicală al UMFST

Distribuie

Programul de inginerie medicală al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFS) „George Emil Palade” din Târgu Mureş are un potenţial de dezvoltare foarte mare, fiind singurul din ţară derulat într-o universitate cu profil medical şi farmaceutic, a declarat miercuri, 6 iulie, rectorul Leonard Azamfirei, în cadrul primei Conferinţe Naţionale „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”.
„De câţiva ani ne-am extins domeniul de activitate, ne numim astăzi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie şi l-am adăugat pe unul dintre marii savanţi internaţionali care este George Emil Palade – sunt unele voci care spun că Palade este pentru medicină ceea ce Einstein a fost pentru fizică, un inovator şi un fondator de ştiinţe noi. Dar în această structură complexă, comprehensivă pe care o are universitatea, adăugând această parte de tehnologie, pentru noi a fost extraordinar de important să iniţiem un proiect care este în derulare şi în creştere şi anume crearea unui program de inginerie medicală despre care suntem convinşi că are un potenţial de dezvoltare foarte mare. Şi aceasta pentru că are o particularitate faţă de alte programe din România şi anume că se desfăşoară în cadrul unei universităţi de medicină şi farmacie”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei.
El a adăugat că în ţară mai există un program asemănător la UMF Iaşi, însă acela este de biotehnologie.
„E important ca şi la tehnologie să se predea anumite materii şi de către medici şi invers (…) UMFST Târgu Mureş are de trei ani un program de licenţă, care are un foarte mare succes, am investit foarte mult în echipamente medicale specifice, ceea ce transferă în zona tehnică ceea ce se întâmplă în mod fiziologic sau patologic în organismul uman. Plusvaloarea programului este că cei care vor deveni ingineri medicali au o interacţiune directă cu serviciile medicale şi, de asemenea, cu firmele care produc tehnologie medicală care se uită cu atenţie la specialiştii pe care îi vor lua pentru a face service şi instalare de echipamente medicale”, a spus rectorul Azamfirei.
Potrivit acestuia, UMFST are deja semnate protocoale de colaborare cu companii de industrie medicală la nivel mondial, astfel încât studenţii nu au doar o pregătire teoretică sau limitată la laboratoarele de inginerie pe care le are universitatea, ci lucrează efectiv în spitale, alături de inginerii deja formaţi. Totodată, programul de inginerie medicală este unul dintre cele mai accesate din cadrul UMFST, întrucât există universităţi tehnice în ţară care au această specializare, însă la Târgu Mureş este asociată componenta tehnică cu partea medicală.
„Acest congres se întâmplă la Târgu Mureş, cel puţin ca primă ediţie, este un mesaj de interdisciplinaritate, dar mai ales de acoperire a majorităţii disciplinelor pe care le are medicina modernă”, a precizat Azamfirei.
La Conferinţa Naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureş, pe lângă zecile de prezentări ştiinţifice sunt organizate şi expoziţii cu cele mai noi echipamentele la nivel mondial.
Conferinţa este destinată medicilor, specialiştilor în IT şi inginerie medicală, biochimiştilor, bioinformaticienilor, cercetătorilor ştiinţifici, asistenţilor medicali, tehnicienilor şi paramedicilor.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.