Home / Cultură / Au început lucrările la acoperiș pentru salvarea Bisericii Evanghelice din Hetiur

Au început lucrările la acoperiș pentru salvarea Bisericii Evanghelice din Hetiur

Distribuie

Biserica Evanghelică a demarat un proiect de refacere a acoperişului bisericii gotice din Hetiur, construită în secolul al XV-lea, aflată într-o fază avansată de degradare, pentru salvarea monumentului de la distrugere, a declarat, miercuri, protopopul de Sighişoara al Bisericii Evanghelice, Hans Bruno Fröhlich.
„La Hetiur este vorba despre recondiţionarea şarpantei acolo unde plouă înăuntru, e un proiect mai mic, de doar 10.000 de euro. Fiind o şarpantă istorică, nu ai voie să înlocuieşti numai ce e stricat, ce e putrezit, de aceea şi partea de leţuire trebuie înnoită. Altfel, dacă lemnăria e degradată, ţiglele stau ca valurile. Deci, se înlocuieşte lemnăria şi se pune ţiglă istorică. La Hetiur lucrăm cu ceea ce avem (…) Biserica nu arată bine, a fost la un moment dat şi vandalizată, fiindcă, din păcate, lucrul acesta se întâmplă acolo unde nu mai e nimeni sau oamenii sunt în vârstă. Aici mai sunt 2-3 persoane (enoriaşi – n.r.) care pot să urce dealul, restul oricum nu mai pot şi deci serviciul divin se ţine în casa parohială, jos, în sat”, a afirmat Hans Bruno Fröhlich.

Protopopul subliniază că Biserica din Hetiur, vizibilă de pe Drumul European 60, ar putea fi un obiectiv turistic, însă pentru a prezenta siguranţă şi pentru a fi atractivă, e nevoie de o restaurare profundă, lucru care deocamdată nu este posibil din cauza lipsei de finanţare.
„Pentru a fi un obiectiv turistic, biserica presupune o renovare mult mai amplă. Momentan, proiectul e doar pentru şarpantă, dar ar trebui făcut şi interiorul, orga e stricată. Are avantajul că stă chiar lângă E60, deci e vizibilă, un loc mai bun nu s-ar putea, problema e că n-avem oameni acolo şi e greu de îngrijit. Dacă te duci înăuntru, arată jalnic. O problemă la bisericile în care nu se mai aeriseşte în mod regulat este că, la un moment dat, pătrunde umezeala iar lemnăria se strică, băncile, stranele – asta e o problemă nu numai la Hetiur”, a susţinut protopopul.

„Biserica se găseşte pe colină, chiar în apropierea drumului naţional. Este o biserică gotică, este sprijinită de contraforturi şi a fost construită în secolul al XV-lea, în perioada când saşii erau catolici şi a fost dedicată Sfintei Maria. Ulterior, i s-a adăugat şi turnul şi, de asemenea, un mic drum de strajă care a fost construit la mijlocul secolului al XVIII-lea, iar clopotul datează din secolul al XVI-lea. În interior se remarcă în special clopotul, are şi o inscripţie în limba latină – ‘Iesus O Rex Gloriae Veni Cum Pace’ (‘Gloria ta, Iisuse, să vină în pace’). Altarul baroc, din anul 1789, a fost realizat de meşterul sighişorean Johann Folbert, tâmplar care, probabil, locuia chiar în Cetatea Medievală, pe strada Tâmplarilor. Biserica se află într-o stare avansată de degradare, tavanul poate să se prăbuşească, pereţii sunt scorojiţi, mobilierul este deteriorat, amvonul este spart, fiind afectată şi de numeroase acte de vandalism”, a explicat Teşculă.
De asemenea, orga, care se află deasupra altarului, construită de Samuel Friedrich Binder în 1850, este deteriorată şi nefuncţională.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.