Home / Slider / Maternitatea Veche inclusă în telemedicină

Maternitatea Veche inclusă în telemedicină

Distribuie

Secția de Neonatologie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean Mureș (Maternitatea Veche) a fost dotată cu echipamente și aparatură medicală în valoare de peste 900.000 de lei, în cadrul programului „Viață pentru Nou-Născuți în Mureș‟, implementat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV).  

Cu ocazia finalizării unor etape ale proiectului, Amfiteatrul Secției Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, a găzduit o conferință de presă, marți, 9 august, de la ora 10.30. Prezenți la eveniment au fost Angela Galeța, director Asociația Vodafone România, Delia Vasiliu,  președinte ACV/Asociația Cristi Vasiliu, Péter Ferenc, președinte, Consiliul Județean Mureș, dr. Laura Suciu, șefa secției de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic Județean ( SCJ) Târgu Mureș și Ovidiu Gârbovan, manager SCJ Mureș.

Date statistice îngrijorătoare

La fiecare 7 ore, un nou-născut din România moare într-o secție de neonatologie insuficent dotată, potrivit afirmațiilor făcute de Angela Galeța, director Asociația Vodafone România. Pentru noi Fondul Viață pentru Nou-Născuți înseamnă o investiție în viitorul acestei țări, vorbim de salvarea copiilor noștri.

România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,6 la 1.000 de copii născuți vii în 2020, cauza principală fiind nașterile premature.

Programul a fost lansat cu obiectivul de a contribui la scăderea mortalității infantile, la nivel național, prin creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale.

Suntem conștienți că sistemul sanitar are nevoi foarte mari și complexe, fiecare an sunt zeci de milioane de lei investiți în spitalele din județ și tot nu e suficient. Vă mulțumesc că ați ales Târgu Mureș pentru a face aceste investiții, dacă oferim o șansă acestor copii, este ca și o gură de oxigen dat acestui sistem, a declarat Péter Ferenc, președinte Consiliul Județean Mureș.

Inclusă în telemedicină

Printre noile dotări ale Spitalului Județean Mureș realizate în cadrul programului se numără un sistem de telemedicină prin care medicii neonatologi din Târgu Mureș se vor putea conecta și consulta în timp real cu colegi și specialiști din alte secții de terapie intensivă neonatală din țară pentru diagnosticarea corectă a micuților pacienți, pentru obținerea unui diagnostic de confirmare sau pentru decizia de transfer al pacientului către o secție de nivel superior în condiții optime. În prezent, rețeaua de telemedicină asigură conectarea în total a opt secții de terapie intensivă nou-născuți din țară, dar rețeaua se va extinde.

Aparatură performantă

Proiectul de la Târgu-Mureș este unul dintre cele șase proiecte finanțate cu o valoare totală de 4,5 milioane de lei de către Fundația Vodafone România în ediția 2021-2022 a programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”.

Proiectul nostru vizează dotarea Terapiei intensive neonatale a SCJ Mureș cu 38 de aparate de înaltă performanță, dotarea secției cu o soluție de telemedicină, schimbarea grupului electrogen și o componentă de training pentru personalul medical. Valoarea totală a proiectului este de 932.410 lei, din care 791.750 lei finanțare din partea FVR, 100.000 de lei din partea Consiliului Județean Mureș și 40.660 lei contribuția ACV”, a declarat Delia Vasiliu.

Dotarea a constat din 5 linii de terapie intensivă neonatală cu 36 de aparate de înaltă performanță, respectiv 4 monitoare de funcții vitale, 5 stații de andocare, 10 injectomate, 5 infuzomate pentru alimentație parenterală, 3 aparate de ventilație non-invazivă bubble CPAP, 5 aspiratoare de secreții, 2 aparate de măsurare a bilirubinei transcutanat, 1 EKG, 1 videolaringoscop. Urmează UPS, o masă cu hotă cu flux laminar și 1 ecocardiograf. Proiectul include și o componentă de training pentru medicii și asistentele care lucrează îm secția de terapie intensivă neonatală a SCJ Mureș.

În fiecare an, 1600 de copii se nasc la noi, numărul de nașteri crește de la an la an, dar acestea vin împreună cu o serie de provocări”, menționează dr. Laura Suciu. În fiecare lună, aproximativ 20 de copii ajung la Terapie Intensivă. Secția de nou-născuți a „Maternității vechi” este de nivel II, aici putând fi tratate și cazuri care depășesc competența secțiilor de nivel I din județ.

Până în acest moment, doi medici și două asistente au parcurs 160 de ore de pregătire, în care și-au perfecționat cunoștințele legate de: tehnici de ventilație avansate, ventilația cu oxid nitric, tehnica de dializă, conduitele terapeutice la nou-născuții cu boli metabolice rare, îngrijirea pre și postoperatorie a nou-născuților cu malformații cardiace sau cu malformații congenitale digestive.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.