Home / Religie / Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni și-a celebrat hramul

Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni și-a celebrat hramul

Distribuie

Pentru a sărbători în modul cel mai edificator cu putință hramul bisericii „Schimbarea la Față” a Schitului „Sfânta Cruce” din Stânceni, Maica Eliane a organizat sâmbătă, 6 august 2022, o celebrare deosebită și un Colocviu, deopotrivă ecumenic și inter-religios, având ca temă principală cartea biblică a Cântării Cântărilor, informează Arhieparhia Greco-Catolică de Allba Iulia și Făgăraș.

Potrivit Pr. Tarciziu Șerban, marea sărbătoare a schitului din acest an a fost onorată de prezența Excelenței Sale Roland Minnerath, Arhiepiscop emerit de Dijon, și a Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, care a fost delegat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan să ia parte la acest eveniment.

Sărbătoarea a debutat în seara zile de 5 august cu privegherea sărbătorii și a continuat în dimineața zilei de 6 august cu intonarea Acatistului Celor Șapte Episcopi greco-catolici martiri.

„Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, celebrată din pridvorul bisericii, a evocat evenimentul „Schimbării la față” ca pe unul din momentele de seamă ale activității publice a lui Isus Hristos – cel care dezvăluia, cu anticipare, Strălucirea Învierii Mântuitorului, la capătul drumului ce avea să-L poarte prin Osândirea la moarte, prin purtarea crucii, prin sfânta sa Moarte și Înmormântare. După Sfânta Liturghie, a fost celebrat în mod solemn, la cele patru stațiuni prezente în curtea Schitului, Acatistul Maicii Domnului. Cei doi Arhierei, preoții prezenți și întreg poporul care a participat la Sfânta Liturghie, au străbătut în procesiune acest parcurs, care o evocă și o cinstește pe Sfânta Fecioară Maria, ca cea care a răspuns cel mai bine la chemarea lui Dumnezeu de a participa Misterul Mântuirii neamului omenesc, primindu-l și purtându-l în sânul ei neprihănit și născându-l în lume pe Fiul lui Dumnezeu. Celebrarea s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți”, a precizat Pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

În partea a doua a zilei, s-au desfășurat lucrările Colocviului, printre vorbitori numărându-se Rabinul Rafael Shafer (București), Monica Broșteanu (București), Maica Eliane (Stânceni), Vasile Dub (Târgu Mureș), Roland Minnerath (Arhiepiscop Emerit de Dijon), Sr. Katalin (Târgu Mureș), Pr. Ionuț Blidar (Timișoara), Tereza Sinigalia (București), ÎPS Serafim, Arhiepiscop Ortodox al Germaniei și Mitropolit al Europei de nord.

Alin ZAHARIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Vacanța altfel”, pentru elevii și profesorii de la ”Alexandru Ceușianu”

Distribuie Deși vara e în toi și ne ispitește la tot pasul cu plăcutele ei …