Bilanțul Festivalului Sighișoara Medievală 2022 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 322 Vizualizări

Bilanțul Festivalului Sighișoara Medievală 2022

Primăria Sighişoara a anunţat, luni, că la cea de-a a XXVIII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, au participat peste 18.000 de spectatori.
„Cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală s-a încheiat cu succes! Au fost peste 18 000 de spectatori! În perioada 29 – 31 iulie 2022, Cetatea Medievală a Sighişoarei a fost locul unde medievalul a fost transpus în cel mai autentic mod. Ediţia din acest an a avut deschiderea vineri, 29 iulie 2022, de la ora 19:00. Toţi artiştii implicaţi în eveniment au participat la ‘Parada de deschidere’, ce a avut drept traseu centrul oraşului şi până în Piaţa Cetăţii. Aici, după rugăciunea cavalerilor, primarul municipiului Sighişoara, Sîrbu Ioan – Iulian, a deschis oficial Festivalul ‘Sighişoara Medievală’ 2022. Alături, pe scenă, au fost şi prefectul judeţului Mureş, doamna Mara Togănel, primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, viceprimarul oraşului Kiskunfélegyháza, din Ungaria, Balla László. Seara s-a încheiat cu un concert susţinut de trupa folk metal, Bucovina”, a precizat Primăria Sighişoara, într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, în cea de-a doua zi a Festivalului, îndrăgitul actor Marian Râlea şi Abracadabra au jucat în două piese de teatru de excepţie, „Drumul lui Făt Frumos” şi „Statuie cu suflet itinerantă”.
„Pe parcursul zilei, au fost demonstraţii de luptă, dansuri, momente de magie şi ateliere interactive. De asemenea, tot sâmbătă, 30 iulie 2022, primarul municipiului Sighişoara a primit vizita Ambasadorului Israelului în România, Excelenţa Sa, dl. David Saranga. Împreună, în Turnul cu Ceas, au reuşit montarea unei plăcuţe care indică câţi km despart Sighişoara de Ierusalim. Nici mai mult, nici mai puţin: 1837 km! Ziua s-a încheiat pe acorduri de muzică medievală, este vorba de concertul susţinut de Cimpoierii din Transilvania”, a precizat municipalitatea.
În ultima zi a Festivalului Sighişoara Medievală, se arată în comunicat, luptele cavalereşti au atins apogeul şi că „incantaţiile zânelor au calmat spiritele şi astfel toată lumea s-a bucurat de concertul susţinut de trupa Cargo”.
Spectaculosul foc de artificii, de la final, i-a determinat pe toţi cei prezenţi să încheie cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală în ropote de aplauze.
„Festivalul Sighişoara Medievală şi-a păstrat autenticitatea! Mulţumesc tuturor celor care au fost parte din această ediţie. Oamenii fac diferenţa. Dăruirea şi implicarea au condus spre o nouă ediţie reuşită. Vă aştept şi anul viitor pentru cea de-a 29 ediţie a Festivalului”, a declarat Primarul Municipiului Sighişoara, Ioan Iulian Sîrbu.
Între artiştii prezenţi la eveniment s-au regăsit Toboşarul Cetăţii, Cavalerii Paladinii de Terra Medies, Scutierii de Muhlbach, Domniţele de Muhlbach, Zânele Silvane, Art Gotica, Cavalerii Terra Ultrasilvana, Nosa, Sirius, Teutonii de Transilvania, Magul Cetăţii, Trupele K- Boom şi Karisma de la Clubul Copiilor Sighişoara, Bucovina, Cimpoierii din Transilvania, Cargo.
„Întregul eveniment a fost prezentat de cunoscutul om de televiziune Dan Negru. Pe parcursul Festivalului ‘Sighişoara Medievală’ au fost şi două expoziţii: ‘Sighişoara Medievală şi pictură în Evul Mediu’ şi ‘Sighişoara Medievală în imagini’. De asemenea, Toboşarul Cetăţii, în calitate de profesor de arte vizuale, a coordonat Atelierul de pictură, unde au participat peste 300 de copii. Cetatea Medievală a avut parte şi de un decor specific medieval. Nu au lipsit salvele de tun, ghilotina ori catapulta. Printre tabere cavalereşti, atelier de sticlărie, atelier de pielărie, atelier de fierărie, atelier de mânuire – arme medievale, cei prezenţi la eveniment s-au bucurat şi de tir cu arcul iar cei mici s-au putut plimba în trăsura cu ponei”, se mai arată în comunicat.
Primăria Sighişoara a precizat că Festivalul Sighişoara Medievală s-a desfăşurat fără incidente şi că au sprijinit organizarea evenimentului Poliţia Municipiului Sighişoara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobila „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş.
„De asemenea, ISU Mureş au organizat, în parcarea din centrul oraşului, o serie de activităţi în cadrul Centrului de Pregătire a Populaţiei pentru Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a Centrului de Pregătire a Populaţiei şi Personalului de Intervenţie. Cei prezenţi au învăţat cum să acţioneze în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. Şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog au fost prezenţi la Festival. Cei care le-au vizitat standul au putut experimenta ochelarii care simulează efectele vizuale ale consumului de droguri şi alcool” , a precizat Primăria Sighişoara.
Festivalul Sighişoara Medievală a fost organizat de Municipiul Sighişoara sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE