Lada cu tradiții deschisă de casa alegorică Reghin Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 168 Vizualizări

Lada cu tradiții deschisă de casa alegorică Reghin

Municipiul Reghin s-a numărat printre participanții celei de a XVI-a ediții a Festivalului Văii Mureșului, la loc de cinste și în acest an fiind căsuța alegorică care și-a primit oaspeții cu o parte din frumusețile și tradițiile zonei Reghin.

„După trei ani de pauză, Reghinul a revenit la Festivalul Văii Mureșului, un festival drag nouă atât prin ideile pe care le promovează, portul popular și tradițiile, cât și prin oamenii pe care îi întâlnim. Reghinul este un municipiu ce are în componența sa foarte mulți cetățeni cu originea pe Valea Mureșului, motiv pentru care cred că e de fiecare dată o mare bucurie să ne revedem în locurile natale. Cred că Reghin are foarte multe de de arătat, chiar și pe partea de de tradiții populare pe care consider că e bine să le promovăm, să le ducem mai departe astfel încât noile generații să să nu-și uite originea, să nu uite de toate greutățile și de toate problemele pe care le-au întâmpinat înaintașii noștri pentru ca noi astăzi să ne bucurăm de tot ceea ce avem”, ne-a declarat Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin.

Nuntă tradițională

Primul moment care a atras curiozitatea vizitatorilor a fost expoziția etnografică interactivă ”Drumul uleiului, oloitul” care a putut fi vizitată în cele două zile de festival. Turiștii au putut intra în lumea de odinioară a producerii uleiului, ghid fiindu-le muzeograful Kozma József.

În fața casei alegorice, pe lângă oferta meșterilor și artizanilor locali, inimoasele gazde reghinene au pregătit câteva ateliere pentru prichindei: finisare și personalizare jucării din lemn, podoabe din mărgele, medalioane, magneți sau broșe cu motive tradiționale. Fiecare participant a plecat acasă cu un suvenir decorat și personalizat cu propriile mâini, care le va aminti de experiența trăită la Casa Alegorică a Reghinului. Nu în ultimul rând, oferta Reghinului a inclus și o tradițională nuntă pusă în scenă în ziua de duminică de către Muzeul Etnografic ”Anton Badea”și Ansamblul ”Doina Mureșului”.

„Reîntâlnirea cu artiști, meșteri populari, obiceiuri ale locului, producători și artizani din zonă, prezenți la Festivalul Văii Mureșului a fost una specială pentru noi și în acest an și o oportunitate de a ne cinsti rădăcinile. Întâlnirea înnoitoare cu tradițiile a fost binecuvântată și de o mult așteptată ploaie de vară. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi”, a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea”.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE