Acţiuni de informare a screeningului de cancer de col uterin în judeţul Alba Sanatate
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 207 Vizualizări

Acţiuni de informare a screeningului de cancer de col uterin în judeţul Alba

Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” va fi prezentă în 24 iunie în localitatea Căpâlna județul Alba, în cadrul festivalului „Fii satului”. 

În cadrul evenimentului va fi organizat un Punct de informare (cort inscripţionat şi stand informativ) unde vor fi derulate activităţi de informare-educare-conştientizare pentru femeile din grupul ţintă 24-64 de ani, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin și de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale. “Participarea la programele de screening îţi poate salva viaţa” este mesajul care va fi transmis în cadrul evenimentului.

„Pentru echipa proiectului este foarte importantă informarea corectă și consecventă a femeilor din grupul ţintă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile. Ca medic recomand şi invit toate femeile să se informeze despre riscurile cancerului de col uterin pentru a putea lua decizii informate şi pentru a participa şi a beneficia de facilităţile acestui proiect, prin testare gratuită Babeş Papanicolaou, femeile din gupa de vârstă 24-29 de ani, şi testare HPV, femeile din grupa de vârstă 30-64 de ani”, a declarat Dr. Olimpia CANDREA, Coordonatorul judeţean Alba, în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Pornind de la Fetele de la Căpâlna și Fii Satului

Activitatea de informare-educare-conştientizare va fi coordonată de către Coordonatorul județean Alba, Dr. Olimpia Candrea, şi expertul de implementare, Alin Oțel, împreună cu colaboratori din cadrul Compartimentului Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, asistent Cristina Beșleagă şi asistent medical comunitar din comuna Săsciori, Adriana Duvlea.

„În ținutul acesta s-a născut cândva povestea Fetelor de la Căpâlna, un ansamblu folcloric binecunoscut în țară și la nivel internațional, prin care tinerele născute în acest sat participă la un dans unic. Pornind de la acest fapt, fetele de la Căpâlna și „Fii satului ” sunt tineretul pe care dorim să-l educăm în spiritul prevenirii unor tipuri de cancer, așa cum este cazul și pentru cancerul de col uterin. O familie sănătoasă este un factor de progres pentru comunitate. Echipa de management a proiectului din județul Alba este focusată pe grupul țintă al femeilor eligibile screeningului, iar autoritățile din acest județ sunt foarte implicate în diseminarea acestor informații, fapt pentru care le mulțumesc !” a declarat Şef  Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, Manager Proiect.

Obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel inalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele sărace. 

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Foto: www.depositphotos.com.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE