Picturi de valoare inestimabilă descoperite la renovarea UMFST Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1188 Vizualizări

Picturi de valoare inestimabilă descoperite la renovarea UMFST

Clădirea centrală a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an, a anunțat marți, 9 august, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, rectorul instituției.

”Sala festivă a universității a furnizat zilele trecute o surpriză de proporții. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum și o serie de decorațiuni specifice care acoperă atât pereții cât și tavanul sălii”, a precizat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin intermediul unei postări pe rețeaua de socializare Facebook.

Conform sursei citate, ca urmare a acestei descoperiri, ”clădirea, având statut de monument istoric, va fi evaluată de experții în domeniul protejării monumentelor istorice iar Sala festivă va fi renovată în așa fel încât să fie adusă la forma în care aceasta era în perioada 1920-1940, când clădirea universității adăpostea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

”Universitatea are în propria arhivă o fotografie a Sălii festive din perioada interbelică, când acolo funcționa capela liceului, a cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile recent descoperite, document care va sta la baza proiectului de reabilitare”, a mai arătat rectorul principalei universități din județul Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE