Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / „Serbia nu uită frăţia centenară”

„Serbia nu uită frăţia centenară”

Distribuie

Ministerul de Interne al Serbiei a afirmat că titularul postului, Aleksandar Vulin, i-a transmis fără echivoc şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, că ţara sa nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Kremlinului şi nici nu participă la ceea ce instituţia a numit ”isteria antirusă”.
Vulin s-a întâlnit la Moscova cu Lavrov, căruia i-a spus că deplânge ”profund” faptul că o vizită planificată pentru iunie a ministrului de externe rus la Belgrad a devenit imposibilă ”ca urmare a deciziei altor ţări”, a menţionat ministerul sârb într-un comunicat.
Ministerul sârb se referea la dificultăţile cu care s-a confruntat Lavrov atunci când a dorit să se deplaseze în Serbia, dat fiind că, pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării de către Moscova a Ucrainei, cvasitotalitatea spaţiului aerian european este închis pentru avioanele ruse.
”Serbia, condusă de preşedintele Aleksandar Vucic, nu uită frăţia centenară (cu Rusia) şi este singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei”, a declarat Vulin, potrivit notei de presă publicată pe site-ul Ministerului de Interne sârb.
Într-un alt comunicat, ministerul a informat că Vulin s-a întâlnit şi cu viceministrul rus al apărării, Aleksandr Fomin, cu care a stabilit ca cele două ţări să continue cooperarea în domeniul securităţii.
Ministrul apărării rus, generalul Serghei Şoigu, l-a decorat pe Vulin pentru contribuţia acestuia la cooperarea între cele două ţări în domeniul apărării, se mai adaugă în comunicatul Ministerului de Interne sârb.
Separat, guvernul de la Belgrad a acuzat că a suspendat fără nicio explicaţie conturi ale mai multor ambasade ale sale, calificând acest blocaj drept ”cenzură” a legaţiilor diplomatice ale unei ţări democratice, care nu se află sub incidenţa vreunei sancţiuni.
Într-un comunicat, Ministerul de Externe sârb menţionează că, din 18 august, conturile ambasadelor Serbiei în Armenia, Iran, Indonezia, Nigeria, Zimbabwe, Ghana şi Kuweit, precum şi cel al consulatului general din Chicago, sunt blocate.
Nu a existat ”niciun argument, niciun mesaj anterior, care să indice eventuale încălcări ale normelor de comunicare pe această reţea socială”, se menţionează în nota MAE sârb.
Diplomaţia de la Belgrad aminteşte că Serbia este o ţară candidată la Uniunea Europeană şi că, din acest motiv, are standarde politice şi democratice care includ libertatea presei, în conformitate cu ”cele mai ridicate principii europene”.
”De aceea, este absurd că mai multe reprezentanţe diplomatice şi consulare ale noastre să fie cenzurate într-o reţea socială care pretinde că promovează democraţia şi pluralismul de opinii”, se menţionează în comunicat.
MAE sârb a cerut deblocarea conturilor sale şi a adăugat că speră că blocajul ”nu face parte din tentativele de a împiedica” Serbia să-şi exprime punctele de vedere în privinţa situaţiei din Kosovo, provincie sârbă care în 2008 şi-a proclamat unilateral independenţa, nerecunoscută de Belgrad.
Mass-media sârbe au informat săptămâna trecută cu privire la suspendarea temporară a conturilor pe Twitter ale directorului Biroului de Cooperare cu Diaspora şi cu Sârbii din Regiune, fostul politolog francez Arnaud Guillon, precum şi ale circa 10 deputaţi ai partidului de guvernământ din Serbia.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Preparat culinar interzis de Regele Charles

Distribuie Organizaţia pentru drepturile animalelor Peta a anunţat că a primit o scrisoare care confirmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.