Pierderea calității de cadru didactic este neconstituțională Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 164 Vizualizări

Pierderea calității de cadru didactic este neconstituțională

Colectivul Palatului Copiilor Târgu-Mureș și structurile Iernut, Luduș, Sighișoara, Târnăveni, Sovata, Reghin protestează împotriva inițiativei de a transfera întreg patrimoniul și întreaga resursă umană ale unităților de invățământ pentru activități extrașcolare la autoritățile administrației publice locale – inițiativă pe care o consideră lipsită de orice fundament corect și în contradicție cu interesul copiilor și elevilor, dar mai presus de toate neconstituțională.

Cadrele didactice și-au exprimat un punct de vedere, prin care își exprimă convingerea că spațiile în care elevii își puteau continua educația, după școală, sub îndrumarea unor cadre didactice calificate, vor primi o altă destinație, în raport cu nevoile pe care le vor avea primăriile și consiliile locale.

“Punctul de vedere a fost înaintat la Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Municipiului Târgu Mureș, Prefectura Mureș, minister, senat, camera deputaților, comisia de învățământ și transmis la adresa de email pentru depunerea de amendamente referitoare la proiectul România Educată”, a menționat Mihalea Codreanu, profesor coregraf la Palatul Copiilor Târgu Mureș.

Principala victimă, copilul

Accesul fizic la educația nonformală va fi mult restricționat, mai ales pentru elevii din mediul rural sau din alte localități ale județului, din moment ce foștii profesori, acum transformați în funcționari publici, vor fi legați de spațiul în care își desfășoară activitatea.

Gratuitatea actului didactic va dispărea, lovind încă o dată în categoriile sociale vulnerabile din punct de vedere financiar. Toate aceste piedici vor duce, în timp, la autodizolvarea palatelor și cluburilor copiilor.

Pierderea calității de cadru didactic este neconstituțională deoarece încalcă dreptul la muncă, egalitatea în drepturi între cetățeni și principiul constituțional conform căruia legea dispune doar pentru viitor (cu excepția legii penale/ contravenționale mai favorabile). La data participării la examenul național de titularizare drepturile și obligațiile personalului didactic erau clar stabilite, iar dascălii care au participat știau ce presupune angajarea în sistemul de învățământ preuniversitar, nu se poate schimba retroactiv calitatea de cadru didactic dobândită înainte de intrarea în vigoare a Legii.

Considerăm că, prin scăderea calitativă a actului educațional din palate și cluburi, urmare a anulării statutului de cadru didactic, act educațional gratuit, centrat pe competențe și accesibil tuturor preșcolarilor și elevilor din zone urbane și rurale din România, este lezat interesul superior al copilului, au specificat cadrele didactice.

Faţă de cele prezentate, personalul didactic al Palatului Copiilor Târgu-Mureș precizează că proiectul Legea Învățământului Preuniversitar „România Educată” nu poate fi pus în aplicare în forma actuală, ci dorește ca unitățile pentru activități extrașcolare să aibă finanțare de la bugetul de stat, iar cadrele didactice să își păstreze statutul obținut prin examen.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE