Home / Administratie / FOTO: Monument al Recunoștinței dezvelit la Gheja

FOTO: Monument al Recunoștinței dezvelit la Gheja

Distribuie

Încă după încheierea Primului Război Mondial, locuitorii din localitatea Gheja au început demersurile pentru realizarea unui Monument al Eroilor în memoria celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru țară, pentru glia strămoșească. Așa cum spunea primarul Cristian Moldovan în alocuțiunea sa, „Camarazii de arme ai ghejenilor morți pe câmpurile de luptă, împreună cu Ioan Modrigan, ajuns prefect al județului Turda, și cu sprijinul consătenilor, au înălțat în anul 1934 Monumentul Eroilor Ghejeni, însă, trecerea timpului și-a lăsat amprenta și asupra acestuia și astfel, astăzi după 88 de ani, am edificat un nou Monument închinat Eroilor Ghejeni”.

După acest episod, la puțin timp a urmat Al Doilea Război Mondial care a adus schimbări în cursul firesc al desfășurării vieții de zi cu zi. Au urmat și evenimentele din decembrie 1989 care au produs alte schimbări majore. Vechea localitate Gheja atestată documentar din anul 1366 a devenit cartier al orașului Luduș, iar în ultimii ani a dobândit multe din atributele unei localități urbane. Ca urmare a sistematizării căilor de circulație s-au impus unele modernizări care au contribuit în mod benefic la realizarea unui nou Monument al Eroilor prin care să fie omagiați eroii celor două conflagrații mondiale și a Evenimentelor din anul 1989.

Ceremonie militară

Ziua de duminică, 14 august 2022, rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria cartierului. După 88 de ani o altă generație de oameni din politică, administrație, cultură, religie și armată, numeroși locuitori ai cartierului, urmași ai Eroilor au luat parte cu pioasă aducere aminte și respect, la omagierea memoriei celor care s-au jertfit pentru țară și popor. Toate aceste sentimente fiind topite în marmora albă a Monumentului falnic, înălțat într-un scuar de forma unei lacrimi, amplasat în apropierea bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur” zidită între anii 1867 – 1868. După încheierea slujbei religioase din biserică, numeroșii credincioși s-au alăturat în Piațeta Monumentului oaspeților veniți din Luduș și din alte localități: generalii Gheorghe Popa și Ioan Stan, coloneii Sever Popovici, Gheorghe Popa, Valerie Cecălăcean, Ioan Rusu, Gheorghe Ormenișan, Petroniu Nagy, Ispas Todea, maiorul Ivanov, plt. adj. Gheorghe Popa, cms. șef Leonid Frandeș și Nicolae Cotta, șeful Poliției Locale Luduș.

După defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu Mureș, interpretul Ovidiu Furnea a intonat Imnul Național al României. Onoarea de dezvelire a Monumentului a revenit primarului Cristian Moldovan, deputatului Dumitrița Gliga și subprefectului Nicolae – Florin Pălășan, consultant tehnic fiind Liviu Popa, cel care a supervizat lucrările de amenajare a scuarului și a monumentului.

Conform tradiției spirituale a credincioșilor români, preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Vasile Cercel, Constantin Savu, Valer Moldovan și părintele Ilie de la Găbud au oficiat o slujbă de pomenire și  au sfințit Monumentul Eroilor.

Alocuțiunile oficialilor

Primarul Cristian Moldovan: „Iată-ne ajunși și la emoționantul moment al dezvelirii și sfințirii noului  Monument al Eroilor Ghejeni din Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial. Îngăduiți-mi ca  în numele Primăriei și Consiliului local Luduș, al întregii comunități ludușene, să vă salut pe toți cei prezenți la acest eveniment. (…) În nume personal și al administrației publice locale, vă mulțumesc dumneavoastră, dragi locuitori ai Ghejei, pentru activitatea  de zi cu zi. (…) Aș dori acum să ne aducem aminte și de eroii ghejeni din cel de -al Doilea Război Mondial care, după actul de la 23 august 1944, mai precis în lunile septembrie – octombrie, s-au jertfit în zona Hădăreni – Chețani – Luduș – Oarba de Mureș – Iernut, unde au pierit 11.000 de ostași români, iar alți 20.000 au fost răniți.

Nu în ultimul rând, mă înclin în fața sacrificiului suprem făcut de tânărul ghejean Leonte Man care în decembrie 1989, alături de ceilalți eroi ai Revoluției, a plătit cu viața pentru a ne reda libertatea și a pune capăt unui regim ilegitim, criminal și ateu”.

