Home / Eveniment / FOTOREPORTAJ: Ziua Internațională a Iei Românești sărbătorită cum se cade

FOTOREPORTAJ: Ziua Internațională a Iei Românești sărbătorită cum se cade

Distribuie

Ziua Internațională a Iei Românești, Ediția a V-a, a fost sărbătorită la Cetatea Medievală din Târgu Mureș, miercuri, 13 iulie. „TradițIE, BogățIE, ArmonIE, FrățIE” sunt cuvintele care definesc acest eveniment, în cadrul căruia ia românească a fost sărbătorită așa cum se cuvine, prin expoziție foto și paradă de costume populare organizată de Sergiu Cioban, ateliere de creație pupulară susținute de Rafila Moldovan, Victoria Fodor, Mariana Deac și Mărioara Jiga și, nu în ultimul rând, artiști care i-au bucurat pe spectatori cu muzică și dans așa cum doar în ia tradițională se poate face.

Gazda evenimentului a fost realizatoarea TV Alexandra Cotoi, de la Ardeal TV, iar cel care a dat naștere organizării evenimentului, Costi Dumitru a reușit și de această dată să ridice ia și tradiția la adevărata lor valoare.

„Atunci când faci lucrurile cu bucurie, cu suflet, cu sinceritate și cu prieteni, timpul trece foarte repede. Aș vrea doar să reamintesc că începând din 2017, mi-am propus să organizez evenimente legate de simboluri naționale – ia națională, imnul național, limba română și portul popular românesc. Cred cu tărie că avem nevoie în fiecare an, oriunde ne-am afla, să amintim oamenilor că acest popor român, are atâta bogăție, din care o picătură veți vedea astăzi și dumneavoastră”, a punctat Costi Dumitru.

Pe scenă, Orchestra Ansamblului Artistic Profesional „Mureșul”, avându-l ca dirijor pe Zoly Bambo, a întreținut armonios evenimentul. Tot pe scenă, au urcat artiști care au încântat publicul, valorificând cel mai bine folclorul, prin muzică și dans. Interpreți de muzică populară au fost următorii: Costi Dumitru, Alexandru Pugna, Ionela Moruțan, Veta Biriș, Maria Butilă, Petrică Mureșan, Arghir Cioată, Ioana Ardelean, Livia Sorlea, Ioan Cristian Țăran, Elisabeta Guzu, Ana Maria Cioată, Georgiana Moldovan, Georgiana Pușcaș. Iar de la un astfel de eveniment nu putea să lipsească jocul românesc, care a fost adus în scenă de Ansamblul de Dansuri Profesionist „Mureșul” și Ansamblul „Spice Mureșene”, coordonat de prof. Rodica Botîrcă și prof. Silviu Circiu.

Ioana MĂRGINEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Accident în Zau de Câmpie. Ambii șoferi, sancționați de Poliție!

Distribuie Vineri, 23 septembrie, în jurul orei 11.00, în localitatea Zau de Câmpie a avut …