Școală Samariteană de Prim Ajutor, la Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 302 Vizualizări

Școală Samariteană de Prim Ajutor, la Târgu Mureș

“Cine salvează viața unui om, salvează lumea întreagă”, afirma Thomas Keneally.

Serviciul de Ambulanță Samaritanus educă populația pentru acordarea de prim ajutor și a organizat cursuri prin intermediul cărora tineri voluntari, polițiști și jurnaliști au devenit salvatori certificați.

Pentru că încă din 1870 s-a început educarea populației în acest sens de către Samariteni, ei își doresc să ducă mai departe tradiția și urmează să lanseze un nou proiect intitulat ”Școala Samariteană de Prim Ajutor.”

Totodată, se pregătește și o platformă de e-learning, unde participanții vor avea parte de pregătire teoretică.

”Adeseori ați auzit spunându-se: ”Am spart gheața!”. La Samariteni este puțin diferit. Noi înainte de a ajunge la gheață trebuie să spargem mai întâi stâncile, rocile de sub gheață ca să ajungem la ea. Așadar, ca un veritabil pescar de sirene, ne-am aruncat undița răbdării așteptând – muncind asiduu ani de zile – să vedem, simțim acea emoție a unui rezultat serios al muncii noastre. Școala Samariteană de Prim Ajutor este locul unde oameni, chiar și fără pregătire medicală, vor învăța în cele mai bune condiții, cu cele mai performante materiale didactice, în modul cel mai sigur pentru sănătatea lor, unul din cele mai utile lucruri din viața lor, să salveze viața unui om aflat în stop cardiorespirator prin acordarea primului ajutor”, a declarat Zsigmond Varga, instructor certificat BLS și coordonator al Ambulanței Samaritanus.

Echipamente performante

Cursanții au la dispoziție echipamente performante, astfel încât obiectivele Școlii Samaritene de Prim Ajutor să poată fi mai lesne de îndeplinit.

”Avem în dotare 23 de manechine, printre ele sunt de adult, copil și nou născut, șase simulatoare de defibrilare, aproape 1.000 de kituri de prim ajutor, kituri speciale pentru acordarea primului ajutor în caz de șoc anafilactic, manechine de adulți și copii pentru exersarea acordării primului ajutor unei victime cu obstrucția căilor aeriene superioare și manevra Heimlich, sala de curs este acreditată de către Consiliul Național Român de Resuscitare, trainerii sunt toți certificați de către Consiliul European de Resuscitare, nu doar eu și Horațiu vom fi traineri la această Școală de prim ajutor, avem concursul și a unor colegi valoroși traineri certificați ERC din București. În curând va fi funcțională și platforma de e-learning, unde candidații pot parcurge cursul teoretic, finalizat cu un test quiz. În urma acumulării unui punctaj minim la segmentul teoretic, candidații se pot înscrie pe un calendar virtual la cursul practic pentru certificare ca și provider BLS (Basic Life Suport – Suport Vital de Bază”, a precizat Zsigmond Varga.

În cadrul cursurilor de prim ajutor pentru suport vital de bază, poate participa oricine a împlinit 16 ani, indiferent dacă are deja sau nu o pregătire medicală.

Cursul practic cu certificare durează 8 ore, segmentul teoretic pe platforma de e-learning depinde de fiecare candidat, în cât timp parcurge materialele. Deja s-a făcut o simulare din care reiese că durează aproximativ 4 ore și poate fi parcurs într-o zi sau chiar mai multe, fiecare candidat având pagina personală, pe care sunt afișate toate activitățile efectuate pe platformă. Practic, s-a făcut o simulare pentru parcurgerea acestui modul teoretic în 5 zile și a funcționat.

Un defibrilator este foarte important când vine vorba de salvarea unei vieți, de multe ori acesta poate face diferența între viață și moarte, de aceea Samaritenii își propun să amplaseze defibrilatoare automate externe în locuri publice.

”Suntem cu undița în apă la pescuit de sirene, răbdători ne gândim la cardioprotejarea teritorială, asta însemnând amplasarea de defibrilatoare automate externe în locuri publice din oraș și pregătirea a cât mai mulți voluntari care să fie implicați de către sistemul medical de dispecerat din 112 la cazurile care sunt în apropierea acestor voluntari”, a explicat Zsigmond Varga.

Violeta OLTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE