Dr. Levente Borka-Vitális, față în față cu ursul Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 1379 Vizualizări

Dr. Levente Borka-Vitális, față în față cu ursul

O conferință despre oameni și urși, despre coexistență și un festival dedicate convieţuirii dintre om şi urs se va desfăşura la sfârşitul lunii august, în staţiunea Băile Tuşnad. Potrivit unui material informativ prezentat de organizatori, participanţii la festival vor avea o tematică clară: ursul şi omul.

Timp de două zile, în perioada 26-27 august, Băile Tuşnad  va găzdui un târg meşteşugăresc și multe activităţi de conştientizare pentru copii, prezentări de filme şi spectacole tematice, cu un mare accent pe protecţia mediului şi problemele legate de schimbările climatice. Conferinţa intitulată Tuşnad Eco Bear Conf are ca scop reuniree opiniilor, competenţelor şi experienţelor diverse ale experţilor invitaţi, pentru a îmbunătăţi calitatea coexistenţei dintre oameni şi urşi, ca parte a viitoarelor politici urbane şi naţionale.

Începând de anul trecut, printr-o ordonanță ministerială, medicul veterinar Levente Borka-Vitális din Târgu Mureș a primit o sarcină, nu foarte ușoară, da a face parte din echipa de intervenție în anumite situații potențial periculoase. “Sarcină am primit, în schimb nu ni s-a oferit și o „carte de service”, care să ne îndrume cum se poate realiza o acțiune în mod profesionist și în siguranță – atât pentru personalul echipei, cât și pentru urs. Cu experiența dobândită în decursul anilor, după zeci de cazuri anesteziate din această specie, cu diferite protocoale adaptate situației, pot să mă pronunț, că un medic veterinar (fără experiență),  împreună cu echipa de intervenție, poate ajunge carne de tun, a menționat dr. Levente Borka-Vitális (Asociația Vets4Wild Romania). Medicul va avea mai multe prezentări în cadrul conferinței, fiind cel mai în măsură să dea astfel de informații, dată fiind experiența lui în procesul de salvare al animalelor sălbatice, indiferent că sunt păsări, urși, vulpi, arici, lilieci, vidră, castor, pisică sălbatică sau reptile.

Implicarea tinerilor

Există o intenție clară de a crea o tradiție, de a implica tinerii în activitatea științifică și de a oferi o platformă pentru cercetătorii naționali și străini pentru a-și prezenta rezultatele.

Conferința face parte din proiectul cu titlul „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun” implementat de Organizația GeoEcologică ACCENT în parteneriat cu Asociația Vox Iuventutis și Primăria Băile Tușnad cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Imecs Istvan, reprezentatul Organizaţiei GeoEcologice Accent, a subliniat că în cadrul acestui proiect urmează să se dezvolte o aplicaţie pentru telefonul mobil ce va fi lansată în cadrul festivalului, intitulată Tuşnad Eco Bear Watch, „prin care localnicii şi turiştii vor primi informaţii reale şi adecvate pentru a putea fi în siguranţă”. Totodată, la ediția festivalului din 2023 va avea loc deschiderea unui punct de vizitare, care se va numi Tuşnad Eco Bear Cave, „ tematica fiind prezentarea urşilor în diorame, o sală interactivă pentru copii, studenţi sau adulţi”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE