Home / Cultură / Picturi de valoare inestimabilă descoperite la renovarea UMFST

Picturi de valoare inestimabilă descoperite la renovarea UMFST

Distribuie

Clădirea centrală a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an, a anunțat marți, 9 august, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, rectorul instituției.

”Sala festivă a universității a furnizat zilele trecute o surpriză de proporții. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum și o serie de decorațiuni specifice care acoperă atât pereții cât și tavanul sălii”, a precizat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin intermediul unei postări pe rețeaua de socializare Facebook.

Conform sursei citate, ca urmare a acestei descoperiri, ”clădirea, având statut de monument istoric, va fi evaluată de experții în domeniul protejării monumentelor istorice iar Sala festivă va fi renovată în așa fel încât să fie adusă la forma în care aceasta era în perioada 1920-1940, când clădirea universității adăpostea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

”Universitatea are în propria arhivă o fotografie a Sălii festive din perioada interbelică, când acolo funcționa capela liceului, a cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile recent descoperite, document care va sta la baza proiectului de reabilitare”, a mai arătat rectorul principalei universități din județul Mureș.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Noaptea Albă a Galeriilor, program plin de surprize

Distribuie „Noaptea albă a Galeriilor” se va desășura la Târgu Mureș în perioada 30 septembrie-2 …