Dumitrița Gliga, deputat PSD: „Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest eveniment important pentru comunitatea din Gheja care, într-o zi de sărbătoare, își exprimă recunoștința față de cei care au scris istoria cu propria lor viață și au dus la împlinirea visului de veacuri – unitatea și suveranitatea națiunii române. (…) Am venit astăzi aici, să ne îndreptăm gândurile cu pioșenie spre cei care prin jertfa lor supremă au făcut posibil ca noi să avem o țară și o limbă și să meargă mai departe neamul românesc”. (….) Doresc să transmit aprecierile mele cele mai sincere, tuturor celor care au făcut posibilă ridicarea acestui monument închinat eroilor neamului românesc, iar pentru că în aceste zile Gheja este în sărbătoare, dați-mi voie să vă urez „La mulți ani!” și vă doresc să aveți parte de un viitor fericit și prosper!”.

General (r) Gheorghe Popa: „Consider că ridicarea și dezvelirea acestui monument, în memoria eroilor localității Gheja este un act de o deosebită onoare și recunoștință pentru cei ce și-au dat viața, așa cum au jurat, pentru neam și țară. Această recunoștință din partea organelor locale ale orașului Luduș vine într-un moment în care Armata Română este lăsată din ce în ce mai mult de izbeliște. Cadrele militare în rezervă sau în retragere sunt batjocorite și lăsate în voia soartei. Cei aflați temporar și numai din întâmplare la conducerea armatei și a țării au uitat meritele ce se cuvin militarilor români, nu vor să știe privațiunile și greutățile pe care un militar le suportă atunci când este în activitate cât și după aceea. Și asta nu este numai atât. În afara ostașilor căzuți la datorie, satul Gheja se poate mândri și cu cei care au avut noroc să poată veni acasă și să se alăture celor dragi. Între aceștia, respectiv veteranii de război, amintesc aici ultimul veteran ce ne-a părăsit nu de mult, domnul Iacob Baghiu căruia, alături de ceilalți le dorim „Odihnă veșnică”. Apreciem efortul fizic, material și financiar al Consiliului Local Luduș, a membrilor comitetului de inițiativă depus pentru realizarea acestui monument, îi felicităm pe toți, dorindu-le sănătate, le spunem că îi așteptăm și cu alte acțiuni patriotice care să ducă la îmbogățirea patrimoniului cultural al orașului”.

Diplome de apreciere

Pentru evenimentul din cartierul Gheja, Asociația Veteranilor de Război, filiala Mureș, a stabilit ca urmașilor celor care au căzut pentru neam și țară să li se confere câte o Diplomă de recunoștință „pentru sacrificiul suprem făcut pe câmpul de luptă, pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și integritatea neamului românesc”.

Generalul (r) Gheorghe Popa și col. (r) Sever Popovici au înmânat Diplome de Excelență personalităților care au avut contribuții majore în realizarea noului Monument al Eroilor: Moldovan Ioan Cristian – primarul orașului Luduș pentru rezultatele excepționale în promovarea și respectarea valorilor materiale și spirituale create de înaintași, pentru recunoștința sacrificiului suprem făcut de armata română; Liviu Botezan – consilier în Primăria orașului Luduș, pentru merite deosebite în sprijinirea activității Consiliului Local, pentru generosul efort în scopul păstrării memoriei ostașilor români care s-au jertfit pentru țară și libertate; Puia Gelu: consilier local, pentru modul în care se implică în rezolvarea problemelor comunității  din care face parte și contribuția determinantă în realizarea Monumentului din cartierul Gheja.

În semn de apreciere, Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Mureș  a acordat o Diplomă de Excelență doamnei Ana Mangiurea din Cluj-Napoca, urmașa veteranului  de război Iacob Baghiu.

Flori pentru Eroi

Au depus coroane de flori ale recunoștinței, deputatul PSD Dumitrița Gliga, subprefectul Nicolae-Florin Pălășan și reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Luduș, Garnizoanei Târgu Mureș, Asociației Naționale a Veteranilor de Război și a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Mureș, Asociației „Cultul Eroilor Regina Maria”, Ministerului Afacerilor Interne.

După defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu Mureș, festivitatea de dezvelire a Monumentului Eroilor din cartierul Gheja s-a încheiat cu un cântec patriotic interpretat de Ionela Moruțan, îndrăgită interpretă a cântecului popular.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.