Soluția spaniolă pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc Stiri din vecinatatea Romaniei
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

Soluția spaniolă pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc

Premierul spaniol Pedro Sanchez a pledat în favoarea construcţiei unui gazoduct care să lege peninsula iberică de Europa centrală trecând prin Franţa şi care ar putea ajuta la reducerea dependenţei de gazul rusesc.
Proiectul unui gazoduct care traversează Pirineii „este ceva cerut de guvernul spaniol Europei deja de mult timp”, a declarat liderul socialist presei în timpul unei vizite în Las Palmas, în arhipelagul spaniol Canare.
„Sperăm ca acest vis să devină în curând realitate”, a adăugat el, salutând afirmaţiile de săptămâna trecută ale cancelarului german Olaf Scholz, care a estimat că o interconectare între peninsula iberică şi Europa centrală via Franţa lipseşte „în mod dramatic” Europei.
Un astfel de gazoduct „ar contribui astăzi mult la uşurarea şi destinderea situaţiei aprovizionării”, a afirmat cancelarul german, a cărui ţară este una dintre membrele UE cele mai dependente de importurile de gaz rusesc.
Pedro Sanchez a afirmat că „Spania are mult de adus Europei pentru reducerea dependenţei sale energetice faţă de Rusia, datorită imensei noastre capacităţi de regazificare”, subliniind că „o treime din capacitatea totală de regazificare a Europei se află în Spania”.
El s-a referit la faptul că Spania dispune de şase terminale care permit tratarea gazului natural lichefiat (LNG) importat şi retransformarea lui gaz care poate fi injectat în reţeaua spaniolă pentru a fi eventual exportat.
Însă, în acelaşi timp, Spania nu are decât două conexiuni de capacitate scăzută cu Franţa în Ţara Bascilor.
„Suntem pe cale să exportăm energie şi o vom face şi mai mult când vom ameliora interconexiunile”, a adăugat Sanchez.
Un proiect de gazoduct între Catalonia (nord-estul Spaniei) şi sud-estul Franţei, numit MidCat, a fost lansat în 2013, dar a fost abandonat în 2019 din diverse motive, în special financiare.
Ministrul spaniol pentru tranziţie ecologică, Teresa Ribera, a declarat săptămâna trecută că Enagas, proprietarul şi gestionarul reţelei de gaz spaniole, a estimat la „aproximativ opt până la nouă luni” timpul necesar pentru ca un astfel de gazoduct să fie operaţional de partea spaniolă, dar a subliniat în acelaşi timp că totul depinde de partea franceză.
Ministerul francez pentru Tranziţie Energetică a primit aceste afirmaţii fără entuziasm, reamintind că un astfel de proiect ar necesita mulţi ani pentru a fi operaţional şi „nu ar răspunde prin urmare crizei actuale”.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE