FOTO: Sărbătoare reușită în Gheja Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 349 Vizualizări

FOTO: Sărbătoare reușită în Gheja

Respectând tradiția ultimilor ani, Consiliul Local Luduș a aprobat o propunere a Primăriei orașului de a organiza manifestarea cultural artistică inclusă în calendarul din acest an, prin care se promovează elemente culturale tradiționale. Pentru aceasta a fost aprobat un protocol de colaborare între UAT Luduș și Asociația „Grai Ardelean” care a organizat manifestarea „Gheja în Sărbătoare” în perioada 13-14 august 2022.

În prima zi a dominat sportul

Sâmbătă 13 august, încă de la orele dimineții, primii care au deschis seria de manifestări au fost membrii „Asociației crescătorilor de păsări și animale mici, Luduș 2011” care și-au deschis standurile pe terenul de sport al cartierului. Au fost prezenți președintele Avram Teodor Sebastian și vicepreședintele Călin Marian care, alături de Valentin David și Troznai Martin din Balda, ludușenii Dănilă Varga și Varga Csaba și Ioan Crișcă din Bogata și-au prezentat în fața unui public avizat rezultatul pasiunii lor.

„La următoarea expoziție, cea din 10 septembrie 2022 de la Luduș ne vom prezenta cu mult mai mulți producători și mai multe exponate”, ne-a declarat Avram Teodor Sebastian.

Profesorii Loredana și Emil Alecu Stan au fost organizatorii unor interesante și instructive jocuri pentru copii. Numărul participanților a fost mare, la fel de numeroase au fost și premiile oferite. Au primit diplome Daniel Rupa, Mihai Mâlnă, Mark Dejan și Sergiu Stoica (pentru locurile I); David Buhazi, David Stan, Keresztes Patrick și Szabo Andrei (II) și Keresztes Mark, Darius Bosa, Mathe Timea și Marius Trif (III). David Orban (6 ani) a primit premiul pentru cel mai tânăr concurent, iar Mara Sabău a fost declarată ca fiind „cel mai bun organizator”.

Tinerii – Bătrânii, egalitate

Un meci al rivalităților care, de-a lungul anilor a stabilit câștigători din ambele tabere s-a încheiat în acest an la egalitate, sau poate au câștigat tinerii, ori veteranii, nu se știe cu exactitate. Importantă a fost mișcarea în aer liber, reușita unor execuții, precum și sportivitatea celor două echipe. Meciul a fost și un exemplu pentru două echipe ale Clubului Mureșul Luduș care în acest an va aniversa un secol de existență. Elevii din grupa anilor 2011-2012 pregătiți de instructorul Dorel Rațiu și de președintele Clubului Mureșul Luduș, Ioan Orosfoian au făcut o bună impresie spectatorilor. Dintre sportivi, o bună impresie ne-a lăsat Mathe Timea, portărița din echipa de băieți, cu un talent și o ambiție notabile; Andrei Dan, un copil bine educat cu calități fizice și tehnice deosebite și Talos Oszkar ambițios, tehnic, cu multă voință și în permanentă mișcare. Aceștia trei, dar și alții au bune perspective de a progresa în sportul pe care îl practică.

Ciclism cu motociclism

Ca o noutate a acestei sărbători a fost inițiativa a doi tineri din Gheja, frații Adrian și Marius Sabău, iubitori ai sportului cu motor. Aceștia au fost promotorii motociclismului în cartier și fără să fie afiliați vreunui club sportiv, cu cheltuieli suportate din bugetul propriu au amenajat un circuit de motocros pentru amatori. Au evoluat în curse demonstrative cei doi frați Sabău, Dan Tripon, Dan Ținteșan, Sebastian Pantea, Cristian Ilea, Bogdan Sabău și alții, sportivi amatori cu vârste între 14 și 47 de ani. Pe un traseu care a avut mici modificări au evoluat cicliștii Adrian Sabău, George Sabău, Claudiu Rus, Sergiu Coman Moruțan și George Mâlnă.

Aprecieri pentru competență

În cadrul spectacolului prezentat de Ioan Astăluș și supervizat de îndrăgita solistă de muzică populară Ionela Moruțan și în prezența primarului Cristian Moldovan și a deputatului PSD Dumitrița Gliga, consilierul local Gelu Puia, principalul organizator al Sărbătorii a înmânat diplome pentru performanțele profesionale unor consăteni. Au fost distinși cu „Diplome de Excelență” Paul Blaga – conf. dr. la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Adrian Mihai Olariu – manager de proiecte la Microsoft SUA, Ligia Alexandrina Focșan – prof. de chimie în SUA și Ioan Astăluș – artist plastic. Au primit diplome de merit preoții Ilie Dăian și Vasile Cercel, prof. Vasile Tripon, col. (r) Gheorghe Popa, veteranul Gheorghe Baghiu, fermierul Horia Gherman, dr. Daniel Raț și columbofilul Rareș Bogătean – multiplu campion .

Pentru readucerea în memoria colectivă a cartierului a vremurilor trecute, pe locul în care se făcea hora de sărbătoare, dansatorii de la Ansamblul „Ardealul” Luduș au coborât de pe scenă și au invitat spectatorii la un joc „ca la Gheja”. A fost un moment emoționant în care s-au prins atât dansatorii veterani, cât și câțiva tineri care țin la tradiții și vor să ducă mai departe folclorul local. Este grea această misiune, dar nu este imposibilă.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE