„Paulinii”, vernisaj la Muzeu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 143 Vizualizări

„Paulinii”, vernisaj la Muzeu

La sediul Secției de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș  va fi găzduită începând de marți, 30 august, expoziția de istorie a Ordinului Paulin intitulată „Paulinii”, organizată de Muzeul Național Maghiar și Ordinul Paulin Maghiar.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 28 august, de la ora 16.00, în Biserica Reformată din Cetatea Medievală.

„Expoziția itinerantă PAULINII este organizată de Muzeul Naţional Maghiar, Ordinul Paulin Maghiar şi Muzeul Judeţean Mureş. Expoziția urmărește istoria şi misiunea Ordinului Paulin, care începe cu legenda primului călugăr eremit, cunoscut ca Sfântul Paul Eremitul, sărbătorit în 15 ianuarie, conform căreia sfântul fugise de persecuțiile creștine în pustiul Tebei și se hrănea cu jumătate de pâine care îi era adusă de un corb. La moartea lui, doi lei i-au săpat mormântul, legendă regăsită și în stema ordinului. Tematica camerelor expoziționale cuprind secole de amintiri , de la ceea ce face un paulin să fie Paulin, la prosperitate, agricultură, viața spirituală și cultul sfinților, creativitate, decădere și renaștere, paulinii și lumea, comunitatea și patrimoniul material și imaterial al paulinilor”, se prezintă în descrierea evenimentului.

Expoziția debutează cu o peșteră, iar apoi vizitatorilor le sunt expuse activitățile semnificative ale ordinului din ultimii 750-770 de ani, cum ar fi aspecte legate de viața cotidiană din mănăstire, economie, viața liturgică sau activitățile pastorale.

„Modulul ”Declin și renaștere”, formulă atribuită clericului Péter Pázmány, sugerează idea că ascensiunea și regresul Ungariei s-a întâmplat în paralel cu cea a ordinului paulin. În expoziție sunt etalate obiecte emblematice, de importanță primordială, din lunga istorie a ordinului: fragmente din monumentul funerar de marmură al Sfântului Paul Eremitul, singurul portret cunoscut al lui George Martinuzzi din secolul al XVII-lea, ori opere din epoca barocă a unor autori paulini, dintre care îi menționăm pe Gergely Gyöngyösi, György Fráter, Benedek Virág sau Ferenc Vezér”, se mai precizează în descrierea evenimentului.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE