Home / Cultură / Un an de „Joia Muzeală” și o lună de proiecții la Cinema Arta

Un an de „Joia Muzeală” și o lună de proiecții la Cinema Arta

Distribuie

Datorită faptului că programul Joia Muzeală împlinește un an de existență, Muzeul Județean Mureș și Primăria Municipiului Târgu Mureș organizează la Cinema Arta, în fiecare seară de joi din luna august, un program cu patru proiecții de film speciale.

Debutul din această serie îi este rezervat proiecției „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată”, care va fi difuzată pe 4 august, de la ora 21.00.

„Cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Lili Horvát a fost și propunerea Ungariei la Oscar 2021 și spune povestea Martei, un neurochirurg de succes care se îndrăgosteşte şi-şi lasă promiţătoarea carieră din America pentru a se întoarce la Budapesta ca să-i fie alături celui iubit. Doar că acesta pretinde că nici măcar nu o cunoaşte. Lili Horvát a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună regizoare cu filmul „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată” la Dublin și cu premiul Gold Hugo la categoria New Directors Competition la Chicago International Film Festival”, se specifică în descriere.

Joia de 11 august va fi dedicată proiecției care a primit premiul „Ursul de Aur” la Berlinale 2022 și anume, „Alcarras”, distribuit de Bad Unicorn.

„Inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, filmul spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia, Alcarràs. Anul surprins în film poate fi ultimul în care cele trei generații își petrec timpul împreună, culegând piersici din livada familiei. Noile planuri pentru teren, care includ tăierea piersicilor și instalarea de panouri solare, provoacă o ruptură în această familie mare, unită, tulburată de un viitor incert”, apare în descriere.

A treia proiecție din programul lunii este „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, ce va fi proiectat pe 25 august, de la ora 21.00.

Câștigătorul a numeroase premii, documentarul este descris astfel: „La limita dintre ficțiune și documentar, „Pentru mine tu ești Ceaușescu” aduce în fața camerei tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Adolescenții transformă în ficțiune o serie de documente oficiale și se raportează la tânărul comunist ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială. Un portret al noii generații și o imagine a moștenirii trecutului, acum când rețelele de socializare au la bază aceeași dorință de preamărire specifică anilor ‘30”.

Ultima joi din lună va fi dedicată filmlui „Valen-Valea îngerilor”, distribuit de Filmtett Distribution.

„Péter (Csaba Krisztik) este polițist și e pe urmele unor traficanți de fete din Brașov, el fiind devotat cauzei de a găsi cât mai multe fete dispărute. În fiecare fată salvată o vede pe sora sa, Juli, care a dispărut din Valan, orașul lor natal, în urmă cu 22 de ani, în timpul evenimentelor haotice ale revoluției româneşti. Atunci când primește un telefon, Péter e nevoit să se întoarcă în Valan, un oraș minier, pentru a verifica dacă cadavrul descoperit în munți îi aparține surorii sale. Labirintul anchetei îl poartă în trecut şi va trebui să nu se lase copleşit în confruntarea nu numai cu crimele teribile din oraș, ci și cu proprii săi demoni. Filmul a participat la Warsaw Film Festival 2019, unde a avut premiera mondială”, se specifică în descrierea thriller-ului.

Prețul biletului pentru fiecare proiecție este de 12 lei, iar cu biletul cumpărat la film, pot fi vizitate expozițiile Palatului Toldalagi și sediul Secției de Etnografie și Artă Populară, în programul normal de vizitare.

Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.