Home / Slider / Caravana mobilă şi acţiuni de focus-grup pentru screeningul cancerului de col uterin, la Târnăveni

Caravana mobilă şi acţiuni de focus-grup pentru screeningul cancerului de col uterin, la Târnăveni

Distribuie

Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” va organiza la Târnăveni un eveniment dedicat informării-educării femeilor din grupul ţintă aparținând minorității rrome.

“Accesul la serviciile de sănătate adecvate este încă dificil pentru anumite părți din populatia feminină din regiunea Centru, în special pentru gospodăriile sărace sau vulnerabile, din mediul rural si orașele mici, precum si pentru populața rromă. Consider că indiferent de statutul economic, social, religie, etnie al unei femei, toate femeile trebuie să aibă egalitate de șanse pentru serviciile medicale și preventive.  Este important să oferim egalitate de șanse tuturor femeilor!, a declarat Şef  Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, Manager Proiect.

Testare gratuită Babeş-Papanicolaou

De asemenea, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa la Târnăveni pentru a asigura femeilor din grupul ţintă 24-29 de ani servicii medicale gratuite, respectiv consult de specialitate şi testare testare Babeş-Papanicolaou în cadrul programului dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Acţiunea de screening al cancerului de col uterin se va desfăşura în data de 25 iulie 2022, cu începere de la ora 11.00, la Centrul de Zi al Fundaţiei Buckner din Târnăveni (str. Avram Iancu, nr. 160).

Mobilizarea femeilor de etnie rromă eligibile pentru screening s-a realizat cu ajutorul actorului Rudy Moca, regizor, activist, unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii rrome, şi a coordonatorului Centrului de Zi al Fundaţiei Buckner din Târnăveni, Liviu Turcu.

Odată cu caravana de screening, pentru femeile din grupul ţintă participante la eveniment, vor avea loc acţiuni de focus-grup şi de informare-educare-conştientizare, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin si de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale.

Prezentarea proiectului, acţiunile de focus-grup şi de informare-educare-conştientizare se vor desfăşura în Sala de Conferinţe a Centrului de Zi al Fundaţiei Buckner din Târnăveni.

“Doresc să mulţumesc în mod special celor mai noi susţinători ai proiectului, domnului Rudy Moca, pentru mobilizarea femeilor de etnie rromă, şi domnului Liviu TURCU, coordonatorul Centrului de Zi al Fundaţiei Buckner, pentru deschiderea de care au dat dovadă, pentru interesul faţă de acţiunile proiectului şi pentru susţinerea caravanei mobile pentru screeningul cancerului de col uterin în rândul femeilor din grupul ţintă din Târnăveni. Acțiunea are ca scop informarea femeilor de etnie rromă despre prevenirea cancerului de col uterin prin testul gratuit Babeș Papanicolau. În cadrul acestei comunități ne propunem să facem prevenție, din grijă atât pentru sănătatea femeii, cât şi pentru sănătatea familiei sale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Septimiu Voidăzan, coordonator proiect P1.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.