Home / Cultură / INTERVIU: „Ce mâncau romanii?”. FOTO

INTERVIU: „Ce mâncau romanii?”. FOTO

Distribuie

La Festivalul Roman de la Călugăreni, care a avut loc sâmbătă, 6 august, cei prezenți au putut să descopere printre multe alte lucruri interesante, informații despre  modul în care se hrăneau romanii. La atelierul de gastronomie erau expuse ingrediente și câteva feluri de mâncare, ce ilustrau o parte din masa strămoșilor, iar vizitatorii care doreau, puteau să guste din preparatele care erau gătite chiar acolo. Diana Angyus, conservator la Secția de Arheologie a Muzeului Județean Mureș, a împărtășit echipei Zi de Zi, câteva „secrete” ale gastronomiei romane, pe care le veți descoperi mai jos.

Reporter: Ce mâncăruri romane ați adus la festival?

Diana Angyus: Păi astăzi aici avem o salată, să zic așa de telemea cu pătrunjel, ceapă și ulei de măsline. Avem niște biscuiți, care se numesc „Crustulum” și erau folosiți de romani în diverse ritualuiri de acestea religioase, cum e folosită și prescură astăzi. De obicei aceștia erau  ștampilați cu diverse zeități și îi dădeau ca ofrandă. Dincolo facem o ciorbă, „ciorba săracului”,  care are legume, are ceapă, morcovi, țelină, pătrunjel și pui, dar dee obicei se făcea și cu porc. E „ciorba săracului” pentru că de obicei numai săracii mâncau ciorbe, nu și bogații Era considerată o lungitură, să zic așa, o mâncare care e lungită.

Rep.: Se trăia mai sănătos atunci?

 D.A.: Având în vedere că nu erau atâtea mâncăruri procesate, trăiau mai sănătos. Nici sarea nu era în abundență și nici zahărul, cum sunt acum, mai ales că sarea pentru ei era destul de rară. Și carnea era folosită, dar mai puțin. Nu era așa de ușor accesul la carne ca acum. Mirodeniile se foloseau destul de mult. Aici avem coriandru, ros marin, oregano, chimen, dafin, piper, sare. Chiar și la biscuiții aceia, foloseau scorțișoară, ghimbir și alte astfel de condimente.

Rep.: De unde ați luat rețetele și detaliile?

 D.A.:Este un autor antic, din cartea căruia sunt luate rețetele. Deci exsită un un rețetar.

Rep.: Ce fel de băuturi puneau pe masă?

D.A.:Aveau mied, aveau bere, care era mai fermetată și vin destul de mult, beau. 

Ioana MĂRGINEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Noaptea Albă a Galeriilor, program plin de surprize

Distribuie „Noaptea albă a Galeriilor” se va desășura la Târgu Mureș în perioada 30 septembrie-2 …