Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: „Susțin accelerarea investițiilor în surse de energie regenerabilă” Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 286 Vizualizări

Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: „Susțin accelerarea investițiilor în surse de energie regenerabilă”

În plină criză a energiei, USR susține că a identificat o serie de soluții pentru creșterea capacității de producție a energiei electrice a României. Deputatul Adrian Giurgiu, de la USR Mureș, spune că există proiecte legislative inițiate de USR, dar și idei prezentate către actuala coaliție de guvernământ. 

Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură este soluția propusă de USR pentru a încuraja adoptarea soluțiilor de energie verde. Deputații Cristina Prună și Adrian Wiener au depus deja un proiect de lege în acest sens. 

„Panourile fotovoltaice și cele solare, precum și pompele de căldură vor permite românilor să facă economii în condițiile în care gazele s-au scumpit cu 86,7% față de anul trecut, iar energia electrică cu 18,4%. În plus, creșterea capacităților de producție prin aceste tehnologii ajută și la protejarea mediului înconjurător fiind vorba de energie verde, mai ales acum în contextul încălzirii globale și a planului Uniunii Europene de reducere a poluării atmosferice”, susține deputatul USR Mureș, Adrian Giurgiu. 

Ministrul Tanczos Barna trebuie să deblocheze programul Casa Verde Fotovoltaice 

Deputatul consideră că această măsură trebuie adoptată rapid de Parlament în condițiile în care actualul program Casa Verde Fotovoltaice al Ministerul Mediului este blocat din cauza birocrației. Acest program a fost lansat în decembrie 2021, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, și s-au depus un total de 44.389 de cereri. Pe 12 iulie 2022 AFM anunța că au fost aprobate 2.519 cereri de finanțare și respinse aproximativ 300, adică în total au fost analizate puțin peste 6% din totalul solicitărilor. 

„Ministrul Mediului, Tanczos Barna a recunoscut, într-o notă transmisă Guvernului că programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost făcut pe genunchi. Firma care a câștigat contractul de realizare a soft-ului ce analizează cererile avea un singur angajat”, explică deputatul mureșean. Acesta consideră că, pe termen scurt, trebuie urgentată analiza celor peste 40.000 de cereri de finanțare depuse. Pe termen mediu și lung programul Casa Verde Fotovoltaice ar trebui regândit urgent și total debirocratizat. 

„Interesul românilor pentru panouri fotovoltaice este clar, se vede din numărul mare de cereri. Energia produsă astfel ar acoperi necesarul de consum al persoanelor care le dețin, asta însemnând cheltuieli mai mici cu energia electrică. Surplusul ar urma să fie livrat în reţeaua naţională de unde va ajunge la ceilalți consumatori, ceea ce înseamnă o scădere a facturilor la energie”, a mai declarat Adrian Giurgiu. 

România poate instala panouri fotovoltaice pe lacurile de acumulare

Deputatul mureșan a identificat și alte opțiuni pentru creșterea producției de energie electrică, una dintre acestea fiind instalarea de panouri fotovoltaice pe lacurile de acumulare ale hidrocentralelor. „Avem suprafețe cu un potențial fantastic: lacurile de acumulare. Sunt ale statului, ceea ce înseamnă că nu trebuie să cheltuim bani cu exproprierea. Sunt situate lângă hidrocentrale, deci nu e nevoie să investim masiv în conectarea rețelei de panouri fotovoltaice la rețeaua națională. Vorbim de creșterea producției de energie electrică cu un minim de investiții din partea statului”, explică deputatul Adrian Giurgiu. 

Acesta spune și că a transmis o întrebare către ministrul Mediului, Tanczos Barna, și ministrul Energiei, Virgil Popescu prin care a dorit să afle care este suprafața lacurilor de acumulare pe care pot fi montate aceste panouri. Deputatul mureșan spune că răspunsurile primite au fost  contradictorii. „Reprezentanții Guvernului au estimat că doar 13.000 ha (10% din suprafața lacurilor de acumulare) ar putea fi folosite pentru panouri fotovoltaice plutitoare, iar ulterior au spus că doar 3.200 ha sunt disponibile. Dacă cei doi miniștri ar fi serioși atunci când declară că vor dezvoltarea surselor de producție a energiei electrice, astfel de gafe nu ar trebui să existe”, spune Adrian Giurgiu. 

Modelul panourilor fotovoltaice plutitoare pe lacurile de acumulare nu este unul nou, alte state beneficiind deja de acestea. De exemplu, Marea Britanie are cea mai mare fermă solară plutitoare din Europa: peste 23.000 de panouri, montate pe un lac de acumulare. Energia produsă aici este suficientă pentru alimentarea unei uzine de tratare a apei care deservește un oraș cu peste 25.000 de locuitori. 

„După cum vedeți USR are și inițiative legislative și idei sustenabile și nepoluante pentru creșterea capacității de producție a energiei și a căldurii. Susțin accelerarea investițiilor în surse de energie regenerabilă, iar Guvernul trebuie să găsească soluțiile pentru ca acestea să nu mai fie blocate de o birocrație excesivă”, a conchis deputatul USR Mureș, Adrian Giurgiu. 

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE