Artiști de marcă, la Harmonia Cordis 2022 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

Artiști de marcă, la Harmonia Cordis 2022

Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis ajunge în acest an la cea de a XVII-a ediție, una încărcată de artiști de marcă, în frunte cu Al Di Meola și Jon Gomm. Despre ediția din acest an Harmonia Cordis care va debuta marți, 9 august ne-a vorbit Beke István Ferenc, organizatorul festivalului.

Reporter: Cum ai pregătit ediția din acest an? A fost mai ok ca la ultimele ediții, dat fiind faptul că nu mai sunt restricțiile cauzate de pandemie?

Beke István Ferenc: Nu am oprit festivalul pe perioada pandemiei, am avut ediții atât în 2020 cât și în 2021 când concertele au fost doar în Cetatea Târgu Mureș. La ediția din acest an se revine la cele două locații de concert, Palatul Culturii care va găzdui concertele primelor trei zile de festival (9-11 august) și Cetatea Târgu Mureș care va găzdui concertele din zilele de vineri, sâmbătă și duminică (12- 14 august). Legat de pandemie, nu pot să spun că a fost mai lejer deoarece pentru ediția din acest an am început să lucrăm încă din anul trecut. Practic se termină o ediție și începe munca pentru festivalul de anul următor. Pentru acest an avem foarte mulți headlineri, practic în fiecare seară de festival avem un invitat de marcă. Când organizăm o ediție, cum este și cea din acest an, purtăm discuții cu mai mulți artiști, o parte din aceștia nu pot veni în acest an, dar stabilim să vină la ediția următoare. Practic, lucrăm la acest proiect tot anul, și nu e așa simplu să aduci un artist în festival exact cum îți dorești.

Rep.: Ce noutăți aduce ediția din acest an?

B.I.F.: În premieră la Harmonia Cordis va sosi Trio Cavalcade, care va concerta în prima seară de festival, marți, 9 august, la Sala Mare a Palatului Culturii. O parte din acest trio a mai fost în festival, noutatea fiind prezența lui Mathias Duplessy, un compozitor extrem de important care vine în premieră la Harmonia Cordis. Restul invitaților sunt cunoștinșe mai vechi ale festivalului, artiști de marcă care practic revin pe scena Harmonia Cordis. Aici mă refer inclusiv la Al Di Meola care a concertat la ediția din 2015 a festivalului.

Rep.: Aveți și în acest an finala Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis?

B.I.F.: Finala va avea loc în a doua zi de festival, miercuri, 10 august, la Palatul Culturii. În cele din urmă au fost acceptați un număr de șapte finaliști: Samuel Duciuc (România), Mircea Oaneș (România), Samrat Majumder (Regatul Unit), Tátrai Farkas (Ungaria), Iulia Lica (Spania/România), Janka Csíki (Ungaria) și Robert Andrei Nagy (România). Ca și la edițiile anterioare, premiul cel mare va consta într-o chitară a unui lutier renumit din Grecia, Vasilis Sigletos, în valoare de 4.000 de euro. Premiul 2 va fi răsplătit cu un sistem de amplicare AER, plus alte premii importante care vor intra în posesia câștigătorilor. De asemenea, câștigătorul concursului va beneficia de o invitație de a concerta în cadrul ediției viitoare Harmonia Cordis.

Rep.: Ce ne poți spune despre cursurile de măiestrie și workshopuri din cadrul festivalului?

B.I.F.: Cursurile de măiestrie vor avea loc în zilele de miercuri, joi, vineri și sâmbătă (10-13 august) la Universitatea de Arte și vor fi susținute de un număr de 20 de profesori din Franța, Spania, Grecia, Ungaria și România. O parte din aceștia vor fi prezenți și în concert în festival, la care se adaugă o parte care vor fi strict doar pe partea de cursuri. Amintesc îi aici pe Liviu Georgescu, Cătălin Ștefănescu și Constantin Andrei, care vor fi și în juriul competiției de chitară. Workshopurile vor completa cursurile de măiestrie, cu o tematica diversă, de la flamenco, fingerstyle la sisteme de amplificare. La cursurile de măiestrie un profesor lucrează cu un singur student, în schimb la aceste workshopuri profesorul va explica diferite tehnici unui grup mai mare de persoane. Ca și cursurile de măiestrie, aceste workshopuri vor avea loc la Universitatea de Arte în zilele de miercuri, joi, vineri și sâmbătă (10-13 august).

Rep.: Cum ei să readuci în festival artiști cu nume mare, cum e cazul lui Al Di Meola sau Jon Gomm, ca să dau doar două nume?

B. I. F.: Cu Jon Gomm suntem deja foarte buni prieteni și din discuția cu managerul lui am înțeles că abia așteaptă să revină la Harmonia Cordis. Cu Al Di Meola e mai greu, nu pot să vorbesc direct cu el, doar cu management-ul său din Boston. A fost destul de complicat dar până la urmă totul a ieșit ok și am reușit să stabilim toate detaliile. Cu managementul lui Al Di Meola am purtat discuții vreme de doi ani de zile, a fost pandemia și din această cauză nu a avut turneu în Europa. Doar așa îl putem aduce în festival, dacă are vreun turneu prin Europa, pentru că atunci are mai multe concrete în zona noastră.

Rep.: După atâtera ediții, cum îi simți pe cei care vin la Harmonia Cordis? Ce simt ei pentru acest festival?

B. I. F.: Toată lumea are o părere foarte bune despre festival, iar despre ediția din acest an spun că va fi una din cele mai reușite, dat fiind numărul artiștilor de mare valoare care vin în acest an. Am gândit astfel programul ca fiecare seară de festival să aducă în fața publicului un artist de mare valoare și o tematică aparte. Vor fi seri mai spre jazz, fusion, chiar în prima zi de festival, apoi a doua seară avem muzica argentineană, apoi clasic, flamenco și gipsy jazz, fingerstyle, iar în ultima seară Al Di Meola care combină mai multe stiluri.

Rep.: Ce tip de concert va susține Al Di Meola la Târgu Mureș?

B. I. F.: Concertul Al Di Meola de la Târgu Mureș din cadrul Harmonia Cordis va fi penultimul concert Al Di Meola  din periplul european al artistului, ultimul, fiind cel de la Budapesta. Va fi un concert cu două chitări și percuție, exact cum a fost și la concertul din 2015. Va fi cu același chitarist pe scenă ca și data trecută, Peo Alfonsi (Italia). Putem să ne aștepăm la același timp de concert ca și cel din urmă cu șapte ani, când a avut o prestație excelentă. Fiind un festival de chitară, am zis că e mult mai expresiv acest tip de recital, cu două chitări și percuție.

Rep.: Ai spus de faptul că ți legătura cu numeroși artiști pentru o posibilă prezență în viitor în cadrul Harmonia Cordis. Ne poți divulga un nume?

B. I.F.: Unul ar fi Tommy Emmanuel care a mai concertat în cadrul Harmonia Cordis în urmă cu  șase ani. Din păcare nu am reușit să-l aducel la Târgu Mureș în acest an din cauza pandemiei. Inițial trebuia să vină, dar ca urmare a faptului că un concert din Italia a fost anulat, care urma să aibă loc în aceiași perioadă cu festivalul nostru, fapt pentru care an decis să amânăm venirea sa la Târgu Mureș pentru o ediție următoare a festivalului.

Rep.: Un ultim gând despre Harmonia Cordis 2022

B. I. F.. Ca și la toate edițile de până acum,  concertele din Palatul Culturii și din Cetatea Târgu Mureș sunt cu intrare liberă. Vom avea o gamă diversă, astfel ca lumea să aibă de unde alege din multitudinea de stiluri, fapt pentru care am încercat ca în fiecare seară să aducem altceva. Vor fi seri minunate cu artiști minunați care merită să fie văzuți și ascultați.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE