VIDEO, FOTO: Prietenie și bună dispoziție la Zilele Brâncoveneștiului Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Prietenie și bună dispoziție la Zilele Brâncoveneștiului

Primăria și Consiliul Local al comunei Brâncovenești a reluat după o pauză de doi ani tradiția organizării Zilelor satului Brâncovenești, eveniment întins pe durata a trei zile. Ediția din acest an a debutat vineri, 1 iulie, la Căminul Cultural din Brâncovenești, prilej cu care au fost aniversați cei 15 ani de înfrățire dintre localitățile Brâncovenești și Diósd, Ungaria.

Diplome de Recunoștință

Programul artistic al primei seri a fost prefațat de acordarea Diplomelor de Recunoștință celor care au pus umărul la consolidarea relațiilor de înfrățire începute în urmă cu 16 ani.

Printre aceștia se numără prof. Kun László, Bogó Lászó, fost primar al orașului Diósd, familia Portik Sándor și Portik Edith și nu în ultimul rând, Spéth Géza, primarul orașului Diósd, Ungaria. Printre cei prezenți s-a numărat și deputatul Kolcsár Anquetil-Károly.

„De fiecare dată când am venit la Brâncovenești, eu și cei care m-au însoțit, am venit la prieteni. De aceea această relație de înfrățire nu a fost greu de realizat. Pe lângă străduința primarului, au contribuit și consilierii din Diósd care au votat în unanimitate pentru realizarea acestei înfrățiri și pentru o legătură cât mai strânsă cu Brâncoveneștiul. Pe lângă familia Portik Sándor și Edith, cea care a contribuit din plin la înfrățirea localităților noastre, au mai fost și alte familii care au ajutat la dezvoltarea relațiilor dintre Diósd și Brâncovenești, familii care au primit vizitatori, atât aici cât și la Diósd din cele două localități înfrățite. Aceste întâlniri au funcționat și funcționează și în prezent având la bază o prietenie adevărată. Scopul acestor legături este ca familiile să opereze aceste legături, ele să fie în prin plan, nu neapărat primăriile. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit în realizarea acestei legături. Un rol foarte important în consolidarea relațiilor dintre cele două localități l-au avut schimburile de elevi. Recent s-a întors acasă un grup de 19 elevi dintr- o tabără organizată la Diosd. De ce este important ca elevii să participe la astfel de programe? Pentru un motiv cât se poate de simplu, în tineret vedem viitorul, și dacă dorim ca această legătură sa dăinuie și să persiste, atunci avem nevoie de tineret. Avem nevoie ca acești tineri să preia ștafeta și să o ducă mai departe. Noi avem un rol important în această misiune fapt pentru care ne străduim să realizăm acest lucru”, a precizat Spéth Géza, primarul orașului Diósd, Ungaria.

Seara a continuat cu un program cultural artistic susținut de formațiile de dansuri maghiare din cele două localități înfrățite, Brâncovenești și Diósd.

Tradiționalul gulaș pe terenul de sport

Programul zilei de sâmbătă, 2 iulie, a debutat pe terenul de sport, gazda competițiilor sportive și a tradiționalului gulaș pregătit atât de gazde cât și de oaspeții din Ungaria. Pe terenul de sport s-au întrecut echipele din Brâncovenești, Săcalu de Pădure, Idicel Sat și Idicel Pădure, iar la ceaune și-au etalat talentul atât gazdele, care au pregătit o porție consistentă de Babgulyás, cât și oaspeții din Diósd care au pregătit un delicios Birkagulyás.

„În sfârșit, după doi ani de pandemie am reușit să organizăm Zilele Satului Brâncovenești, implicit și tradiționalul Târg al Cireșelor. Sper ca și timpul să țină cu noi, chiar dacă pe alocuri a fost foarte cald, ploaia să nu ne strice planurile, astfel ca totul să iasă bine. Având în vedere că lumea participă în număr mare la manifestările Zilelor satului, este dovada că acest eveniment a fost așteptat de locuitori, dovada că oamenii sunt interesați să participe la acest moment de sărbătoare. Oamenii nu au uitat de această sărbătoare, s-a văzut și vineri seara când Căminul Cultural a fost arhiplin la momentul festiv dedicat celor 15 ani de înfrățire cu cei din Diósd. Este un moment de bucurie să putem marca și în acest an această relație de înfrățire, lucru valabil și în ce îi privește pe cei din Ungaria. De fiecare dată sunt interesați să marcheze alături de noi această frumoasă relație aici la Brâncovenești. În acest an delegația celor din Diósd însumează un număr de aproape 40 de persoane, începând de la primar, viceprimar, dansatori. Cât despre tradiționalul gulaș gătit pe terenul de sport, cu siguranță că ambele echipe, atât cea gazdă cât și cea oaspete, va fi câștigătoare, iar gulașul lor și cel gătit de noi va fi cu siguranță de nota 10”, ne-a declarat Ördög Ferencz, primarul comunei Brâncovenești. Partea a doua a zilei de sâmbătă a fost dedicată cântecului, grație concertelor susținute pe scena târgului de Tomy, Aurel Moldoveanu și Balázs Pali,după care cei prezenți au asistat la tradiționalul foc de artificii.

Cântec, joc și voie bună la Târgul Cireșelor

Ziua de duminică, 3 iulie, a consfințit o nouă ediție a Târgului Cireșelor, sărbătoare de tradiție a zonei, eveniment a cărui vechime se pierde în negura vremii.

„Spre bucuria noastră, după o pauză de doi ani reușim să ne adunăm din nou la tradiționalul Târg al Cireșelor, a cărui spectacol artistic are menirea de a promova tradițiile și obiceiurile populare ale zonei noastre. Sunt foarte bucuros și totodată mândru să văd lângă scenă mulți tineri copii. Acest lucru înseamnă că în Brâncovenești și în satele învecinate este viață, este viitor. Să dea bunul Dumnezeu să fie așa. Sper ca cei care au venit să se simtă cât mai bine, să se bucure de programul folcloric oferit, iar la final să ne bucurăm cu toții de un eveniment reușit”, a precizat primarul Ördög Ferencz.

Cei care continuă să țină în viață Târgul Cireșelor, respectiv Primăria și Consiliul Local Brâncovenești, au pregătit și pentru acest an un program folcloric care a adus pe scenă ansamblurile de dansuri populare din Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Diósd, Ungaria, Ansamblul ” Doina Mureșului” din Reghin, solistele Bianca Pop și Maria Suciu, Grupul vocal ”Amintiri din strămoși” condus de Rafila Moldovan și solistele Maria Pop și Diana Tișe. Oaspetele special al Târgului Cireșelor din acest an a fost solista Leontina Pop.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE