Comuna Hodac la Fâncel: Oameni harnici, mândri și iubitori de tradiții Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 533 Vizualizări

Comuna Hodac la Fâncel: Oameni harnici, mândri și iubitori de tradiții

Comuna Hodac nu are cum să lipsească de la festivalul Văii Gurghiuluii organizat anual pe platoul ”La Fâncel”. Mândria hodăcenilor este atât de mare, mai ales când vine vorba de tradiții, cântec și joc popular, reprezentate cu cinste la ediția din acest an atât de Ansamblul ”Toaca Văii Gurghiului”, cât și de Ansamblul ”Hodăceana” și de soliștii Nicușor Butilcă, Elena Violeta Man, Dana Maria Fărcaș și Natalia Moldovan.

„Lumea ar trebui să știe din capul locului că hodăcenii sunt oameni foarte muncitori, foarte aprigi atât la vorbă cât și la mișcări și la toate celea. Din vechime au fost tot la pădure, la muncă grea, cum era lemnăritul. Sunt oameni care știu ce înseamnă viața grea, dar în același timp știu și să se bucure, mereu au știu să îmbine necazul cu bucuria. Când veneau de la pădure sâmbătă, a doua zi duminică era zi de sărbătorit. Nu lipseau jocul care era prezent în toate colțurile satului. Era jocul din sus, jocul din jos, jocul de la baracă. Noi eram în partea mai din jos unde era jocul ”de la Sușiu” cum îi ziceam noi și unde era jocul copiilor. Erau și pentru cei mai tineri, nu doar pentru adulți. Din păcate astăzi prea puțin se mai păstrează aceste obiceiuri”, ne-a povestit Cornelia Butilcă, coordonatorul Ansamblului ”Hodăceana”.

Aici intervine Ansamblul ”Hodăceana”, menit nu doar să păstreze tradițiile ci să le și transmită mai departe tinerilor. „Suntem câțiva care încă păstrăm tradiția. Avem la nivel de comună Ansamblul ”Hodăceana” prin intermediul căruia vrem să ducem mai departe tradiția moștenită de la bătrânii satului. Avem în repertoriu trei jocuri tradiționale de la noi, la care se adaugă jocuri din alte părți ale țării. Ne mândrim cu jocurile noastre de aici de pe Valea Gurghiului, Bota, Banu mărăcinilor și Bătrânescul. În aceste jocuri se îmbină De-a lungul, Bătuta, Sărita pe care le prezentăm exact cum erau ele pe vremuri. În momentul de față, în ansamblul avem un număr de vreo 15-20 de perechi de dansatori. Spre bucuria noastră, avem câteva perechi foarte tinere care au venit în ansamblu de o lună de zile. Este extrem de îmbucurător acest lucru, deoarece cei mai mari, când ajung la 18 ani pleacă. Ori se angajează, ori merg la facultate sau în străinătate și nu mai activează în cadrul ansamblului. În atare condiții, trebuie să fiu acoperită cu dansatori tineri. Spre bucuria mea avem dansatori și de 7-8 ani, la care se adaugă dansatori mai mari de 12-14 ani, și desigur cei mai mari de până în 18 ani”, a spus Cornelia Butilcă.

Ansamblul ”Hodăceana” se pregătește pentru anul viitor când va aniversa două decenii de activitate. „Ansamblul ”Hodăceana” a luat ființă în 2003. Pe lângă dansatori, avem și un grup vocal, grup de colindători, alături de care am pus în scenă mai multe obiceiuri moștenite de la bătrânii satului. Dintre aceste obiceiuri amintesc Întoarcerea țapinarilor, Măsura oilor, Chiuitul la găină, Tocmeala tinerilor căsătoriți, Udatul nevestelor, obicei atât de binecunoscut în toată țara și nu numai, Spălatul la vâltoare, La cules de Sânziene și multe altele”, spune Cornelia Butilcă.

Tinerii încep să simtă chemarea spre tradiții, lucru reliefat de reînoirea continuă a perechilor de dansatori din cadrul ansamblului coordonat de Cornelia Butilcă. „Când a fost Udatul Nevestelor în a doua zi de Rusalii sau Târgul Fetelor de la Gurghiu, tinerii au simțit pe viu ce înseamnă jocul popular, cântecul, ce înseamnă obiceiurile cele adevătate, mândria noastră a celor de pe Valea Gurghiului. Au fost extrem de mândri de faptul că erau pe scenă, admirați și aplaudați de atâta lume. Această stare le-au transmis-o și altora, fapt pentru care ne-am îmbogățit în ansamblu cu noi perechi de tineri dansatori, care s-au decis să învețe dansul popular. Este cred cea mai bună dovadă a modului cum tradițiile se transmit mai departe celor tineri, lucru de care suntem tare mândri, eu și cu soțul meu, singurii veterani care am mai rămas în ansamblul. Sunt mândră de acești tineri minunați, sunt atâta de frumoși când îi vezi în costum popular, mai ales când îi vezi pe scenă cu cât de multă bucurie dansează”, a conchis Cornelia Butilcă.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE