Orașul Luduș are un plan local pentru minoritatea romă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 373 Vizualizări

Orașul Luduș are un plan local pentru minoritatea romă

Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români de etnie romă pentru perioada 2022-2027 a fost concretizată prin HG nr. 560/2022. Scopul principal al acestei strategii este asigurarea incluziunii socio-economice a cetățenilor romi prin „implementarea unor politici integrate în domeniul educației, ocupării forței de muncă, sănătății, locuirii, culturii și infrastructurii sociale”, după cum a precizat Daniel Moca de la Direcția de „Asistență socială” din cadrul Primăriei orașului Luduș în Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Planului local de acțiune privind incluziunea minorității rome”.

Despre măsurile luate de administrația locală, primarul Cristian Moldovan a afirmat în Raportul de aprobare a proiectului de hotărâre amintit că: „Potrivit măsurilor organizatorice stabilite prin strategia sus-menționată, la nivelul primăriilor își desfășoară activitatea experții locali pentru romi, care se subordonează tehnic birourilor județene pentru romi din cadrul instituțiilor prefectului și administrativ primarului”.

Acțiuni pentru incluziunea romilor

Planul local cuprinde un număr de șase capitole în care sunt prevăzute principalele obiective de realizat în anul 2022:

EDUCAȚIE: Asigurarea accesului egal, gratuit și universal al cetățenilor români de etnie romă la educație de calitate la toate nivelurile în sistemul public de învățământ, pentru a sprijini creșterea economică și dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere; Promovarea educației incluzive în cadrul sistemului educațional, inclusiv prin prevenirea și eliminareaa segregării și combaterea discriminării pe baze etnice, de statut social, dizabilități sau alte criterii care afectează copiii și tinerii proveniți din grupuri dezavantajate, inclusiv romi.

OCUPARE: Stimularea creșterii ocupării forței de muncă a persoanelor aparținând minorității romilor și creșterea atractivității pentru investiții.

SĂNĂTATE: Stimularea măsurilor de promovare a sănătății care să contribuie la creșterea accesului cetățenilor aparținând minorității romilor la serviciile de sănătate publică și la creșterea speranței de viață.

LOCUIRE ȘI MICĂ INFRASTRUCTURĂ: Asigurarea de către instituțiile centrale, locale și partenerii sociali, a condițiilor de locuit decente în comuintățile defavorizate din punct de vedere economic și social, precum și asigurarea accesului la servicii publice și mică infrastructură.

CULTURĂ: Păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale (limbă, obiceiuri, patrimoniu) a minorității romilor.

INFRASTRUCTURĂ SOCIALĂ: Dezvoltarea de către instituții a unor măsuri care, prin serviciile pe care le oferă, răspund unor nevoi sociale ale categoriilor defavorizate, inclusiv a membrilor minorității romilor în domeniile: protecția copilului, justiție și ordine publică, administrație și dezvoltare comunitară.

Planul local de acțiune privind incluziunea minorității rome, care prevede măsuri, responsabili, termene, intervaluri de evaluare și sursele de finanțare a fost aprobat de deliberativul local al orașului Luduș. În același timp, Primăria orașului Luduș a transmis Instituției Prefectului Județului Mureș Planul local de acțiune privind incluziunea minorității rome pentru anul 2022.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE