Dispute legate de statuia lui Iancu/ Ioan/ János/ Iohannes Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 4571 Vizualizări

Dispute legate de statuia lui Iancu/ Ioan/ János/ Iohannes

Generalul care a apărat Europa se întoarce în mormânt probabil…

Dezvelirea bustului lui Iancu de Hunedoara nu a fost lipsită de controverse. Primăria a amplasat o statuie a acestuia donată de către un sculptor maghiar, pe care este o inscripție a numelui lui Iancu de Hunedoara în limba latină – Iohannes de Hunyad. Ceea ce a stârnit protestul membrilor mureșeni ai AUR. Într-adevăr, nici în hotărârea de Consiliu Local, nici în anexa care a însoțit proiectul de hotărâre nu apar referiri la inscripția de pe soclul statuii.

Statuia a fost inaugurată sâmbătă, 30 iulie 2022, printr-o ceremonie organizată de Primăria Târgu Mureș, la care i-am zărit în fotografii pe președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, unul dintre viceprimarii municipiului Târgu Mureș, Portik Vilmos, pe istoricul prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, pe parlamentarii Novák Csaba-Zoltán și Kolcsár Anquetil-Károly, pe consilierul local târgumureșean Tamási Zsolt-József. Într-un comunicat de presă, primăria a anunțat că la inaugurare a fost prezent și un fost oficial al statului ungar, profesorul Martonyi János, ex-ministru al Afacerilor de Externe al Ungariei între 1998-2002 și 2010-2014.

”Ioan de Hunedoara își are locul său în panteonul națiunii române și al celei maghiare, precum și în panteonul european al eroilor luptelor anti-otomane. Nu întâmplător s-a născut frumoasa tradiție a clopotelor care bat la miezul zilei reamintindu-ne în fiecare zi de victoria sa. De fiecare dată când trecem pe lângă această statuie în Cetate, să ne aducem aminte că dacă noi, maghiarii și românii, am reușit atât de bine să ne unim forțele în timpul războiului, atunci nu există niciun motiv pentru care să nu lucrăm împreună pe timp de pace – de exemplu, pentru succesul Târgu Mureșului”, a declarat primarul Sóos Zoltán, așa cum a fost el citat în comunicatul de presă al Primăriei Târgu Mureș.

Monumentul, realizat de sculptorul Bocskay Vince, a fost donat Municipiului Târgu Mureș de către Cercul de Profesori Batthyány, amplasamentul ales pentru acesta fiind incinta Cetății Medievale Târgu Mureș.

La Târgu Mureș este „Iohannes de Hunyad”

Inscripția de pe soclul statuii – Johannes de Hunyad – a stârnit protestul membrilor mureșeni ai AUR care l-au acuzat pe primarul Sóos Zoltán că: “amplasează statui pe bandă rulantă, desigur fără a afișa numele în limba română! Câți vorbitori de limbă latină mai avem în Târgu Mureș nu știm, dar știm sigur că de la „Iohannes de Hunyad” la „Janos Hunyadi” mai este doar un pas. Același Iancu pus la Belgrad de aceeași asociație din Budapesta are numele în limba sârbă, la Târgu Mureș din păcate limba română nu are voie să apară!    

Cum este posibilă această încălcare evidentă a Legii nr. 500/2004 privind utilizarea limbii române în spațiul public? Deși toate actele emise precum memoriul de prezentare, certificatul de urbanism, documentația tehnică și chiar Hotărârea de Consiliu Local, prevăd „Amplasare bust Iancu de Hunedoara”, observăm că în realitate pe soclu se va prezenta o cu totul altă denumire.

Este inacceptabil că pe tot teritoriul României, pe monumentele închinate acestui personaj istoric să fie specificat în mod corect și legal numele „IANCU DE HUNEDOARA”, dar la Târgu Mureș să apară „Iohannes de Hunyad”. Nu știm dacă Târgu Mureș este cumva parte dintr-un alt stat sau face parte dintr-o structură statală separatistă unde limba română și legile din România nu trebuie applicate”. Reprezentanții AUR au mai anunțat că: “Am solicitat în mod oficial Ministerului Culturii, Academiei Române și Instituției Prefectului intrarea în legalitate și afișarea numelui în limba română! Așteptăm să vedem dacă mai există autorități în țara noastră și dacă vor aplica legea!”.

Verificări proprii

Hotărârea de Consiliu Local privind amplasarea statuii lui Iancu de Hunedoara a fost aprobată într-o ședință extraordinară din 14 iunie, ședință al cărei proces verbal nu este până astăzi postat pe site-ul tirgumures.ro. Hotărârea a trecut cu 17 voturi pentru, un vot împotrivă și patru abțineri.

În referatul de aprobare întocmit de SPUM și semnat de directorul serviciului, Vary Florentina, cu aviz favorabil din partea ADP, sub semnătura directorului Florian Moldovan se specifică următoarele: “În conformitate cu proiectul tehnic  nr. 1076/2022 denumit ”Amplasare Bust Iancu de Hunedoara în cetatea Târgu Mureș”, întocmit de S.C. Proiect S.R.L., statuia, bustul ar urma să fie amplasată pe un soclu de piatră, care va avea înălțimea de 1,70 m, de formă dreptunghiulară de 0,90 m x 0,80 m, având ca elemente decorative unele profile de pe bastioanele cetății medievale din Târgu Mureș. Amplasamentul propriu-zis este prezentat în anexa I a proiectului de hotărâre propus și este situat în incinta cetății medievale, având în spatele său turnul puternic al bisericii, lângă o alee pietonală, care în prezent este un spațiu verde”.

În anexa 1 care cuprinde detalii despre bust se specifică următoarele: “Bustul prezintă pe Iancu de Hunedoara într-o poziție frontală, având o imagine care reprezintă un bărbat puternic, mândru, care ține în mâini o sabie, reprezentând puterea, fiind arma unui învingător, temut de adversari, câștigător în bătălii. Bustul arată un bărbat în zale, fără coif, ceea ce arată un om puternic, stăpân pe sine. Lucrarea va fi realizată din bronz, iar suprafața va fi antichizată. Bursul va avea înălțimea de 1,16 m, iar înălțimea totală a ansamblului sculptural (soclu și bust) va fi de 2,86 m“.

Despre inscripție, într-adevăr, nu se pomenește nimic, nici în hotărâre, nici în raportul de aprobare, ceea ce poate fi o omisiune, voită sau nevoită. Rămâne să mă interesez…

Încheind, ca privitoare de pe margine, nu pot să spun decât: bietul general cu vocație europeană a ajuns în disputele inter- și multi-etnice ale secolului XXI, dispute atât de departe de acea Europă în diversitate.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE