Home / Invatamant / VIDEO-INTERVIU cu Vlad Ovidiu Murșa, locul II la Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș (UPDATE)

VIDEO-INTERVIU cu Vlad Ovidiu Murșa, locul II la Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș (UPDATE)

Distribuie

UPDATE 25 iulie 2022. Ora 16.30. Doamna Fogarasi Gyöngyi, diriginta clasei a XII-a D a Liceului Tehnologic Nr. 1 Luduș, ne-a sesizat duminică, la ora 14.19, următoarele: „Bună ziua! Am văzut recent articolul cu „șeful de promoție” de la Liceul Tehnologic Nr.1 Luduș. Din păcate, nu este Vlad Murșa. El a fost al doilea, unde a împărțit locul cu o altă elevă”. În sprijinul celor afirmate, doamna Fogarasi a atașat o fotografie.

„După cum se vede și în imagine șefa de promoție este Pethő Timea, pe locul 2 sunt Vlad Murșa și Szanto Denisa, locul 3: Fülöp Bernadette”, a mai completat doamna Fogorasi.

I-am răspuns la circa 15 minute după mesaj, subliniind că vom verifica informația transmisă, moment în care doamna Fogarasi ne-a scris că a fost diriginta elevei care a fost șefă de promoție – Pethő Timea.

Duminică seara, la ora 22.21, doamna Fogarasi ne-a arătat și diploma elevei, care era o confirmare că Pethő Timea a fost cea mai bună în cei patru ani de liceu.

Între timp, colega care a realizat interviul a luat legătura cu elevul Vlad Murșa care i-a trimis o fotografie cu diploma primită, pe care scrie Premiul I. Fotografia nu este completă, însă conversația este edificatoare, deoarece Vlad Murșa recunoaște că a primit premiu doar pentru rezultatele din clasa a XII-a.

Am fi putut să ștergem pur și simplu materialul. Însă recunoaștem când greșim.

În al doilea rând îi datorăm scuze elevei Pethő Timea pentru informația eronată pe care am publicat-o.

Este pentru prima dată când ne lovim de o asemenea situație, în ciuda faptului că astfel de interviuri sunt realizate de ani buni de redacția noastră.

Colega care a realizat interviul a aflat de Vlad Murșa de la o amică, persoană care avea reprezentarea faptului că tânărul a fost șeful de promoție. Vlad Murșa nu a negat, de asemenea, faptul că ar fi șeful de promoție. Colega mea nu a considerat că un absolvent de liceu, cu rezultate bune la învățătură într-adevăr, și-ar fi putut asuma meritele altei persoane din eroare. Chiar dacă mizăm pe buna-credință a elevului Vlad Murșa, care, așa cum recunoaște mai sus, ar fi fost în eroare, recunoaștem că ar fi trebuit să verificăm informația și din altă sursă.

Ca editor al materialului și al ediției respective, sunt, de asemenea, în culpă, rolul meu fiind de a verifica veridicitatea informațiilor din acel interviu și de a superviza cele scrise de către colega mea. Orice motive aș invoca nu ar șterge realitatea că am greșit.

În concluzie, ne întristează însă că o eroare a văduvit-o pe eleva Pethő Timea de recunoașterea pe care o merita, iar, pe de altă parte, că un elev cu rezultate meritorii – Vlad Murșa – pășește în viața de adult asumându-și, din eroare sau din alt motiv, rezultatele unei colege.

Ca jurnaliști nu putem decât să încercăm să nu mai repetăm asemenea greșeli, însă știm că suntem oameni și că, sub diverse presiuni sau din diferite motive, putem greși.

Ligia Voro

Interviul inițial e mai jos:

Echipa cotidianului Zi de Zi îi felicită pe liceenii absolvenți ai promoției 2021/2022 și le urează mult succes atât la examenele viitoare, cât și în viață. Din dorința de a promova excelența în învățământ, vă vom prezenta interviuri realizate cu șefi de promoție ai liceelor mureșene, pe care de asemenea îi felicităm pentru parcursul excepțional urmat în cei patru ani de liceu cu seriozitate, pasiune și poate chiar cu sacrificii. Astăzi, interlocutorul nostru este Vlad Ovidiu Murșa, șef de promoție de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș.

Echipa cotidianului Zi de Zi îi felicită pe liceenii absolvenți ai promoției 2021/2022 și le urează mult succes atât la examenele viitoare, cât și în viață. Din dorința de a promova excelența în învățământ, vă vom prezenta interviuri realizate cu șefi de promoție ai liceelor mureșene, pe care, de asemenea, îi felicităm pentru parcursul excepțional urmat în cei patru ani de liceu cu seriozitate, pasiune și poate chiar cu sacrificii. Astăzi, interlocutorul nostru este Vlad Ovidiu Murșa, șeful de promoție de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș.

Reporter: Bună, Vlad! Spune-ne câte ceva despre tine și despre perioada liceului.

Vlad Ovidiu Murșa: Mă numesc Vlad Ovidiu Murșa, vin din Iernut, am promovat la Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș și am terminat ca șef de promoție, sunt orfan de mamă, am etnie romă, iar dacă ar fi să vorbesc despre liceu, n-a fost greu, dar a trecut prea repede.

Rep.: Ce te-a determinat să alegi liceul din Luduș, având în vedere că aveți liceu și în Iernut?

V.O.M.: Da, avem liceu și în Iernut, dar nu am avut mate-info și eu am vrut neapărat la Matematică-Informatică.

Rep.: Cum a fost perioada examenului de bacalaureat? Cât de stresantă a fost pentru tine?

V.O.M.:  Sincer m-am stresat prea mult pentru română, am învățat doar la română și a fost haos că am spus că sigur n-o să pice comedia și fix comedia a picat… Și n-am mai avut timp să mă pregătesc la restul…

Rep.: Ce planuri ai pe viitor? În primul rând, cum îți petreci vacanța de vară și apoi pe mai departe?

V.O.M.:  Păi, vacanță de vară, acum în prima parte trebuie să mă pregătesc pentru admitere. Vreau să merg la UBB Cluj, pe partea de Informatică. Am optat pentru locurile de romi, pentru că mi se pare mai lejer. Și cât despre vacanță, mă gândesc să mă duc undeva la lucru, să fac niște bănuți pentru facultate.

Rep.: Foarte bine! Și de ce ai optat pentru facultatea aceasta?

V.O.M.: Pentru că mi s-a părut complicat și îmi place dificultatea.

Rep.: Cu ce-ți ocupi timpul liber?

V.O.M.: În mare parte mă duc la sală, gătesc, mă joc pe calculator și mai fac altele pe acasă.

Rep.: A fost greu să îmbini activitățile din timpul liber cu activitățile de la școală?

V.O.M.: În prima parte da, simțeam că n-aveam timp de nimic, dar pe parcurs m-am obișnuit. M-am adaptat și m-am descurcat.

Rep.: Care au fost materiile tale preferate în liceu?

V.O.M.: Cred că matematica, informatica, fizica. Mi-au plăcut mai mult științele exacte decât partea cu literatura sau desenul.

Rep.: Dacă ar fi să schimbi ceva la școală, la modul în care se desfășoară aceasta, ce ai schimba?

V.O.M.: Sincer, temele! Temele m-au omorât. N-aveam timp de altceva, că stăteam până la 1-2 noaptea și trebuia să fac teme și mă trezeam și la 6. Mă duceam la școală, mai adormeam câteodată…

Rep.: Ce le-ai transmite colegilor, elevilor mai mici din liceu, din școală?

V.O.M.: Să fie atenți la ore. Eu în mare parte la școală învățam, acasă nu prea insistam, eram atent la profesor și-mi aduceam aminte în timpul testelor, în timpul ascultărilor. Deci, în primul rând să fie atenți să-și facă temele, chiar dacă nu le face plăcere, pentru că exercițiul este mama perfecțiunii.

Rep.: Mulțumesc frumos, Vlad, și mult succes în continuare!

A consemnat Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.