Home / Sanatate / Dr. Dan Deleanu: ”Anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc în multe zone ale țării”

Dr. Dan Deleanu: ”Anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc în multe zone ale țării”

Distribuie

Profesor doctor Dan Deleanu, şeful Secţiei de Cateterism Cardiac de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”C. C. Iliescu” din Bucureşti, consideră că o problemă la nivel naţional o reprezintă faptul că anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc din multe zone, un exemplu fiind Moldova, unde există laboratoare de cateterism cardiac doar la Iaşi.

„E o problemă la nivel naţional faptul că anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc în multe zone, care sunt descoperite. De exemplu, sunt puţine laboratoare de cateterism cardiac în Moldova, abia la Iaşi. În ziua de azi, infarctul miocardic acut, o chestie de urgenţă vitală, aş putea spune, se tratează eminamente prin stentare, prin cateter, dacă poate pacientul să ajungă la timp. Or, ca să ajungă la timp, el trebuie să aibă un centru în apropiere, teoretic trebuie ca măcar în fiecare reşedinţă de judeţ să fie un centru de infarct, ceea ce suntem departe de a avea aşa ceva. Lucrurile astea trebuie rezolvate la nivel naţional, printr-o strategie aparte de creare a centrelor, de creare mai ales a specialiştilor care lipsesc, mulţi specialişti care se formează şi lucrează bine preferă poate să plece în străinătate. Evident că aceste aparate costă şi asta presupune un efort din partea statului ca aceste aparate să fie răspândite în teritoriu, peste tot, şi ţine de o strategie naţională de sănătate”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Dan Deleanu, care a participat la Conferinţa naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureş.

Cardiologul le-a recomandat decidenţilor din ţara noastră să se uite la statisticile europene sau mondiale, în care România este pe ultimele locuri la numărul de laboratoare de cateterism, la numărul de doctori care fac cateterism şi la numărul de proceduri intervenţionale care se practică.

„Suntem pe ultimele locuri şi, dacă vor vedea aceste statistici, dacă vor avea bunăvoinţa şi voinţa politică oarecum ca să schimbe lucrurile, e simplu mai departe”, a subliniat dr. Dan Deleanu.

În cadrul conferinţei de la Târgu Mureş, dr. Dan Deleanu a arătat că tehnologia în domeniul cardiologiei intervenţionale a evoluat enorm şi că anumite proceduri, cum este TAVI – Transcatheter aortic valve implantation, aproape depăşesc deja intervenţiile chirurgicale de înlocuire valvulară.

„Cardiologia modernă şi cardiologia intervenţională pe care o practic în fiecare zi au evoluat enorm prin evoluţia tehnologiei şi, dacă în urmă cu 20 ani intervenţiile noastre percutane se făceau la o categorie limitată de pacienţi, pentru că nu erau resurse, în prezent indicaţiile s-au lărgit foarte mult tocmai pentru faptul că evoluţia tehnologiei a fost atât de mare, de importantă, încât au apărut tot felul de device-uri, de catetere, de stenturi, care mai de care mai fine, mai eficiente şi care pot fi folosite la mult mai mulţi pacienţi, astfel încât la momentul de faţă probabil peste trei sferturi din pacienţii coronarieni pot fi trataţi intervenţional şi nu chirurgical, prin bypass, şi acest lucru se întâmplă din ce în ce mai mult cu bolile structurale cardiace. De exemplu, înlocuirea valvei aortice prin procedură percutană TAVI deja aproape că depăşeşte intervenţia chirurgicală de înlocuire valvulară, prin faptul că este o metodă mult mai simplă pentru pacient, la fel de eficace ca operaţia chirurgicală şi aceasta nu a putut fi făcută decât printr-un avans tehnologic major în ultimii ani, clar”, a susţinut cardiologul.

Dr. Dan Deleanu consideră că doctorii trebuie să se adapteze în permanenţă la noile tehnologii, întrucât acestea evoluează de la un an la altul.

„Dacă ne întrebaţi ce am învăţat în facultate, apropo de anumite tratamente şi cum se tratează pacienţii azi, într-un interval de 20 de ani sunt diferenţe fundamentale. În ceea ce priveşte device-urile noi, tehnologiile noi, ele trebuie învăţate, dar faptul că apar tot felul de lucruri destul de sofisticate, care presupun tehnologii înalte, face ca şi specialitatea de cardiologie să se împartă cumva în subspecialităţi, pentru că deja unor lucruri nu mai poţi să le faci faţă. De exemplu, este domeniul electrofiziologiei cardiace, al ritmologiei care presupune o subspecialitate aparte, atât de complex este domeniul şi tehnologia. Cardiologia intervenţională, la fel, imagistica cardiovasculară sunt deja domenii în cadrul cardiologiei pe care ca să le poţi face foarte bine trebuie să te supraspecializezi”, a afirmat dr. Dan Deleanu. 

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.