FOTO: Tabăra „Legături” de la Saschiz în plină desfășurare Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 326 Vizualizări

FOTO: Tabăra „Legături” de la Saschiz în plină desfășurare

Tabăra Internațională Artistică „Legături, Liaisons, Connections” s-a lansat luni, 8 august 2022, la Cloașterf, în comuna Saschiz din județul Mureș, și este în plină desfășurare.

Tabăra Internațională de Creație Artistică „Legături, Liaisons, Connections” este un proiect-pilot propus spre implementare de Daniel Pop, absolvent al studiilor masterale la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT), specializarea „Impresariat artistic”. Proiectul este coordonat de către lectorul universitar dr. Adriana Boantă și susținut de Societatea Antreprenorială Studențească a universității, care sprijină inițiativa antreprenorială și coordonează activitatea tuturor incubatoarelor de afaceri din cadrul UAT.

„Aflată la prima ediție, tabăra oferă oportunitatea experimentării unor noi formate de interacțiune a comunității cu arta, prin implicarea activă a principalilor „actori” locali în sprijinirea de proiecte culturale și consolidarea parteneriatelor cu sectorul public și privat, în vederea susţinerii culturii în comuna Saschiz. Se urmărește, astfel, încurajarea schimbului de practici culturale și crearea de oportunități de colaborare prin propunerea unui dialog activ între scena artelor performative, comunitate și dezvoltatorii locali, și facilitarea accesului la cultură a membrilor comunității locale prin promovarea schimbului intercultural și a manifestărilor artistice”, au transmis organizatorii.

Cinci zile pline de activități și legături puternice

Studenți ai diferitelor specializări din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș, precum, și profesori sau iubitori de artă s-au alăturat lui Daniel Pop și echipei sale pentru o călătorie inedită prin ateliere diverse ce deschid orizonturile simțirii, ale trăirilor și contruiesc rădăcini puternice atât individuale cât și în legăturile conturate în timpul activităților între participanți.

Proiectul transversal – artistic invită, deci, la o călătorie introspectivă, alături de un grup de artiști naționali și internaționali din România, Franța și Mexic, cu o vastă experiență în practica și transmiterea cunoștințelor în artele performative: expresie corporală, dans contemporan, modă și design – ecofashion, foto-video experimental, teatru de animație și arta interpretării prin cele șapte emoții.

Programul taberei a inclus în cinci zile: zece ateliere, patru spectacole și patru workshop-uri tematice, coordonate de coregraful și pedagogul Daniel Pop, actrița de teatru și film Simona Măicănescu, cuplul de actori marionetiști ai trupei „Teatrul pe Roți” din Arad – Nuți și Sorin Dorobanțu, artistul vizual și designerul vestimentar Eddie Corps.

Workshop-urile sunt adresate studenților și iubitorilor de artă, în vederea consolidării legăturii mentor-artist şi a dezvoltării abilităților artistice. Pe parcursul celor cinci zile de tabără, participanții au acces la metode și instrumente de formare în domeniul artistic, activități de perfecţionare profesională, dezbateri și formare antreprenorială.

Activitățile artistice se desfășoară outdoor și indoor, cu precădere în Camping Zori, unde Florentina Călugăr, gazda noastră, ne e călăuză în spațiile importante ale tradițiilor comunității locale.

Daniel Pop, artist internațional complet cu origini târgumureșene

Daniel Pop este dansator, coregraf, pedagog, director artistic al companiei ART12PM, definit prin dansurile și călătoriile sale în Europa, America Latină și cea de Nord. Elev al lui Gigi Căciuleanu – director al Centrului Coregrafic din Rennes și director al Baletului Național din Chile – Daniel și-a modelat parcursul artistic datorită unor întâlniri cu Ruxandra Racovitza, Carolyn Carlson, Marie- Claude Pietragalla și Olivier Dubois. Studiile în diferite instituții prestigioase din Europa și America de Sud i-au permis dezvoltarea unei viziuni eclectice a dansului, revelat în creațiile și proiectele sale. Pasiunea de a-și transmite cunoștințele în transversalitatea artelor se regăsește în numeroasele sale workshop-uri, conferințe, creații artistice și performance-uri realizate la Opera Națională din Paris, cabaretul parizian „Paradis Latin”, Maison des Editions „Entre Chien et Loup”, Instituto de Danzas y Artes „Reina Reech” din Buenos Aires, EITAI Queretaro Mexic, Plataforma 322 Produccion Arte y Cultura din Puerto Vallarta Mexic, Institutul Cultural Român din Paris, Université Paris Saint-Denis – Vincennes și Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE