Home / Cultură / Expoziția dedicată lui Marcel Iancu, în premieră la Târgu Mureș

Expoziția dedicată lui Marcel Iancu, în premieră la Târgu Mureș

Distribuie

Expoziția dedicată artistului fenomen de secol XX, Marcel Iancu, de la Art Safari își începe itinerariul prin țară și poate fi vizitată în inima Transilvaniei începând cu 25 august. Galeria Cetății Medievale Târgu Mureș găzduiește între 25 august și 4 decembrie expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada, și organizată de Art Safari, în cadrul ediției a 9-a, încheiate în 7 august. Proiectul este susținut de Primăria Târgu Mureș. 

Expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel” va putea fi vizitată în perioada 25 august – 4 decembrie, de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00 la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș. Accesul este gratuit.

În premieră la Târgu Mureș, premieră națională

Continuarea acestei expoziții realizate în premieră națională de Art Safari la Târgu Mureș reprezintă o premieră pentru țara noastră și deschide calea spre noi astfel de parteneriate care permit realizarea de expoziții itinerante. Expoziția dedicată lui Marcel Iancu a încântat vizitatorii celei de-a 9-a ediții Art Safari, fiind apreciată atât de publicul național, cât și de cel internațional. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului și Uniunea Arhitecților din România. După succesul pe care l-a avut în București, expoziția de artă plastică face un tur până la Târgu Mureș, pentru a fi admirată de un public și mai numeros

„Mă simt onorată că am oportunitatea de a expune, pentru a doua oară în România și prima dată în Târgu Mureș, lucrările lui Marcel Iancu din ambele perioade: cea petrecută în țara natală și cea din Israel, colecția Muzeului Janco Dada. Sunt încrezătoare că această expoziție itinerată la Târgu Mureș va fi o experiență inedită atât pentru mine, cât și pentru locuitorii orașului”, a transmis curatorul Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada.

Târgu Mureș este un oraș într-o continuă dezvoltare, cu arhitectură Szecesszió (Secession-ul maghiar). Evenimentele culturale, muzicale sau sociale îl transformă într-un punct de interes pentru cultura europeană. Oraș intercultural de referință, Târgu Mureș este recunoscut pentru atracțiile turistice culturale impresionante, precum Palatul Culturii, clădire emblematică pentru stilul Szecesszió și Cetatea Medievală.

„Marcel Iancu a fost un artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moștenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o inițial în Centrul Vechi al Bucureștiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), iar de pe 25 august și în Galeria Cetății medievale Târgu Mureș. Este o expoziție care a trezit foarte multă admirație și pe care trebuie să o vedeți la Târgu Mureș”, a declarat  Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș și-a exprimat recunoștința față de oportunitatea care s-a oferit comunității târgumureșene de a găzdui expoziția. 

„Marcel Iancu, marele nonconformist al secolului XX, alături de Tristan Tzara şi Ion Vinea, este unul dintre fondatorii mișcării dadaiste, un curent universal atât de răspândit în toată Europa. Este o mare oportunitate pentru târgumureșeni să poată admira aici acasă operele marelui artist avangardist, deoarece știm că de-a lungul timpului a expus la New York, Paris sau Milano. Îmi doresc ca Târgu Mureș să devină un oraș deschis spre marea cultură și să nu ratăm nicio ocazie de a cinsti memoria marilor noștri artiști. De aceea, mă bucur de oportunitatea de a colabora cu Art Safari în acest sens”, a transmis Soós Zoltán.

Marcel Iancu – din România în Israel – o istorie culturală de excepție

Marcel Iancu (1895 București – 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât și pentru cea universală. Personalitate complexă, artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician și eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mișcări de Avangardă și a avut legătură cu toți marii artiști revoluționari ai vremii. 

Artistul s-a născut la București, în 1895, într-o familie de origine evreiască și în 1914 a plecat în Elveția să studieze. A început cu matematica dar, după doar un an, a renunțat în favoarea arhitecturii, în cadrul Academiei Polytechnikum din Zürich.

Creația lui Marcel Iancu a trecut prin mai multe perioade, în funcție de influențele curentelor de avangardă la care lua parte. În perioada de la Zurich și cea imediat următoare, a îmbrățișat experimentul Dadaist, dar odată ce acesta s-a orientat către o afiliere cu Suprarealismul, Iancu s-a îndepărtat de mișcare și a migrat către un limbaj plastic Cubist-Constructivist.

În 1941, odată cu legea anti-semită din România, Marcel Iancu s-a mutat cu familia în Israel, unde și-a continuat cariera artistică, cu același succes. Iancu a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai Israelului, cu 30 de expoziții personale în Tel Aviv, Haifa, New York, Paris, Zurich, Basel, Milano. Pentru a-i onora și continua moștenirea artistică de mare importanță pentru istoria artelor, a fost inaugurat Muzeul Janco-Dada la Ein Hod în Israel, în anul 1983, cu un an înainte de moartea sa.

În perioada petrecută la București, Marcel Iancu și-a explorat talentul de arhitect, iar în anii ‘30 a proiectat numeroase clădiri moderniste, șocante pentru peisajul bucureștean al vremii. Inspirat de revoluția lui Le Corbusier și de tendințele funcționaliste care se afirmau, au apărut construcții precum Vila Fuchs (Fuchs Villa) sau Casa Juster (Juster House). 

Marcel Iancu a fost cel care a adus spiritul arhitecturii moderne în România (principalul arhitect modernist al Bucureștiului). Între 1922 și 1938 a proiectat în București peste 40 de clădiri, în mare case pentru o familie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.